Kroppens hovedmasse utgjøres av en tynnveggetepitelinnvollssekk, som inneholder fordøyelseskanalen medlever,hjerte,nyrerog forplantningsorganer. Hos de fleste bløtdyr går kroppen fremtil over i et tydelig hode (rudimentært hosmuslingerogsjøtenner), hvor munnåpningen sitter. Ofte er bløtdyr også utstyrt med et par øyne ogfølehorn.Undersiden av kroppsveggen er oftest utviklet til en muskuløs fot. På ryggsiden danner kroppsveggen som regel en uparet eller (hos muslinger) paret fold, kappen, som når den er velutviklet, omslutter størsteparten eller (hos muslinger) hele dyret, slik at det dannes et hulrom, kappehulen, mellom kappen og innvollssekken. I den finnes oftestgjeller;hos landlevende bløtdyr er kappehuletaket rikt utstyrt med årenett og tjener som «lunge». Kappens utside dekkes av et cellelag (epitel), som hos de fleste bløtdyr utskiller et fast, kalkinkrustert skall, som tjener som beskyttelse for kroppens bløte deler; er kappen todelt, slik som hos muslinger, blir også skallet todelt. Mange arter har helt eller delvis redusert skall.
Nervesystemethar vanligvis tre (unntakelsesvis fem) par hovedganglier forbundet med nervestrenger; første par eller hjernegangliene ligger over svelget og sender nerver til øynene, følehornene og likevektsblærene. I foten, under tarmkanalen, ligger det andre par ganglier, fotgangliene, og lengre bak tredje par, innvollsgangliene, som sender nerver opp til innvollene og til et eiendommelig «lukteorgan» i kappehulens vegg.
Tarmkanalen har munn- og analåpning og vanligvis et utvidet parti (magesekken) i sitt fremre avsnitt; ofte finnes det spyttkjertler, samt en velutviklet lever i forbindelse med magepartiet. De fleste bløtdyr (ikke muslingene) har i munnhulens bunn en raspetunge,radula,dekket av tette tverrekker av fine, bakoverrettedekitintenner.
Hjertet ligger på ryggsiden og fører oksygenrikt, arterielt blod. Det har et hjertekammer og ett eller to, sjelden fire forkammer, svarende til antallet gjeller. Det finnes alltid arterier og vener, men bare blekksprutene har fullstendig lukket blodkarsystem med velutviklet hårkarnett. Hjertet omgis av en hjertesekk,pericardium,som er resten av den sterkt tilbakedannede kroppshulen, og som står i forbindelse med nyrene og forplantningskjertlene.
Nyrekanalene opptrer vanligvis som ett (sjeldnere to) par, eller hossneglerbare som én kanal. De begynner med en flimmertrakt i hjertesekken og munner med sin annen ende ut i kappehulen; ofte tjener de også som utførselsganger for forplantningscellene.
Kommentarer (3)
skrevOlga Lytvynova
svarteLauritz S. Sømme
svarteKjell-Olav Hovde
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.