Kommunen er i utstrekningNorges nest største kommuneetterKautokeino.Karasjok omfatter den østlige delen avFinnmarksviddaog grenser i øst tilFinland.Riksgrensen følger her elvenAnárjohka,som får navnetDeatnu(Tanaelva) etter samløpet medKárášjohka.Denne renner inn i kommunen fra sørvest; etter sammenløpet medIešjohkarenner den bred og rolig østover gjennom tettstedet Karasjok (135 meter over havet) og ned til sammenløpet med Anárjohka på grensen mot Finland.
Karasjok
Faktaboks
- Samisk navn
- Kárásjohka
- Administrasjonssenter
- Karasjok
- Fylke
- Finnmark
- Innbyggertall
- 2 565 (2024)
- Landareal
- 5 211 km²
- Høyeste fjell
- Vuorji (1024 moh.)
- Innbyggernavn
- karasjoking
- Målform
- bokmål
- Kommunenummer
- 5610 (tidligere 5437 og 2021)
Natur
Karasjok ligger påFinnmarksvidda grunnfjellsplatå.Vidda ligger jevnt over 300 meter over havet. Vassdragene i kommunen er vidt forgrenet og snor seg mellom rabber og rygger over vidda. Enkelte fjelltopper rager 600 meter over havet. Kommunens høyeste topp erVuorjilengst i nord på 1024 meter over havet. Denne er den lengst fremskutte avGáisene,desedimentære bergartenesom er skjøvet overFinnmarksviddas grunnfjellsområde.
I elvesanden ved flere av elvene har det vært drevetgullvasking.Dalene består i hovedsak avfuruskogsamt en del bjørkeskog, mens vidda domineres av lavtvoksende bjørkekratt. Her finnes mye fugl, vilt, store moltemyrer, og elvene er fiskerike. Helt sør i kommunen ligger en del avØvre Anárjohka nasjonalpark.Den laveste temperatur som er notert i Norge, –51,4 °C, ble målt i Karasjok på nyttårsdagen i 1886.
Bosetning
Det har neppe vært fast bosetning i Karasjok før på begynnelsen av 1700-tallet, men før den tid ble vidda brukt av nomadiske veide- og reindriftsfolk. Om lag 80 prosent av befolkningen ersamisk,mens det foruten norsk også er noe finsk bosetning her.
Det er etttettstedi kommunen (ifølgeStatistisk sentralbyråsdefinisjon):Karasjok med 1746 innbyggere (2023). 68 prosent av innbyggerne i kommunen bor her. Tettstedet er 2,2km².
Folkemengden i kommunen har vist vekst i heleetterkrigstidenfrem til begynnelsen av 2000-tallet, særlig var veksten sterk frem til 1970. I tiåret 1994–2004 var Karasjok ved siden avAltaeneste kommune iFinnmarkmed økende folketall. Parallelt med veksten har det foregått en sterk sentralisering til tettstedet og administrasjonssenteret Karasjok, der de fleste av innbyggerne i kommunen bor. I dag har Karasjok synkende folketall, noe som forventes å fortsette frem til 2050.
Næringsliv
Samtidig med sentraliseringen har det foregått en rask endring av yrkesstrukturen i kommunen. Fra 1970 til 2001 sank primærnæringenes andel av de yrkesaktive fra 57 til 10 prosent.Reindriftog storfe- og sauehold er fortsatt basisnæringene, mensjakt,fiske,bærplukkingoghusflidutgjør viktige binæringer.
Det er særligreiseliv,offentlig sektor og privat tjenesteyting som har økt sin andel av sysselsettingen de siste tiårene. Bak utviklingen av den offentlige sektoren merkes særligSametingetog den tilhørende forvaltningen. Reindriften drives stort sett etter det gamle mønster med flyttinger mellom vinterbeiter på vidda og sommerbeiter ved kysten.
Karasjok har litevannkraftproduksjon.De trevannkraftverkenei kommunen produserer til sammen 0,16gigawattimeri året (gjennomsnitt 1993-2020). Det største kraftverket er Nedre Mollisjok (i drift fra 1988), som står for omtrent halvparten av vannkraftproduksjonen.
I tettstedet Karasjok finnes trevareindustri, grafisk industri/forlagsvirksomhet, samt noe jernvareproduksjon. Rett nord for tettstedet ligger en seismologisk stasjon. Den samiskspråklige dagsavisenÁvvirutkommer fem ganger i uken.
Samferdsel
Fra tettstedet Karasjok går E6 nordover tilLakselvog østover til riksgrensen, hvor den bøyer av nordøstover langs elvenDeatnu(Tana). FraKautokeinoi sørvest kommer riksvei 92 og går fra Karasjok tettsted videre langs sørbredden av elvenKárášjohkatil riksgrensen med forbindelse tilIvaloi Finland over grensestasjonen Karigasniemi.
Administrativ inndeling og offentlige institusjoner
I Karasjok tettsted finnes en rekke sentrale samiske institusjoner: Sámediggi (Sametinget),De Samiske Samlinger(et spesialmuseum for samekulturen),Samisk videregående skole,NRK Sápmi og et større samisk spesialbibliotek.
Karasjok hører til Finnmarkpolitidistrikt,Indre og Østre Finnmark tingrettogHålogaland lagmannsrett.
Kommunen er med iregionrådetÁvjovárri urfolksregionsammen medKautokeinoogPorsanger.
Karasjok er del av Midt-Finnmarknæringsregionsammen medKautokeino,Lebesby,NordkappogPorsanger.
Karasjok kommune tilsvarersoknetKarasjok i Indre Finnmarkprosti(Nord-Hålogaland bispedømme) iDen norske kirke.
Mot slutten av 1800-tallet hørte Karasjok til Tanen fogderi iFinmarkens amt.
Delområder og grunnkretser i Karasjok
For statistiske formål er Karasjok kommune (per 2016) inndelt i ettdelområdemed til sammen ellevegrunnkretser:Tanadalen, Bakkeljok, Halde, Mannevarre, Karasjok tettsted, Grensen, Iskurasjok, Storfossen, Karasjokdalen, Jiesjokdalen og Nattvann.
Historikk og kultur
Karasjok gamle kirke fra 1807 er den eldste bevarte kirke i Finnmark. Turisme har en økende betydning i kommunen. Her finnes muligheter for gullvasking, laksefiske, turer med elvebåt, kjøring i hundespann og besøk til reinby. I påsken arrangeres kappkjøring med rein. Karasjok er sjekkpunkt underFinnmarksløpet.
Kommunevåpenet
Kommunevåpenet (godkjent 1986) har tre femtungede gullflammer mot en rød bakgrunn. Bålet har vært samlingspunkt i livet på vidda, og de tre bålene symboliserer fellesskapet mellom folk av samisk, finsk og norsk opphav.
Les mer i Store norske leksikon
Eksterne lenker
Litteratur
- Solbakk, Aage (2000).Ávjovári-Kárášjoga historjá, 1: 1553-1900
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.