Svend Foyn var en norsk foregangsmann innen sel- og hvalfangsten. Som sjømann, reder og som fornyeren av fangst på store sjøpattedyr kom Svend Foyn til å få betydning for utviklingen av norsk næringsliv generelt og i Vestfold spesielt.
Foyn startet selfangst i 1846 med briggen Haabet, og selfangst ble etter hvert en stor ny norsk næringsgren. I 1863 lot han bygge verdens første dampdrevne hvalbåt, og i løpet av fire år eksperimenterte han seg frem til en lønnsom og moderne metode for å drive fangst av finnhval langs Finnmarkskysten.
Foyn var den første som skjøt hval med granatharpun. Sogneprest Hans Morten Thrane Esmark utviklet en tennsats for utskutte granater som først eksploderte ved anslag, og han lærte Foyn en metode som gjorde at sprengstoffet i harpunen først ble antent ved stramming av fangstlinen etter at harpunen var skutt inn i hvalen. Grunnlaget for hele den moderne finnhvalfangsten var dermed skapt. Fra tidligere å ha fått kanskje bare én hval i sesongen, fikk Foyn nå opptil 100, og han ble snart en rik mann.
Ved å bearbeide hvalens råstoff i egne anlegg kunne Foyn stadig øke sin formue. Han gav bort store beløp til hedningmisjonen, sjømannsmisjonen, til bedehus, skole og arbeiderboliger i Tønsberg, og til Foyns borgerskole i Oslo i 1889. Han testamenterte sin formue til et misjonsfond.
Foyns bidrag til utviklingen av hvalfangstteknikker bidro samtidig til at fangstaktiviteten, både i nord og sør, førte til at hvalbestander kom farlig nær utryddelse før fangsten ble stanset.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.