Innad i regjeringen steg misnøyen med Bortens lederskap. Statsministeren fikk et særlig vanskelig forhold til Høyres handelsministerKåre Willochog Venstres kommunalministerHelge Seip,som for øvrig gikk ut av regjeringen og ble ledere i hvert sitt parti i 1970. Borten ble blant annet beskyldt for å være lite effektiv som regjeringssjef.
Da regjeringssamarbeidet sprakk, skyldtes det formelt beskyldningene mot Borten for å ha lekket en fortroligdiplomatiskrapport om Norgeslandbrukspolitiskestilling i EF tilFolkebevegelsens leder,Arne Haugestad.
19. februar 1971 fortalteDagbladeti en artikkel avPer Vassbotn,at et fransk medlem av EF-kommisjonen hadde uttalt at Brussel neppe ville godta varige særordninger for hele det norske landbruket. Synspunktet var velkjent, og artikkelen vakte ingen oppsikt. Men mandag refererteBergens Tidendetil Dagbladets artikkel og sa at opplysningene var «lekket» til Dagbladet ved en direkte straffbar handling. Forholdet ble karakterisert som brudd på landets sikkerhetsbestemmelser, og det ble sagt at den skyldige bare kunne finnes i en meget begrenset krets politikere på topplan. Dagen etter foreslo Helge Seip i BT at lekkasjen måtte politietterforskes og fulgte opp i et radiointervju neste dag.
Borten ble gjort ansvarlig for at rapportens innhold havnet i avisspaltene. Sannheten er at høyremannen, presserådOle N. Hoemsnesved statsministerens kontor, var Dagbladets kilde, og at den rapporten som artikkelen bygde på, ikke var stemplet hemmelig, men «fortrolig», og dermed kunne diskuteres i en engere krets, men ikke offentliggjøres. En slik gradering kan overprøves av ambassadens overordnede. Men sannheten er også at Borten mandag 15. februar, på flyet til København, hadde latt Folkebevegelsens daglige leder Arne Haugestad få se rapporten et par minutter. Onsdag 24. februar sendte Borten, som svar på påstandene i BT, ut en pressemelding om at han ikke var Dagbladets kilde.
Fredag 26. februar skrev Norges Handels- og Sjøfartstidende at lekkasjen ikke hadde skjedd i Oslo eller København. Ettersom pressen nå åpenbart kjente til flyturen, ble Borten rådet til å sende ut en ny pressemelding og selv fortelle om den før pressen gjorde det, samt å beklage det inntrufne. Men det var intet å beklage. Han var ikke Dagbladets kilde, og det at han hadde vist rapporten til Haugestad var irrelevant i kildespørsmålet og ikke i strid med graderingen «fortrolig», som han dessuten hadde myndighet til å overprøve.
Lekkasjesaken førte ikke umiddelbart til regjeringskrise. Men Senterpartiets koalisjonspartnere forlangte endret ledelse i regjeringen. Kristelig Folkepartis statsrådKjell Bondevikforsøkte å finne et grunnlag for videre regjeringssamarbeid, men konkluderte etter kort tid at det ikke lot seg gjøre. 2. mars fikk Borten gi en redegjørelse i Stortinget før han leverte regjeringens avskjedssøknad. Det var ikke lagt opp til noe ordskifte, men Arbeiderpartiets parlamentariske lederTrygve Brattelibad om ordet og talte den offisielle versjonen midt imot. «Dette er en regjeringskrise som ikke har utviklet seg i Stortinget,» sa han. «Den har utviklet seg innad i koalisjonen. Dette er ikke en sak om et enkelt dokument. Det meget omtalte brudd på taushetsplikt er ikke noe hovedpunkt.» De parlamentariske lederne i tre av koalisjonspartiene stod deretter frem en etter en og benektet at uenighet om EF eller andre politiske forhold lå til grunn for regjeringens avskjed. Den skyldtes ene og alene lekkasjesaken.
Bortens partikollegaJohn Austrheimsa seg enig med Bratteli. Men Borten var nå kriminalisert og støtt ut i et politisk mørke. I 1986 innrømte Bortens tidligere pressemedarbeiderOle N. Hoemsnesat det var han som i 1971 hadde brakt rapporten videre tilDagbladet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.