De fleste artene i familien er urter, både ettårige og flerårige, men busker, klatreplanter og små trær forekommer også. De fleste artene er jordboende, men noen er vannplanter eller epifytter. Klokkefamiliens representanter har saft som vanligvis er melkehvit. Bladene er plassert alternerende på stengel og de kan være både hele eller oppdelt i småfinner.
Både radiærsymmetriske og ensymmetriske blomster finnes i familien, og blomstene er nesten alltid tokjønna. De fleste artene har fem sammenvokste begerblad og fem sammenvokste kronblad som hos noen danner en klokkeforma krone, mens hos andre danner ei toleppa krone. Denne todelinga følger i hovedsak den tidligere inndelinga i klokkefamilien i streng forstand med radiærsymmetriske blomster og lobeliafamilien med ensymmetriske.
Pollenbærerne er like mange som kronflikene og de er sammenvokst med krona. Pollenknappene danner et rør som griffel og arr vokser opp gjennom, men før det slipper pollenknappene sitt innhold på toppen og den voksende griffelen skyver pollenet ut av røret. Griffel og baksida av arrene er ofte dekka av hår som samler opp pollenet. I en moden blomst vil man derfor ofte se fertile arr med pollenkorn festa i hår på griffelen under, mens pollenbærerne er visne. Dette systemet gir grunnlag for en rekke tilpasninger for å sikre krysspollinering og/eller sjølpollinering, alt etter økologiske forhold artene lever under (se klokkeslekta).
Fruktene hos artene i familien er som regel kapsler, men noen arter har små bær.
De norske representantene i familien er alle urter og de fleste hører til klokkeslekta.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.