Øvre Pasvik nasjonalpark
.

Øvre Pasvik nasjonalpark er ennasjonalparkiSør-Varangerkommune iFinnmarkfylke.

Nasjonalparken ble fredet 6. februar 1970 og utvidet i 2003, og har i dag et areal på 119 kvadratkilometer.

Øvre Pasviklandskapsvernområdeligger inntil nasjonalparken på østsiden motPasvikelva.

Landskap

Verneområder i Sør-Varanger kommune.
Verneområder i Sør-Varanger kommune. Øvre Pasvik nasjonalpark i oransje, naturreservater i rødt og landskapsvernområder i grønt.
Verneområder i Sør-Varanger kommune.
Lisens: CC BY SA 3.0

Nasjonalparken er etter norske forhold et meget flattfuruskogsområde,hvor omkring 20 prosent av arealet er vann og 25 prosent er myr. Det høyeste punktet er Steinfjellet som ligger 202 meter over havet.

Hele området dreneres mot Pasvikelva, da vestgrensen av parken er grensen motFinland,som følger vannskillet. Myr, vann og flate, åpne skogområder preger landskapet avbrutt av avlange åser og stilleflytende bekker mellom de grunne vannene. Den eneste dramatiske terrengformasjonen er Revsaksskaret i den sørøstre delen av parken. Her er det 20 meters høye, steile klipper over en lengde på om lag én kilometer. Kløften er dannet ved en forkastning, og siden slipt ned ved kraftig erosjon av smeltevannselver under de siste istidene. Løsmassene som ble gravd ut, ligger på Tommamoen litt nord for kløften.

Klima

Klimaet er utpreget kontinentalt med tørre og kalde somrer og tilsvarende kalde, tørre og snøfattige vintrer. Nedbøren er omkring 350 millimeter i året, og det ermidnattssoli 60 døgn.

Geologi

Berggrunnen er granittiskgneissom gjennomgående gir et nokså surt jordsmonn. Store områder er imidlertid dekket med løsmasser, og bare på toppen av åsene og i kløftene er fast fjell synlig. Et særpreg ved parken er mange flate, helt vegetasjonsløse, storeblokkmarker,dannet underistidenav breelver som falt ned i smeltevannssjakter og vasket ut løsmaterialet på bakken.

Vegetasjon

Øvre Pasvik
Landskapet i nasjonalparken er relativt flatt. Store deler av området er dekket av furuskog eller myr.
Øvre Pasvik
Av .

Furuskogener enurskogmed mange stammer på bakken fordi nedbrytningen går langsomt i det tørre klimaet. Bjørk forekommer spredt på litt fuktigere steder og langs vannene.Gråorogheggfinnes hist og her langs noen av bekkene. Det er merker etter mangeskogbranneri området, og på vestsiden av Ødevann er det et mindre brannfelt fra sommeren 1945.

Flora

Floraen er utpreget østlig og særlig fremtredende er store kratt avfinnmarksporsblandet medblokkevier.Finnmarkspors er en typisk sibirart, og det samme gjelderlappsoleieogåkerbær.I Revsaksskaret er det striper av litt mer basiske bergarter, og her er det funnet fjellplanter somsølvmure,snøsildre,fjellarveogskjørlok.

Dyreliv

Parken har en fastbjørnestammeog det er stadig dyr som vandrer gjennom området mellom Russland og Finland. Andre rovdyr errev,røyskattogsnømus.Dvergspissmuser en ytterst sjelden innvandrer fra øst, og det samme gjeldermårhunden,en uvelkommen gjest i vår fauna.Elgener det største pattedyret, og om vinteren beiter det om lag 2500reini parken.

Fugleliv

Som plantene har også fuglefaunaen innslag av sibirarter somkonglebit,sidensvans,lappmeis,lappfiskandoglavskrike.Mange sjeldne vadere somfjellmyrløperoglappspoveruger i parken. Rovfuglene er representert vedkongeørn,fiskeørn,dvergfalkogfjellvåk.

Fisk

Det er mange vann og tjern i nasjonalparken, blant annet med abbor.
.

Fiskefaunaen er preget av arter som kom inn østfra etter istiden viarussiskeog finske elver og vassdrag. Typiske arter erharr,sik,gjedde,abbor,ørekytoglake.Ørreten er sjelden på grunn av manglende gytemuligheter i de stilleflytende elvene med mudder og torv på bunnen.

Biodiversitet

Nasjonalparken har lavbiodiversitet,noe som skyldes det nesten helt flate relieffet uten varierte økologiskenisjerog den gjennomgåendesure bergartensom dessuten stort sett er overdekket med løsmasser. Nasjonalparken er en del av den sibirsketaigaog har derfor et stort innslag av sibiriske arter som ellers er sjeldne i Norge.

Turmuligheter

Treriksrøysa der grensene til Norge, Russland og Finland møtes.
.

Det er ingen merkede stier i parken, men fra Grensefoss er det en bred sti mellom russegrensen og nasjonalparkgrensen opp tilTreriksrøysa.GPSer anbefalt som turutstyr i det flate terrenget, hvor det er få synlige orienteringsmerker. Det er noen åpne, enkle tømmerhytter i parken, de mest brukte er Ødevannskoia og Ellenvannskoia.

Parken bærer i noen grad preg av at den befinner seg i grenseområdet mot Russland. Det innebærer en del trafikk av militært personell i parken med oppslag og informasjon om forholdsregler man må ta i den forbindelse.

Atkomst

Nasjonalparken ligger omkring 100 kilometer sør forKirkenes,og innerst i dalen fører flere grusveier inn mot parken. De er av meget variabel kvalitet, den beste er den som fører inn til Sortbrysttjern fra Vaggetem. Det anbefales firehjulstrekk og høy bakkeklaring på de andre veiene, særlig den inn til Grensefoss kan by på vanskeligheter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kollstrøm, Rolf Erik Schaanning (1996).Enare-Pasvik:Natur og folk i grenseland,Svanhovd miljøsenter.
  • Ryvarden, Leif (2007).Stabbursdalen, Øvre Pasvik og Øvre Anárjohkai serienNorges Nasjonalparker
  • Wikan, Steinar med flere (1994).Pasvik: Norsk-russisk naturreservat,Grøndahl Dreyer, Oslo.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg