Sølvguttene synger julen inn (2015)
Å synge eller lytte til julesanger er en viktig del av julefeiringen for mange. Hver julaften siden 1966 har Sølvguttene synger julen inn blitt vist på NRK.
Sølvguttene synger julen inn (2015)
Av /NRK.

Julesanger er sanger eller salmer som synges i forbindelse med julefeiring. Mange julesanger er kristne salmer med Jesu fødsel eller Juleevangeliet som tema (julesalmer). Noen kjente eksempler er «Et barn er født i Betlehem», «Glade jul, hellige jul» og «Deilig er jorden». Det finnes også julesanger som handler om julefeiring men som ikke har kristent innhold, for eksempel «På låven sitter nissen» og «Musevisa». Mange julesanger handler om julenissen. Andre sanger har vinteren som tema og assosieres med julen, for eksempel «Reven rasker over isen».

I kirkelig tradisjon er det et tydelig skille mellom adventssanger og julesanger. I den bredere kulturelle bruken av julemusikk er skillet mindre markant, og julesanger brukes også i førjulstida (advent).

Funksjon og bruk

Glade jul (1891)

Julesanger synges blant annet ved gang rundt juletreet. Denne skikken kom til Norge på 1800-tallet, trolig fra Danmark.

Glade jul (1891)
Av .

Julesalmer og -sanger har en viktig funksjon i kristen tradisjon ved at de gjenforteller juleevangeliet og minnes Jesu fødsel.

Å synge julesanger som fellessang mens man går rundt juletreet er en vanlig tradisjon. Det kan være ved julegrantenning, juletrefester eller på julaften. Tradisjonen har opphav i Tyskland og kom til Norge via Danmark på 1800-tallet. Flere av sangene som brukes rundt juletreet er sangleker der deltagerne gjør bevegelser til sangen. Blant de mest kjente av disse er «Så går vi rundt om en enebærbusk, «Jeg gikk meg over sjø og land» og «O jul med din glede».

Å lytte til julesanger og annen julemusikk for å skape julestemning er vanlig, både i jula og i førjulstida (advent). Mange bruker julesanger som bakgrunnsmusikk når de pynter huset, baker eller gjør andre juleforberedelser.

Det arrangeres julekonserter innen de fleste musikksjangre. Både i konserthus, operahus, kirker og arenaer for populærmusikk finner man arrangementer med julemusikk i desember. Den store interessen for julemusikk har gjort julekonserter til en viktig inntektskilde for musikere og artister.

Julesanger utnyttes også kommersielt som bakgrunnsmusikk i butikker og ved kjøpesentre for å skape en atmosfære som kan øke forbruket.

Julemusikk i ulike sjangere

Klassisk musikk og kirkemusikk

Hefte med julesanger arrangert av Per Winge.
46 av salmene i Norsk salmebok 2013 er knyttet til juletiden i kirkeåret, blant annet «Glade jul, hellige jul». Den er blant de mest utbredte julesangene i Norge.

Julesanger har en historie som går helt tilbake til romertiden i europeisk historie. Biskopen Ambrosius av Milano, som døde i år 397, skrev adventsalmen «Folkefrelser til oss kom» på 300-tallet. Allerede på 1200-tallet, under påvirkning fra Frans av Assisi, dannet det seg regionale og nasjonale tradisjoner. Flere julesanger som brukes i dag har røtter tilbake i middelalder og renessanse.

Advent og julehøytiden ble etter hvert en anledning til å framføre et stort repertoar av musikk skrevet for å feire den kristne fortellingen.

J.S. Bach skrev Juleoratoriet i 1734, en samling av seks kantater for gudstjenester i advent og jul. I mange land framføres også G.F. Händels oratorium Messias i julen, selv om verket opprinnelige ble skrevet for påsken.

«Christmas carols»

I engelsk middelalder kombinerte man dans og sirkelsang til hva man kalte «carols». Dette ble senere betegnelsen på sanger med religiøse emner. På 1400-tallet kom egne «carols» med jul som tema, «christmas carols». Å synge slike sanger ble en del av en tradisjon hvor bymusikere fikk lov til å motta almisser (gaver). Noen kjente sanger i denne tradisjonen er «Deck the Halls», «O Come, All Ye Faithful» og «Hark! The Herald Angels Sing».

Folkemusikk og visesang

Også fra folkemusikken er det et stort repertoar av julesanger. Et eksempel er «Mitt hjerte alltid vanker» fra 1732. Melodien er en norsk variant av en svensk folketone. Teksten er skrevet av salmedikteren Hans Adolph Brorson.

Mange velkjente julesanger kommer fra visetradisjonen, for eksempel Jakob Sandes «Det lyser i stille grender». Alf Prøysen har skrevet flere julesanger, blant annet «Julekveldsvisa».

Populærmusikk

Albumomslag

Mange store artister innen populærmusikken har gitt ut album med julemusikk. Mariah Careys sang «All I Want for Christmas is You» ble en stor hit da den ble gitt ut i 1994. Den fikk en renessanse på begynnelsen av 2000-tallet og har vært innom VG-lista i desember de fleste år siden 2007.

Albumomslag
Av /Columbia Records.

Julesanger har også blitt en del av populærmusikken. Mange julesanger som er mye spilt og sunget i Norge har opphav i amerikansk populærmusikk, i film og musikaler, for eksempel «White Christmas» og «Rudolf er rød på nesen» (på engelsk «Rudolph the Red-Nosed Reindeer»). Innen norsk pop kan Maria Menas julesang «Home for Christmas» (2010) trekkes fram.

Julealbum

Mange musikkartister har gitt ut julealbum. Julealbum inneholder gjerne artistens tolkninger av tradisjonelle julesanger, eventuelt sammen med deres egne nyskrevne sanger med juletema. Et kjent eksempel er Elvis Presleys album Elvis' Christmas album (1957), som skal ha solgt mer en 20 millioner eksemplarer. Mariah Careys julealbum Merry Christmas fra 1994 ble også veldig populært, og især har singelen «All I Want for Christmas is You» blitt en mye spilt julesang.

Noen kjente norske julealbum er Glade jul med Sissel Kyrkjebø (1987), Vårres jul med Hans Rotmo (1980) og It's Snowing on My Piano med Bugge Wesseltoft (1997).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg