I løpet av perioden blir et stort antall antikke tekster gjenoppdaget, studert, kopiert og systematisk oversatt fra gresk til latin. Den humanistiske strømningen dannet dermed utgangspunktet for en tidlig moderne, kritiskfilologi,hvor spesielt kunnskap om klassisk latin igjen ble viktig. Avgjørende impulser kom medKonstantinopels(Bysants) fall tiltyrkernei 1453 da en rekke lærde flyktet til Italia.
Utviklingen avboktrykkerkunsten(Johann Gutenberg) i siste halvdel av 1400-tallet bidro også til en mangfoldiggjøring av manuskripter og kommentarlitteratur.
På kunstens område så man også til antikken som ideal og modell for etterligning:
- formmessig, med en tiltagende arkeologisk interesse for klassisk stil
- innholdsmessig (ikonografisk og symbolsk), med dyp fascinasjon forgresk-romersk mytologi
- teoretisk, i form av en økende produksjon av kunstteoretiske traktater (Leon Battista Alberti,Lorenzo Ghiberti)
Traktatene om arkitektur, skulptur, maleri og noe senere også om musikk var inspirert av antikkens estetiske idealer (Vitruvius Pollio) generelt, og for billedkunstens og arkitekturens vedkommende også av matematikk (Evklid,Pytagoras) samt klassisk retorisk teori (Cicero,Quintilian) spesielt.
Rammer og viktige forutsetninger for tidens antikkorienterte humanistiske strømning var det økonomiske overskuddet som hadde tilfalt aristokratiet i løpet av det 14. og 15. århundret i de mange selvstyrte bystatene som den italienske halvøya bestod av.
Sekulariserings- og individualiseringsprosesser utfordret i renessansen tradisjonelle samfunnsstrukturer hvor individet i stor grad var kollektivt underlagt kirken. Dette var del av pågående strukturelle endringer fra middelalderen til tidlig moderne periode, fra et tradisjonelt landbruks- ogføydalsystemtil urbaniseringsprosesser, og fra en dominerende vare- og byttehandel til et tidlig modernekapitalistisk systemmed internasjonalhandelsvirksomhetogdiplomati.Det ble i økende grad lagt til rette for akkumulasjon av kapital gjennom produksjon, handel og finans, noe som igjen bidro til en tiltagende politisk-borgerlig bevissthet (Coloccio Salutati) og et ideal (Vivere Civile) blant borgere om aktivt politisk engasjement, først i Firenze med etableringen av en tidlig moderne republikk.
Sammenlignet med tidligere epoker vokser det frem en nyepokal-historisk bevissthet om tiden man selv lever i. Dette uttrykkes spesielt i tidens politisk-strategiske tenkning fra for eksempelNiccolò MachiavelliogFrancesco Guicciardini,og renessansehumanistenes bruk av begrepet middelalder (italienskMedioevo) som en samlebetegnelse på den «mellomliggende» æraen som skilte samtiden fra den antikke fortiden.
Plyndringen av Roma i 1527 underKarl 5var del av en tiltagende motstand motpavenog den romersk-katolske kirken i Nord-Europa (reformasjonen) samtidig som det markerte et skifte i mentalitet og holdning rundt den religiøse og økonomiske optimismen som hadde preget oppbyggingen av pavestaten i de forrige årtiene. Reformasjonen dannet i neste omgang utgangspunktet forKonsilet i Trient(1545–1563) som siden har gått under betegnelsenmotreformasjoneni den romersk-katolske kirken.
Renessansens viktigste bidrag innenfor vitenskapen er å berede grunnen for de store vitenskapelige nyvinningene på 1600-tallet. Spesielt gjelder det periodens økende tiltro tilempiriskobservasjon samt til mulighetene imekanikkogoptikk(Leonardo da Vinci,Galileo Galilei). Nye navigasjonsinstrumenter var dessuten avgjørende for realiseringen av de store oppdagelsesreisene i det 16. århundret, fraKristoffer Columbussin første ekspedisjon i 1492. Oppdagelsene av nye verdensdeler og kontinenter av Columbus,Amerigo VespucciogVasco da Gamable i tiden også oppfattet som bekreftelser på egen vitenskapelig overlegenhet og utvikling.
Idéhistorisk skapte utviklingen og den raskt økende produksjonen av mekaniskeurverkfra de siste tiårene av 1400-tallet både sør og nord for Alpene en kollektiv bevissthet blant den økonomiske og intellektuelle eliten omabstraktlineær tid. I motsetning til middelalderens kristne forestillinger om at tiden og historien beveget seg i en syklisk gang fraskapelsetildommedag,pekte renessansens tiltagende bruk av klokketid frem mot moderne parameter for tidserfaring og samfunnsorganisering. I et bredere kulturhistorisk perspektiv rommer derfor renessansen som epoke mer enn en humanistisk-kunstnerisk strømning rettet mot en gjenfødelse av den gresk-romerske antikken.
Renessansen som begrep ble først brukt av historikere i siste halvdel av 1800-tallet (Jules Michelet,Jacob Burckhardt) og har siden vært en av de mest diskuterte epokebetegnelsene i vestlighistoriografi.Dels skyldes det at renessansen som «gjenfødelsen» av antikkens kultur bare er en av flere karakteristiske trekk ved epoken. Mest kritisert er likevel oppfatningen av renessansen som et definitivt brudd med middelalderen. Denne kritikken har på den ene siden pekt på at avgjørende forutsetninger for de endringene som skjer i renessansen utvikles i middelalderen, intellektuelle (på 1300-tallet med dikterneDante AlighieriogFrancesco Petrarca) og kunstneriske (den såkaltekarolingiskerenessansen på 800-tallet ogGiotto di Bondonepå 1300-tallet). På den andre siden har man fremhevet at en rekke praksiser og institusjonaliserte, kollektive ritualer som tradisjonelt oppfattes som «middelalderske», fortsetter å eksistere gjennom hele perioden, slik somastrologiogmagi.
I aktuell forskning har man beveget seg bort fra slike polariserte oppfatninger og fokuserer i større grad på renessansen som en overgangsperiode hvor nettopp motsetninger og spenninger mellom tradisjonelt middelalderske og tidligmoderne former for meningsproduksjon utgjør tidens mest karakteristiske trekk. I europeisk kulturhistorie inntar renessansen på denne måten en særstilling mellommiddelalderenskristne verdensbilde og moderne tidsdifferensierenderasjonalitetogvitenskap.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.