Arkeologisk materiale viser at store deler avSaharavar bebodd i forhistorisk tid av samfunn som drev med kveghold. Perioden mellom 7500 og 3000 før vår tidsregning (fvt.) kalles ofte Saharas «grønne periode». Dette er samme periode som denegyptiske sivilisasjonenoppstod. Men etter en lang tørkeperiode for rundt 4000 år siden forsvant mange av samfunnene i Sahara.
I århundrene fvt. ble det etablert handelsruter over Sahara fraKarthagoi dagensTunisiaogEgypt.Disse gikk gjennom dagens Niger. Handelsrutene ble mer permanente daislamspredte seg i Afrika fra det åttende århundre. Handelen ga opphav til flere kongedømmer langs Niger, det viktigste varSonghai-imperiet som nådde sin topp på 1500-tallet. Da omfattet det store deler av dagens Niger og Mali. Viktige byer i Songhai varTimbuktuogGaoi dagens Mali, dette var også kunnskapssentre og et nav for handelsruter på tvers av Sahara. Noen av disse gikk gjennom dagens Niger.
Viktige varer vargull,elfenbenogslaver.Både Songhai og rikene som kom etterpå var dels basert på slavehold. Slaveri ble først kriminalisert i Niger i 2003.
Songhai var en muslimsk stat med et rettssystem basert påsharia.Mens overklassen var muslimer, hadde også tradisjonelle religioner sin plass blant folk. Mot slutten av 1500-tallet brøt det ut strid om hvem som skulle overta tronen, og snart invaderte kongedømmetMarokkonordfra. Songhai-riket gikk i oppløsning, men songhai-talende i området som i dag er Niger, opprettet i stedet kongedømmet Dendi.
I løpet av de neste 300 årene ble det dannet nye stater både i vest, sør og øst. I vest voksteMaliriketfram. Sør for Dendi vokste flere bystater fram, kjent somhausa-bystatene. Den største bystaten varKano,i dagens Nigeria. I øst voksteKanem-Bornufram, i det som i dag er området rundtTsjadsjøen.En av bystatene omfattet Zinder, som i dag er Nigers nest største by.
På begynnelsen av 1800-tallet ble hausa-statene åsted for en religiøs vekkelse ogjihad,ledet an av Usman dan Fodio (1754–1817). Dan Fodio etablerteSokoto-kalifatet i grenseområdene mellom Niger og Nigeria.
VedBerlinkonferanseni 1884–1885, der europeiske makter ble enige om å deleAfrikamellom seg, ble store deler av området rundt elva Niger tildeltFrankrike.I 1899 sendte Frankrike en ekspedisjon opp elven, til det som nå var Fransk Vest-Afrika for å befeste sitt territorium. Munningen av elven og områdene rundt var nemlig kontrollert av det britiske Niger-kompaniet, og de presset nå nordover for å opprette det som skulle bli Nigeria. De møtte relativt lite motstand. Men i 1899 måtte de bekjempe Sarraounia Mangou, en kvinnelig prest og leder for Azna-gruppen. Det avgjørende slaget sto ved hennes hovedsete, Logou nær dagens Dogondoutchi.
Kort tid etter hadde franskmennene kontroll over området rundt elven Niger, og opprettet flere handelsstasjoner. Tuaregene i Sahara fortsatt sin motstand mot kolonistyret fram til 1922.
Etter at motstanden var slått ned ble Niger innlemmet iFransk Vest-Afrika.Dette var en føderasjon av åtte koloniale territorier;Mauritania,Senegal,Fransk Sudan (i dag Mali), Fransk Guinea (i dag Guinea),Elfenbenskysten,Øvre Volta(i dag Burkina Faso)Dahomey(i dag Benin) og Niger. Hovedstaden,Dakar,lå ved kysten i dagens Senegal. Innbyggerne i mesteparten av dette området ble regnet som «franske undersåtter» men uten de samme rettighetene som franskmenn.
Etterandre verdenskrigfikk innbyggerne gradvis flere rettigheter, og i 1956 og 1957 ble det avholdt valg. Gradvis gikk koloniene fra å være kolonier tilprotektorater,før føderasjonen gikk i oppløsing, og selvstendige stater ble dannet. Om man sammenligner med kolonikrigene i Algerie lenger nord skjedde dette relativt udramatisk i Vest-Afrika.
Niger ble selvstendig i 1960. StatsministerHamani Diori,som også hadde vært statsminister under franskmennene, gjorde ingen store endringer i det politiske systemet som alt var bygget opp, og ble gjenvalgt i 1965 og 1970. Selv om han opprettholdt et godt forhold til den tidligere kolonimakta var han en talsmann for afrikansk uavhengighet. Det politiske systemet i Niamey var derimot herjet avkorrupsjon,og Diori overlevde flere kuppforsøk takket være fransk militær støtte.
Da tørke rammet landet tidlig på 1970-tallet, klarte ikke Diori å gjøre noe med det. I 1974 gjennomførte Seyni Kountche (1931–1987) et statskupp og satte Diori i husarrest. Militærstyret varte i nesten 20 år, fram til Niger i 1993 arrangerte sitt første presidentvalg. Mahamane Ousmane vant valget, men ny uro fulgte. Niger opplevde nye statskupp både i 1996 og 1999. Samtidig opplevde landet et tuaregopprør. Gjennom hele perioden kontrollerte militæret mye av det politiske livet, noe som ikke forandret seg før en ny grunnlov var på plass i 2010.
I 2011 ble Mahamadou Issoufou valgt til president. Han ble gjenvalgt i 2016. Mohamed Bazoum ble valgt til landets president i 2021. 26. juli 2023 ble Bazoum avsatt i et militærkupp ledet av øverstkommanderende for presidentens sikkerhetsstyrker, general Abdourahamane Tchiani. Han erklærte at The National Council for the Safeguard of the Homeland (Conseil National pour la Sauvegarde de la Patrie,CNSP) hadde overtatt makten i landet. Trusselen fra noen av medlemslandene i De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (ECOWAS) om at en invasjon av Niger kunne bli aktuelt med mindre Bazoum ble gjeninnsatt som president, førte ikke fram.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.