Øst-Europa som begrep er imidlertid av nyere dato, og ble vanlig under opplysningstiden på begynnelsen av 1700-tallet. Som med kristenhetsbegrepet var opplysningstidens Øst-Europabegrep mer kulturelt betinget enn rent geografisk.
For opplysningstidens geografer signaliserte det sivilisasjonsgrad. Øst-Europa var et steg mellom det siviliserte Europa og det «barbariske» Asia. Tanken om et barbarisk Europa var langt fra nytt. Helt siden romertiden hadde man sett på Sør-Europa som sivilisert og Nord-Europa (da spesielt Norden, Baltikum og nåværende Russland) som vilt og usivilisert.
Øst-Europa som begrep oppstod som resultat av en endring i europeiske holdninger til Nord-Europa i denne perioden, som ble gradvis ansett for å være mer sivilisert enn før, og Russland, som ikke ble det. Denne endringen ble aktivt drevet fram av skandinaviske intellektuelle og tyske germanister. Svensker var spesielt ivrige i å bygge opp dette nye skillet. En bok fra 1730 skrevet av den svenske offiseren Philip Johan von Strahlenberg (1676–1747) var blant de første som brukte begrepet Øst-Europa. Den svenske historikeren Johann Erich Thunmann (1746–1778) bygget i en bok fra 1774 videre på denne forståelsen av øst og vest som basert på dannethet: Ifølge ham rådet opplysningstidens ånd i Vest-Europa, mens Øst-Europa fortsatt bestod av vill, upløyet intellektuell jord som ventet på å bli kultivert.
Kjernen i denne kulturelt-geografiske inndelingen var opplysningstidens tro på historie som en ensrettet marsj mot høyere og høyere grad av sivilisasjon, hvor de vestlige deler av Europa ledet an. Verden kunne deles inn i siviliserte folk i Europa, barbariske folk som kinesere og indere, og ville folk som urinnvånere i Amerika eller Australia. Øst-Europa ble i dette verdensbildet sett på som det underutviklede Europa, bindeleddet mellom sivilisasjon og frihet i vest og barbari og despoti i øst. Dette bildet av Øst-Europa ble forsterket av det sikkerhetspolitiske landskapet i Europa etter napoleonskrigene, hvor Russland tok på seg rollen som konservativ, antirevolusjonær «politimann» for eksempel ved å hjelpe Østerrike med å slå ned opprør under de liberale revolusjonene i 1848–1849.
Denne begrepsdannelsen ble forsterket av nasjonene som grenset til Russland. Det var for eksempel en sterk trend i polsk nasjonalistisk historieskriving på slutten av 1800, som pekte på landets rolle som bolverk mot barbariske horder fra øst, som mongoler, tyrkere og russere. Denne tankegangen ble tatt et steg videre i tysk nasjonalisme, hvor det barbariske Øst-Europa ikke ble sett på som en trussel, men som et ekspansjonsfelt, en upløyd mark for tysk sivilisasjon, for «Lebensraum».
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.