De fleste tegneserier kan historisk sett meget forenklet inndeles i to store grupper, humor- og spenningsserier. Humorseriene omfatter blant annet mange av de seriene som trykkes i avisene eller opprinnelig er beregnet på denne publikasjonsformen. Humorseriene er den eldste tegneseriesjangeren og oppstod i USA på slutten av 1800-tallet (se nedenfor). Mange av de mer tradisjonelle humorseriene foregår i familiemiljø, ofte med rampete, kreative barn i hovedrollen. Dette gjelder både en gammel suksess somKnoll og Tottog en ny suksess som Bill WattersonsTommy og Tigern.En mer underfundig humor med vekt på det verbale finnes i serier somKrazy Katav George Herriman.
Noen av avisseriene er skarpe satirer. Blant de mest kjente av disse erDoonesburyav Gary Trudeau. I Norge er det siden 1990-årene kommet en rekke ungdommelige humorserier i stripeformat. Les mer om norske tegneserier lenger ned i denne artikkelen.
En egen sjanger innenfor humorseriene er de såkalte funny animal-seriene, som særligDisneystegnere er kjent for. Selv om funny animal-sjangeren i utgangspunktet er amerikansk, har også europeere laget slike serier, for eksempel svenske Rune AndréassonsBamseog nederlenderenMarten ToondersTom PusogPutte.Toonders historier er beslektet med de lange europeiske humorseriene som gjerne utgis i albumform og ofte er en kombinasjon av humor- og spenningsserier. Eksempler erTintinavHergéogRidderne av DoravInkaLill.
Spenningsseriene kan også deles inn i flere undergrupper. Ofte handler de om sterke menn i kamp mot skurker(Lyn Gordon,Tarzan).Noen av heltene har overnaturlige krefter – de såkalte superheltene(Supermann,Spider-Man).En viss ironisk distanse til tegneserienes heltedyrkelse finner vi i de eldsteFantomet-seriene avLee Falkog Ray Moore og ikke minst iThe SpiritavWill Eisner.Westernseriene var opprinnelig en amerikansk sjanger, men etter hvert er det kommet en rekke europeiske westernserier, medBlueberryav Jean-Michel Charlier ogJean Giraudsom en av de mest kjente. Westernsjangeren egner seg for parodiering, og her er særligLucky Lukeav Morris blitt populær.
Det er laget en lang rekke serier med historiske temaer.Osamu Tezukasserie omBuddhaogHarold FostersPrinsValianter eksempler på mytebaserte historiske serier. Andre historiske serier foregår i nyere tid, og noen av disse tar opp alvorlige temaer som krig, undertrykkelse og rasisme. Flere av de moderne historiske seriene glir over i en ny sjanger, nemlig de dokumentariske tegneseriene. Eksempler er amerikanskeArt SpiegelmansMaus(om jødeforfølgelsene i Polen underandre verdenskrig), iranskeMarjane SatrapisselvbiografiskePersepolis(om undertrykkelsen i Iran etter revolusjonen i 1979) og japanske Keiji NakasawasGen – gutten fra Hiroshima,det første eksempelet på enmangaoversatt til norsk.
Noen av de nyere dokumentariske seriene har et journalistisk tilsnitt. IWill Eisnerssiste tegneseriebok,The Plot,opptrer han som researcher for å klarlegge et historisk forløp. I Norge harSteffen KvernelandogLars Fiskelaget flere dokumentarserier med kulturhistorisk tilsnitt, blant annetOlaf G.,om tegnerenOlaf Gulbransson.Joe Saccoer blitt kjent for sin journalistikk i tegneserieform fra konfliktområder ulike steder i verden. Kanadieren Guy Delisle har laget tegneseriereportasjer fra blant annetNord-Koreaog Burma (i dagMyanmar) i en stil som er både satirisk og alvorlig.
På 2000-tallet er det blitt et økende behov for et begrep som fanger opp grenselandet mellom samtidskunst og tegneserier, især tegneserier som bryter med litteraturen og spillefilmens narrative spilleregler. Etter den abstrakte tegneserieromanenWhen the Last Story is Told (2015)skrev den danske serieskaperen og forskeren Allan Haverholm (f. 1976) en masteroppgave der han lanserte begrepetuncomics,for å fange opp tegneserier som ramler utenfor lineære fortellinger, etablerte tegnestiler og tradisjonell leseretning. Han ønsket å finne strukturer som tegneserier kan låne fra andre uttrykk, som billedkunst, musikk, arkitektur og eksperimentell litteratur.
Som et viktig eksempel trekker Haverholm fremAbstract Comics Anthology(Fantagraphics 2009), og han fulgte selv opp med den internasjonale antologienUncomics(2022).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.