Faktaboks

Saint Kilda
Uttale
səntkˈildə
Saint Kilda
Kart over øygruppen. Det innfelte kartet øverst til venstre viser øygruppens plassering (markert med rødt).
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Soay
Soay, en av øyene i øygruppen Saint Kilda.
Av .
Befolkning
St. Kilda var bebodd frem til 1930. Bildet viser innbyggerne på den største øya, Hirta, ved «The Street», tettstedets eneste «gate». Foto fra 1886.
Av /National Trust for Scotland.

Saint Kilda er en klynge av fire mindre øyer i Atlanterhavet som utgjør de vestligste øyene i De ytre hebridene. Hebridene tilhører Skottland. Den største øya i Saint Kilda er Hirta, de tre andre er Dùn, Soay og Boreray. Øyene er et naturreservat og administreres av The National Trust for Scotland. Saint Kilda ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1986.

Øygruppen er berglendt med topper opp av basalt og gabbro, og er meget utilgjengelig unntatt ved det gamle landingsstedet i sørøst. Høyeste punkt er Conachair, 430 meter over havet, og klippene på Saint Kilda er de høyeste i Storbritannia.

Saint Kilda var befolket fra forhistorisk tid og fram til 1930, da den resterende befolkningen på rundt 40 personer etter eget ønske flyttet fra Hirta. Befolkningen hadde et sterkt norsk element.

Dyre- og fugleliv

Øygruppen har et rikt fugleliv. 250 arter observert, vesentlig sjøfugl. Verdens største havsulekoloni (60 500 par i 2000) og Storbritannias største kolonier av stormsvale (45 000), havhest (67 000) og lunde (135 000). Dessuten er havsvale, havlire, storjo, krykkje og lomvi vanlig.

På grunn av isolasjonen finnes stedegne eller endemiske underarter av gjerdesmett og liten skogmus. Den primitive soaysauen lever på Soay og Hirta, bestanden svinger mellom 600 og 2000. Havert er vanlig og 10 hvalarter forekommer langs kysten.

Navnet

Navnet Saint Kilda skyldes at en nederlandsk kartograf på 1600-tallet tok navnet på brønnen Tobair Childa (Kilda-brønnen) for å være navnet på selve øya, han må ha trodd at Kilda var en helgen. Navneelementet -childa er identisk med norrønt kelda (kilde). Øyas gæliske navn, Hiort, er også av norrønt opphav; i Prestssaga Guðmundar Arasonar er øygruppen kalt Hirtir, som er norrønt flertall av hjort.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg