Den reviderte tofrøbladete gruppa, Eudicot – «ekte tofrøbladete», utgjør en monofyletisk gruppe. Basert på funn av fossilt pollen regnes gruppa å ha evolvert for noe mer enn 125 millioner år siden.
Den nye avgrensinga av de tofrøbladete inndeles i 312 familier i 44 ordner med om lag 200 000 arter og utgjør rundt to tredeler av alle blomsterplantene. Denne meget store og mangfoldige gruppa kan deles i tre grupper. I tillegg regner man den lille, særegne hornbladfamilien som en søstergruppe til de ekte tofrøbladete.
Først er det en samling av rundt 15 familier som tidlig i evolusjonen skilte lag med resten. Disse, basale tofrøbladete, omfatter om lag 6000 arter med store familier som soleiefamilien, valmuefamilien og den tropiske Proteaceae (se Protea). I denne gruppa finnes flere familier som har arter med stort antall blomsterdeler, noe som regnes som et opprinnelig trekk.
De resterende artene deles i to utviklingslinjer; rosider og asterider som er navngitt etter rosefamilien og korgplantefamilien (Asteraceae). Begge disse gruppene kan igjen deles i to grupper.
Rosidene består hovedsakelig av arter med frie kronblader og de to hovedgruppene er fabider som har navn etter erteblomstfamilien (Fabaceae) og malvider etter kattostfamilien (Malvaceae). I den første av disse gruppene finnes de store familiene rosefamilien, erteblomstfamilien og vortemelkfamilien. Blant malvidene finnes de store, hovedsakelig tropiske familiene myrtefamilien og Melastomataceae i tillegg til kattostfamilien og korsblomstfamilien. Rosidene utgjør om lag 80 000 arter.
Asteridene har mange arter med sammenvokste kronblader og de består av to hovedgrupper som kalles campanulider etter klokkefamilien (Campanulaceae) og lamider etter leppeblomstfamlien (Lamiaceae). Foruten klokkefamilien finnes skjermplantefamilien og korgplantefamilien i campanulidene. Til lamidene hører blant andre leppeblomstfamilien, maskeblomstfamilien og maurefamilien. Asteridene utgjør mer enn 110 000 arter.
Det er også noen grupper av familier man foreløpig ikke vet hvor skal plasseres og noen man er usikker på den eksakte plasseringa til i det fylogenetiske treet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.