Karplanter er planter med vedvev og silvev, særegne cellevev som er tilpasset transport av vann og løste stoffer gjennom planten. Gruppen omfatter alle planter unntatt moser og grønnalger, og består dermed av frøplantene (blomsterplanter og nakenfrøete planter) og karsporeplantene (bregner, kråkefotplanter og sneller).

Karplantene har evne til å danne lignin, et hardt stoff som stiver av planten. Dette stoffet finnes blant annet i karplantenes vedvev. Lignin stiver av planten, og uten dette stoffet kunne ikke karplantene vokst seg høye.

Karplantene er nærmest beslektet med mosene. Sammen utgjør de artsgruppen landplanter.

Forskjeller mellom moser og karplanter

I tillegg til at moser skiller seg fra karplanter ved at de mangler vedvev og silvev, skiller de seg også fra dem i flere andre trekk.

Forskjeller i livssyklusens stadier

Med unntak av noen grønnalger, veksler planter mellom to stadier i sin livssyklus; gametofytten og sporofytten (se generasjonsveksling – botanikk). Mye av det vi ser når vi studerer en mose, er gametofytten. Hos karplanter er derimot gametofytten mer redusert, og ofte avhengig av sporofytten for å få næring.

Hos frøplantene er det for eksempel pollenkorn og cellevev som ligger inne i frøemner (og også i befruktede frø i form av ubefruktet frøhvite hos nakenfrøete planter) som utgjør gametofyttene, mens resten av planten utgjør sporofytten.

Forskjeller i sporofyttens vekst og utvikling

Sporofytter danner sporehus, strukturer som igjen danner sporer, en del av plantenes livssyklus (med unntak av hos noen grønnalger). Mosenes sporofytter danner bare ett sporehus, mens karplantene kan danne flere sporehus på sporofytter som gjerne har en utstrakt forgrening.

En annen forskjell mellom moser og karplanter er at karplantenes sporofytter har vekstsoner i spissen av skudd og røtter (apikalmeristem). Vekstsonen til mosenes sporofytter ligger bakenfor spissen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg