Siden skogstorkenebb er ei plante som finnes de fleste steder i Norge og ofte i rikelige mengder, er dette en art folk har lagt merke til og det finnes derfor en rik samling folkelig navn.
Skogstorkenebb er nok ikke et folkelig navn, men heller et navn som har opphav i botanisk litteratur;storker ikke en fugleart folk i Norge har hatt noe konkret forhold til, på tross av storkens kulturhistoriske betydning (sestorkenebbfor latinsk navn).
Det er særlig to grupper av navn som er vanlig: varianter av sjuskjære og midtsommerblomst. Begge disse navnegruppene har hatt vid utbredelse i landet. Sjuskjære er inspirert av bladene som er djupt innskårne, ofte i sju fliker. Midtsommerblomst og lignende tar utgangspunkt i blomstringstidspunktet og kan være forvirrende fordi dette også har vært brukt som navn på en rekke andre arter, som for eksempelrød jonsokblom.
I tillegg finnes det en rekke andre navn. En gruppe navn henspiller på bladenes likhet medtyrihjelmeller lushatt som denne arten også kalles: lushattbror, smålushatt. En annen stor gruppe tar utgangspunkt i blomsterfargen som ble oppfatta som blå: blåhatt, blåsoleie, blågull og så videre.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.