Imam Ali-moskeen
Imam Ali-moskeen er en sjiamuslimsk moské i Najaf i Irak, en av sjiamuslimenes helligste byer, ved Imam Alis grav.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Imam Hussein-moskeen
Imam Hussein-moskeen er en sjiamuslimsk moské og gravmæle for Imam Hussein i sjiamuslimenes hellige by Karbala i Irak.
Av .

Sjiaislam er den nest største trosretningen innenforislam,og representerer en innflytelsesrik gren av det islamske fellesskapet. Omkring 15 prosent av verdens muslimer tilhører sjiaislam. Den andre hovedretningen ersunniislam.

Faktaboks

Etymologi
arabiskshīʿat ʿAlī,‘Alis parti’
Også kjent som

shi'a-islam, sji'ismen

Hovedforskjellen mellom de to er knyttet til sjiaenesimamlære og imamkult. De to trosretningene har derfor en rekke ulikheter i lære og praksis, men står på felles grunn (Koranenog læren om profetenMuhammedsom Guds sendebud) og fremtrer utad som ett fellesskap.

Den største og mest innflytelsesrike grenen av sjiaislam ertolvskolen,og det er denne grenen som vanligvis omtales som sjiaislam uten nærmere presiseringer. Tolvskolen,ithna-ashariyya,er statsreligion iIranog samler mer enn halvparten av befolkningen iIrakog iBahrain.Den har også store tilhengerskarer i området rundtPersiabukta.

ILibanontilhører omkring 40 prosent av befolkningen tolvskolen, iAfghanistantrolig omkring 19 prosent;Pakistanhar 20 prosent sjia, i første rekke tolvere. For øvrig finnes mindre tolv-sjia-grupper spredd over hele verden. I Norge er mellom 15 og 20 prosent av den muslimske befolkningen tolvere. IEnglandogTysklandregner man med 20 prosent. Foruten tolvskolen finnes det også en rekke undergrupper av sjiaislam, i første rekkezaydiene,isma'ilieneogalawiene.

Historisk bakgrunn

Skillet mellom sjia– og sunniislam

Det historiske utgangspunktet for skillet mellom sunniislam og sjiaislam var striden om hvem som skulle lede det muslimske fellesskapet som religiøs og verdslig leder etter profetenMuhammeds død i 632. Den gruppen som senere skulle bli kalt sjiamuslimer mente lederen for det islamske fellesskapet måtte være i slekt med profeten selv. De argumenterte for at husets folk (ahl al-bayt), profetens nærmeste slekt, hadde rett til lederskapet. De utpekte profetens fetter og svigersønnAli ibn Abi Talibsom fellesskapets leder. Av denne grunn ble de kaltshi'at Ali,Alis parti.

Utvikling av sjiaislam

Ali ibn Abi Talib, som av sine tilhengere ble utpekt sommuslimenesleder etter profeten Muhammeds død, var gift med profetens datterFatima.Ali, Fatima og deres to sønnerHasan ibn AliogHusayn ibn Alible nøkkelfigurer i sjiaislam. Alis etterkommere i rett nedstigende linje etter Husayn fikk tittelenimam,som vil si «leder» eller «forbilde». Sjiamuslimene, innenfor grenentolvskolen,regner til sammen med tolv imamer, og det er utarbeidet en detaljertdoktrineom disse tolv imamenes guddommelige egenskaper og fullmakter. Tolvskolen lærer også at den tolvte imam ble «bortrykket» i 874 og lever videre i en skjult tilværelse (arab.ghayba). Læren om «den skjulte imam» ellermahdi,som en gang i fremtiden skal vende tilbake til jorden for å opprette et rettferdig rike, står sentralt. Denne doktrinen markerer også en forskjell fra sunniislam, som gir mahdi-læren en langt mindre viktig plass.

I sjiaislam henger både lære og praksis nært sammen med imamlæren som ble utviklet i århundrene etter profetens død. Korantolkningen begrunner imam-læren, og sjiaislamshadith-samlinger gjengir ikke bare fortellinger om profeten, men også imamenes egne belæringer.

Ritualer og festkalender er uløselig knyttet til begivenheter i imamenes liv, i første rekke imamHusayn ibn AlismartyriumvedKarbalai 680, som hvert år minnes under de ti første dagene i årets første måned,muharram.

Religiøs autoritet i sjia

Tolvskolen utviklet etter hvert egne oppfatninger av religiøs autoritet, og en like særpreget som rik kunnskapstradisjon ble formidlet av et hierarki avgeistlige.I dag består tolvskolens øverste lederskap av et lite antallayatollaermed status sommarja al-taqlid,«forbilde til etterligning». Det er disse som har myndighet til å utrede hva som til enhver tid er i overensstemmelse med islamsk lov. Å etterleve lederskapets forordninger er like viktig for sjiamuslimer i Europa som for trosfeller i den muslimske verden.

Marjaene har klarere krav om lojalitet og lydighet (taqlid) i saker som angår tro og religiøs praksis ennulama(de lærde) i sunniislam. De sjialærde som har status som marja utgjør et ledersjikt hvor de fremste alltid vil ha en tilknytning til et av de prestisjetunge lærestedene i Irak eller Iran. Alle troende skal ha en slik marja som veileder. Denne læren om marja som forbilde er særegen for tolvskolen.

Trossamfunnetslovskole(jafari-skolen, etter imam Jafar ibn Muhammed al-Sadiq) representerer bare mindre avvik fra sunni-lovskolene, blant annet ved å gi noe gunstigere arverettsregler for kvinner og ved ordningen med muta-ekteskap (tidsbegrensede ekteskap).

I lovtolkninger legges særlig vekt på tolkningsprinsippetijtihad(den personlige vurdering eller tolkning avKoranenoghadith). Den som utøverijtihadkalles enmujtahid(en som er kvalifisert til å utøve ijtihad). En marja al-taqlid, altså en i tolvskolens øverste lederskap, er alltid mujtahid og kan samtidig ha tittelen stor-ayatolla (ayatollah al-uzma). Tittelenayatolla(arabiskayat Allah,'Guds tegn') er relativt ny (1800-tallet), og blir gitt til mujtahider som har oppnådd særlig innflytelse i kraft av lærdom, juridiske ekspertise og personlig karisma. Det vil til enhver tid finnes et toppsjikt av flere ayatollaer.

Gjennom historien har tolvskolens lærde utviklet ulike teorier om forholdet mellom religion og politikk; én gruppe tar etkvietistiskstandpunkt ved å hevde at religiøse lærde ikke skal være politisk aktive, men begrense seg til å gi råd og veiledning til politikere. Andre fremhever nettopp at religiøse autoriteter er særlig godt skikket til å være samfunnets ledere. Dette siste standpunktet fremheves av mange sjia-lærde i dag, og var del av den historiske bakgrunnen for ayatollaKhomeinismaktovertagelse i Iran i 1979.

Sjia-retninger

Forutentolvskolenfinnes det flere undergrupper av sjiaislam.Zaydienestår sunniislam nær i lære og praksis og finnes fortsatt iJemen,som ble styrt av enimamfrem til 1962. Isma'ili-grenen (isma'ilier) utgjør lukkede samfunn med særegne tolkninger avislam,somdruserneiLibanon,SyriaogIsrael.

Aga Khanssamfunn, nizari-isma'ili eller khojaer i Sør-Asia, er spredt over størstedelen av den muslimske verden, men med tyngdepunkt iPakistan,Indiaog Øst-Afrika. Dette samfunnet, som også er representert i Vest-Europa, er tallmessig begrenset, men med en betydelig kulturell, sosial og økonomisk innflytelse.

Bohra-muslimeneer en mindre ismaeli-gruppe med hovedsete iIndiaog som også er representert i Øst-Afrika ogSri Lanka.Alawier(nusayrier) finnes først og fremst iSyria,der de utgjør en politisk innflytelsesrik gruppe; det finnes mindre Alawi-grupper også iLibanon,IsraelogTyrkia.

Fester og pilegrimsferder

Gjennom historien har sjia-tilhengere gitt betydelige filosofiske, religiøse og kunstneriske bidrag til den fellesislamske kulturarven.Fester og pilegrimsferder knyttet til imamene og deres gravsteder er et særtrekk ved sjiaislam. ImamHusayn ibn Alismartyrdød ved Karbala den 10. i månedenmuharramspiller en fremtredende rolle og feires av alle sjiamuslimer. Pasjonsspill (persisk taziya), og resitasjon av Husayns historie (persisk rowza-khani) er del av ithna ashariyyas praksis.

Imamenes fødsels- og dødsdager markeres, i tillegg kommer feiringer av viktige begivenheter i profetenMuhammedsliv. Muharram-feiringene gjennomføres også i Europa, Norge inkludert. I tillegg tilMekkaerKarbala,Najaf(Alis grav),Mashhad,Qom,DamaskusogSamarrabetydningsfulle pilegrimssentre for sjiamuslimer. Najaf og Qum er i tillegg viktige sentre for teologisk og juridisk opplæring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg