India, skrift

Av de indiske alfabetene er devanagari-alfabetet det mest brukte. Det brukes blant annet for hindi. Bengali-alfabetet brukes i Bangladesh og den indiske delstaten West Bengal. Hvert skrifttegn står for en stavelse. Det finnes egne tegn for vokaler og diftonger i begynnelsen av ord. Hvert konsonanttegn inneholder kort a, for eksempel ka, na, ga. En k som følges av en annen vokal enn kort a, skrives med tegnet for ka med visse tilleggstegn. I tredje kolonne er vist den transkripsjonen av indiske skrifttegn som er brukt i leksikonet. Der hvor denne avviker fra den internasjonale transkripsjonen, står den internasjonale i parentes ved siden av. For to tegn, ja og jha, er uttalen angitt i hakeparentes.

Av /Store norske leksikon ※.

Det brukes flere forskjelligeskriftsystemerforindiske språk.

De eldste skriftsystemene fraIndiaerkharoshtiogbrahmi.I tillegg kommerInduskulturensinnskrifter, som ennå ikke er tydet.

Kharoshti

Kharoṣṭhī er et nordvestindisk alfabet som sannsynligvis oppsto av en østlig variant av denarameiskeskriften som ble brukt iPersiaunderakemenidene.

Denne skriften ble brukt til å skrive språkenesanskrit,paliogprakrit,og skriftretningen er fra høyre mot venstre.

Eldste kjente innskrift er på enmyntfra 300-talletfvt.AvAshoka-innskriftene er utgavene fra Mansehra og Shahbazgarhi iPakistanskrevet med kharoshti, som også etter Ashoka ble brukt på mynter og innskrifter noen hundre år fremover. Håndskrifter i kharoshti-skrift er funnet iSentral-Asia.

Brahmi-skriften

Brāhmī-skriften, som først forekommer i Ashoka-innskrifter fra 200-tallet fvt. både i Nord- og Sør-India, leses fra venstre mot høyre. Skriftens opprinnelse er ikke klarlagt, men det finnes en lang rekke teorier om dens opprinnelse.

Skriften skilte seg tidlig i to hovedtyper: en nordlig,Gupta-brahmi,som utviklet seg tildevanagariog de andre nordindiske alfabetene samt det tibetanske alfabetet, og en sørlig type,Pallava-brahmi,som ble begynnelsen til sørindiske alfabeter. Også en rekke alfabeter i det sørøstlige Asia utenfor India er utviklet av brahmi-skriften:singalesiskskrift,burmesisk,mon,khmer,thai,javanesiskmed mer.

Strengt tatt er det ikke tale om alfabeter, menstavelsesskrifter,det vil si skriftsystemer hvor det enkelte tegn ikke betegner en enkelt lyd, men enstavelse.Stavelsestegnene er imidlertid dannet etter bestemte regler, slik at man ved å lære seg cirka 100 skrifttegn samt reglene for tegnenes oppbygning vil kunne gjenkjenne og bruke alle de mange hundre stavelsestegnene uten å trenge å lære dem ett for ett. Størsteparten av disse stavelsesskriftene erfonetiskeog gjengir språkenes lydsystemer ganske nøye, mens de er tungvinte og langsomme å skrive.

De indiske alfabetene har egne talltegn som medførte en revolusjon imatematikkenda de ble formidlet tilEuropaav araberne som «arabiske tall». De to geniale nyskapningene i dettetallsystemet,sammenliknet medromertallene,var dels innførselen av et særlig tegn fornull,dels det at det enkelte talltegns verdi bestemmes av sifferets plassering i tallet.

Andre alfabeter

Muslimer i Sør-Asia foretrakk ofte å skrive språkene sine medarabisk skrift,som etter hvert ble forsynt med ekstra tegn for å uttrykke lyder som ikke finnes iarabisk.Av de indiske språkene skrives i dag bareurduogsindhimed arabisk skrift, mens dhivehi – nasjonalspråket påMaldivene– skrives med sin egen skrift,thaana.

Latinske bokstaverbrukes for en del mindre språk som er blitt skriftspråk gjennomkristen misjon.Slike språk er for eksempelkhasiiMeghalaya,konkaniiGoaogsantalii Jharkhand.

IIndiaidentifiseres ofte språk med skrift, og det gir språket prestisje å ha sitt eget alfabet. Det ble blant annet laget en egen skrift,Ol Chiki/Ol Cemetʼ,forsantalitil bruk i barneskolen i santalitalende områder avVest-Bengal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg