Mot slutten av 1800-tallet begynte staten å engasjere seg mer aktivt i språkpolitikken, med innføringa av parlamentarismen i 1884 og framveksten av partiet Venstre som et viktig bakteppe. Allerede i 1885 vedtok Stortinget at «det norske folkesprog» skulle sidestilles skriftspråket som offisielt språk og i skolen.
I skolen var det et krav at både lærere og elever skulle snakke et normert dansk, om enn med norsk uttale, men uten dialektinnslag. Dette kravet ble nok sjelden realisert i praksis, men kunne være svært krevende for lærere og elever. I 1878 vedtok Odelstinget derfor at elevene skulle kunne snakke dialekten sin i skolehverdagen. Spørsmålet om hvordan en skulle lese opp tekster på dansk-norsk, var likevel uavklart. Her bestemte Kirke- og undervisningsdepartementet i 1887 at «Normen for Udtale og Oplæsning er ’det dannede Talesprog’». Det var den språkvarianten Knud Knudsen la til grunn for sine reformforslag i skriftspråket.
Problemet var at denne regelen førte til større forskjeller mellom tale og skrift, og dermed gjorde det vanskeligere for elevene. I skrift het det: Han lader fem være lige, og bryder sig ikke om at broderen raaber og leder efter ham. I den dannede dagligtale var den følgende varianten kurant: Han lar fem være like, og bryr sei ikke om at broren roper og leter efter ham. Dersom en skulle forenkle dette uten å gå tilbake på vedtaket fra 1887, var det ingen vei utenom å ta inn mange av talemålsformene også i skriftspråket.
Et nøkkelverk i denne forbindelsen var forfatteren og læreren Nordahl Rolfsens (1848–1928) lesebok for folkeskolen, som ble godkjent av departementet i 1892 og kom ut i 1893. Her var Moltke Moe (1859–1913), sønn av eventyrsamleren Jørgen Moe og talsmann for Knudsens reformlinje, språkkonsulent. Han førte inn en del av de talemålsnære formene i leseboka, og de ble også tillatt for elevene i de skriftlige arbeidene deres. Det var former som hester og berg (flertall) for heste og bjerge, strævde og talte for strævede og talede, og rope, blaase og leke for raabe, blæse og lege. Dermed ble disse formene kjent for mange, og de ble også innført forholdsvis raskt (1894) som valgfrie former i rettskrivingsordlistene.
Denne valgfriheten skapte igjen nye problem i skriveopplæringa. I 1898 tok Moltke Moe og to andre reformatorer (S. W. Hofgaard og Jonathan Aars) initiativet til en ny reform der de talemålsnære norske formene ble foreslått som eneformer i den offisielle norske rettskrivinga. Da var det alt i 1889 blitt gjennomført en rettskrivingsreform i Danmark som Norge ikke fulgte med på, slik at forskjellene mellom skriftspråket i Norge og i Danmark ble flere og mer synlige. Utviklinga av det vi kaller bokmål gikk dermed etter hvert over i en ny fase.
Prosessen med en liberalisering og fornorsking av det danske skriftspråket i Norge, nå mest kalt dansk-norsk eller riksmål, munnet i første omgang ut i en større rettskrivingsreform i 1907, hvor flere av Knudsens og Moes forslag ble gjort offisielle. Det gjaldt særlig harde konsonanter, flertall på -er i substantiv i felleskjønn, og norske fortidsformer av kortverb (nådde, trodde). En eksempeltekst hentet fra Nordahl Rolfsens lesebok, som kom i stadig nye utgaver og dermed fulgte rettskrivingsutviklinga, viser endringene. Teksten er fra fortellinga Vesleblakken av Jacob Breda Bull:
Versjon fra 1896:
Det var midtvinters og knagende koldt. Himmelen var staalblaa og dirred af sol, den frosne sne tindred hvid med skarpe blaalige skygger efter skigarder og busker, spurvene sad langs alle møner og i flokker på laavebroerne som store graabrune nøster af løs uldtraad, og alle mennesker var snøgge i gangen og rimfrosne efter aandedrættet.
Dette var fornorsket dansk etter Wergelands ønske: norskheter i ordbruken, men bare moderate endringer i språkstrukturen. Ord som skigarder og snøgge var nok i vanlig språkbruk å betrakte som reine nynorskord, og neppe noen gang brukt i riksmål utenom nettopp i eventyr og liknende. Verbalformer som dirred og tindred kan betraktes som et overgangsstadium mellom dirrede/tindrede og dirret/tindret, som det het etter 1907. Følgende versjon er tilpasset 1907-rettskrivinga:
Det var midtvinters og knakende koldt. Himmelen var staalblaa og dirret av sol, den frosne sne tindret hvit med skarpe blaalige skygger efter skigarder og busker, spurvene sat langs alle møner og i flokker på laavebroene som store graabrune nøster av løs uldtraad, og alle mennesker var snøgge i gangen og rimfrosne efter aandedrættet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.