Lenge var arkeologisk gårds- og bosetningsforskning synonymt med undersøkelser av «gårdsanlegg», altså plasser der det finneshustufter,steingjerder,rydningsrøyser og så videre som er synlige over bakken. Hustuftene er relativt tydelige i lendet og markerte med langstrakte veggvoller. Vollene er spor etter overgrodde og sammenraste steinmurer, som var lagt opp som et ytre vern omkring det «egentlige» huset, som var tømret. Ut fra husene går det ofte fegater ellergeilersom ender i en utgard som skillerinnmarkogutmark.I innmarka finnes det rydningsrøyser og åkerreiner, og ofte også gravhauger. Slike gårdsanlegg er særlig utbredt iAgderogRogaland,samt iNordlandogTroms,men de forekommer også påØstlandet.
PåListaogJærenstartet de første systematiske undersøkelsene av gårdsanlegg fra folkevandringstiden i årene etterførste verdenskrig.I de sentrale jordbruksområdene på Østlandet var undersøkelser av forhistoriske gårdsanlegg relativt sjeldne frem til begynnelsen av 1990-årene, selv om enkelte hus fremkom mer tilfeldig i forbindelse med gravfeltundersøkelser.
Jernaldergården, som vi særlig kjenner den fra Jæren og Lista, representerer antagelig en innordning av den driftsformen som hadde blitt etablert i løpet avbronsealderen,i en ny romlig struktur som muliggjorde en økt vektlegging avhusdyrholdetved atslåttenkunne intensiveres og forbedres. I mange tilfeller viser det seg at det nyekulturlandskapetmed hustufter, gjerder og fegater overlagrer eldre åkersystemer.
De synlige strukturene på bevarte gårdsanlegg som Ullandhaug og Storrsheia i Rogaland ogSostelii Agder vitner om nye måter å drive husdyrhold på: fegater som gjør det mulig å flytte buskapen mellom utmarksbeitene og fjøset hver dag, og særskilte innhegninger for husdyrene. Den nye strukturen med utmarksgjerde (utgard) og fegate (geil) medførte at landskapet ble låst i en fast form som ikke lenger muliggjorde flytting av åkrer og bebyggelse. Fra midten av yngre romertid kan det spores en overgang fra plasskontinuitet til tomtekontinuitet. Denne endringen i romertid tolkes som et resultat av behovet for overskuddsproduksjon av februksprodukter, trolig knyttet til økt stratifisering i samfunnet.
De undersøkte gårdene fra folkevandringstid er dels enkeltgårder, og dels består de av flere adskilte tun innenfor en felles, sammenhengende innmark, altså en form forlandsbymed spredt bebyggelse. Men også egentlige landsbyer med tett, samlet bebyggelse er påvist. Mest kjent er landsbyen påForsandi Rogaland. Etableringen av Forsandlandsbyen omkring 200 evt. blir satt i sammenheng med at en dominerende stormannsslekt flytter flertallet av beboerne i lokalområdet sammen i en tettbebyggelse og omfordeler jordrettighetene.
I Danmark og ellers i det nordvesteuropeiske området finnes områder der landsbybebyggelse har vært dominerende i romertid og folkevandringstid. Kjente, undersøkte jernalderlandsbyer i Danmark erHoddeogVorbasse.Det dreier seg om såkalt vandrende landsbyer, der bebyggelsen med noen generasjoners mellomrom flytter rundt innenfor et gitt territorium. Men de regionale forskjellene har vært betydelige, og særlig i mer marginale jordbruksområder har enkeltgårder vært det vanligste. Trolig har landsbyer vært nokså utbredt i en del norske regioner også.
Den vanlige bebyggelsen i romertid og folkevandringstid består av gårder med to parallelle hus – ett stort, inntil 50 meter langt og 7 meter bredt, og ett mindre, inntil 20 meter langt og 5 meter bredt.
Treskipede husmed bolig i den ene enden og fjøs i den andre er folkevandringstidens typiske hus, og de dominerer gjennom hele perioden. I vestenden har husene et inngangsrom for husets beboere. Øst for inngangsrommet finnes et oppholdsrom med 1–3 ildsteder. Videre mot øst er fjøset plassert, med én eller to innganger. Særlig lange hus har et boligrom med egen inngang helt i øst. I boligdelen skapes det store rom ved at avstanden mellom stolpeparene ved ildstedene kan være så stor som 7 meter (mot 2,5–3 meter i fjøsdelen). En nyhet i huskonstruksjonen i romertid og folkevandringstid er at mange hus ikke har hatt veggstolper, men eksempelvis veggfyllinger i form av stående planker plassert på ensyllstokkeller palisadevegger av stående planker plassert i en grøft.
Denne hustypen er funnet også på det indre Østlandet. Men på Østlandet, iTrøndelagog enkelte andre steder er det dessuten påvist en annen hustype fra yngre romertid og folkevandringstid. Store og svært brede hus – opptil 11 meter brede og 60 meter lange – er funnet blant annet påVeien(Ringerike), Bertnem (Namdalen) og Musangen (Råde).
Foreløpig isolert i det norske husmaterialet fra folkevandringstid står et hus fra Forsandmoen. Det er et ettromshus uten fjøsdel, og det blir tolket som enhallbygning.Rene hallbygninger er ellers – i Sør-Skandinavia – et fenomen som først og fremst forbindes medyngre jernalder.
I tilknytning til bebyggelsene i eldre jernalder finnes ulike typer spesialbygninger.Grophus,nedgravde hus, kjennes i Sør-Skandinavia særlig i yngre jernalder, men i Norge har vi eksempler fra førromersk jernalder og fremover. I noen tilfeller viser gjenstandsfunn at grophusene har vært brukt til tekstilarbeid. Andre småbygninger er de såkalte 4-stolpers-konstruksjonene eller små lagerhus (med fra 2–5 stolper). Mange av disse småbygningene har trolig vært lagringsplasser for korn.
I lenger avstand fra datidens gårder finnes også spor etter båthus i form avnausttufter.De eldste fiskeværene langs Vestlandskysten går tilbake til yngre romertid og folkevandringstid, og bygningene her har ofte vist seg å være mindre buer av varierende konstruksjon. Små langhus med veggvoller og inngang i gavlen er påvist flere steder istølsregionenepå Vestlandet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.