Soppfarging er farging av tekstiler med bruk av fargestoffer fra ulike typer sopp. Det er få oppskrifter på farging med sopp i bøker fra 1700-1800 tallet. Den kunnskapen vi har i dag om hvilke sopper som egner seg til farging er utviklet gjennom systematiske utprøvninger fra 1970 og fremover.
Soppfarging
Utforskning av soppens fargegenskaper
Pionerer innen utvikling av soppfarging er Miriam Rice fra California med boken "Let's try mushrooms for color" fra 1974, det svenske ekteparet Carla og Erik Sundström med boken "Färga med svampar" fra 1982. Tidsskriftet Ottar gjorde soppfarging mer kjent i Norge med utgivelsen av heftet "Garnfaging med sopp" i 1985.
En norsk pioner er biologen Anna-Elise Torkelsen. I 2021 ga hun ut boken "Vakre farger fra naturen – farging med sopp og lav", men hun har utviklet sin fargekompetanse gjennom flere tiår sammen med flere medlemmer i Norges sopp- og nyttevekstforbund.
Soppriket er fortsatt lite kartlagt, 150000 sopparter er beskrevet, men det anslås at det kan finnes opptil 11 millioner. Mange av disse er for små og uegnet som fargestoffer. Det er storsoppene som brukes til farging for rørsopper, piggsopper, skivesopper, poresopper, korallsopper og frynsesopper. Utforskningen som er gjort har vist at sopp kan gi rød, blå, lilla, gul, grønn, brun, grå, oransje farger på tekstiler.
Tidligere spor fra bruk av sopp til farging av tekstiler
Den eldste svenske fargeboken "Swenska Färgekonst" av Johan Linders fra 1720 inneholder en oppskrift for farging av lin med matrisken Lactarius deliciosus. Arter med tinctorius eller tinctorum i navnet signaliserer at de er kjent som en vekst til bruk i farging. Echinodontium tinctorium har vært kjent for å gi rødt pigment blant amerikanske urfolk, mens røyksoppen pisolithus tinctorius har vært brukt til å farge militæruniformer i Frankrike.
Noen fargesopper
- Røde fargestoffer: Blodrød slørsopp, rødskiveslørsopp, rustskiveslørsopp
- Gule fargestoffer: Seig kusopp, gulrandkjuke, ildkjuke, sandsopp,
- Lilla fargestoffer: Kanelkjuke
- Blå fargestoffer: Fingerfrynsesopp, duftbrunpigg, furuskjellpigg
- Grønne fargestoffer: Fløyelspluggsopp, grangråkjuke, fagerbrunpigg, rustbrunpigg
I listen over vises kun noen av fargetonene hver sopp kan gi. Fargene som soppene gir vil nemlig variere mye ettersom hvilken beis som er brukt. Beis er en oppløsning av vann og metallsalter som garnet legges i før farging for å få fargene til å binde seg til fibrene. Enkelte fargesopper som kanelkjuke trenger et basisk fargebad med salmiakk for å få ønsket fargetone frem. Mengden fargesopp som skal til for å gi kraftig farge på 100 gram garn varierer svært mye. Det anbefales å følge oppskrift fra en håndbok for soppfarging.
Giftige sopper
Sopp kan være dødelig giftig. Det er registrert fotografier med spiss giftslørsopp blant fargeslørsopper. Antraktioner i fargeslørsoppene kan gi mage- og tarmplager, mens spiss giftslørsopp angriper nyrene og er blant Norges giftigste sopper. Dersom du plukker matsopp og fargesopp på samme skogstur bør du bruke to ulike kurver/nett. Det er ved inntak av sopp en kan bli alvorlig syk, men det anbefales å farge utendørs eller med god ventilasjon da damp kan gi irritasjon i luftveiene.
Les mer i Store norske leksikon:
Eksterne lenker:
Litteratur:
- Torkelsen, Anna-Elise 2021: Vakre farger fra naturen – farging med sopp og lav
- Tromsø Museum 1985: Garnfarging med sopp. Ottar. Tidsskrift for nordnorsk natur og kultur. nr. 152.
- Sundström, Carla og Erik 1982: Färga med svampar.
- Rice, Miriam 1974. Let's try Mushrooms for Color.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.