Styxosaurus
Styxosaurus,en svaneøgle med lang hals og lite hode. Bildet viser hvordan en kunstner ser for seg at dyret så ut da det levde. Grunnlaget for slike illustrasjoner erfossiler.
Styxosaurus
Av /iStock.
Liopleurodon
Liopleurodon,en svaneøgle med stort hode og kort hals.
Liopleurodon
Av /iStock.

Svaneøgler er en stor gruppe med utdøddereptilersom levde ihavetog iferskvannsamtidig somdinosaurenelevde på land. Noen av dem hadde en veldig lang hals og et lite hode, mens andre hadde enormt hode og kortere hals. Blant de sistnevnte finner vi de størsterovdyrenesom noensinne har levd i havet, slik somLiopleurodon.

Faktaboks

Også kjent som

Plesiosauria, plesiosaurer

Beskrivelse

Svaneøglene varierte mye i utseende og størrelse. De minste var noen meter lange, mens de største ble så mye som 13 meter. Kroppen var kompakt og bredere enn høy. De hadde store ribbein og bukribber (gastralier), mens halen var relativt kort. Alle fire armer og bein var utviklet til kraftige luffer som den brukte til å svømme med. Utseendemessig finnes det ingen nålevende dyr å sammenlikne med.

Noen svaneøgler hadde ekstremt lang hals, med opptil 70nakkevirvler,og et lite hode, for eksempelElasmosaurus,PlesiosaurusogColymbosaurus.Hos førstnevnte utgjorde halsen to tredeler av kroppslengden. Andre hadde enorme hoder, kort hals og sværetenner,slik somPliosaurusogLiopleurodon.Mellom disse to ytterpunktene fantes det mangeartermed kombinasjon av disse trekkene.

Levevis

Svaneøglene pustet medlunger,og måtte opp til overflaten for å puste. Tidligere trodde forskere at de laeggpå land, men nå vet vi at de fødte levende unger i vann.

De svømte med alle fireluffene,og det er til stadighet debatt om de svømte mest som enskilpadde,sjøløveeller om det bør kalles undersjøisk flyving, i likhet medpingviner.Svaneøgler varrovdyr.Hva de spiste, og hvordan, varierte med utseende. Noen spiste antakelig mestblekksprut,mens andre spiste fisk og større dyr.

Utbredelse

Fossil

Fossil av svaneøgle fra sein juratid på Svalbard.

Fossil
Av .

I tidligjuratidhadde svaneøglene spredt seg ut slik at de fantes i alle havområder. Noenfossilfunner gjort isedimenterfraferskvannellerbrakkvann.INorgeer svaneøgler kjent fraSvalbardog det svært fossilrike Slottsmøyaleddet fra sein juratid (omtrent 150 millioner år siden), der det er funnet omtrent 30skjeletterav svaneøgler. De tilhørerslekteneColymbosaurus, Spitrasaurus, PliosaurusogDjupedalia.

Systematikk

Svaneøgler er en orden reptiler, og heter Plesiosauria pålatin.De hører til i gruppen Sauropterygia, i likhet med blant annetnothosaurer.Man deler gjerne svaneøglene i langhalsede «plesiosaurer» og korthalsede «pliosaurer» basert på utseende, og tidligere trodde man at dette var to ekte, ellermonofyletiske,grupper. Det har imidlertid vist seg at de uliketilpasningenehar utviklet seg flere ganger uavhengig av hverandre, vedkonvergent evolusjon.

Opprinnelse og utdøing

De første svaneøglene er kjent fra sentriastid(norian, 209–228 millioner år siden). De hadde forfedre på land, som skiftet miljø fra land til vann, i likhet medfiskeøgler,hvalerogseler.Svaneøglene døde ut imasseutryddelsenpå grensen mellom tidsperiodenekrittogpaleogen(66 millioner år siden), og har ingen nålevende etterkommere.

Forskning

Svaneøgler var blant de første store, utdødde dyrene som ble kjent fra fossiler, tidlig på 1800-tallet. De første komplette fossile skjelettene ble funnet av den britiske paleontologenMary Anning.Tidligere trodde man at svaneøglene holdt halsen rett oppover og over vann, derav det norske navnet. Nyere forskning har tatt livet av den hypotesen, og forskerne tror nå at de svømte med halsen omtrent rett framover i vannet og i hovedsak bøyde den nedover.

Noen har foreslått at det påståtte sjøuhyret iLoch Nessegentlig er en svaneøgle, men ingen forskning tyder på det.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg