På grunn av de voldsomme og ofte katastrofale utbruddene har vulkaner vært gjenstand for mye overtro (gudenes smie, nedgangen til helvete og lignende). Den første egentlige beskrivelse av et vulkanutbrudd ble gitt avPlinius den yngre,som beskrevVesuvsutbrudd i 79 evt., da blant annet byenePompeiiogHerculaneumble ødelagt.
Vulkanutbrudd har ført til mange store katastrofer. Mennesker blir som regel ikke drept av selve lavaen, for den renner så langsomt at befolkningen i de truede områdene vanligvis kan rømme, og skadene blir derfor hovedsakelig av materiell art. Den største faren er knyttet til pyroklastiske strømmer og sekundærvirkninger som jordskjelv (som nesten alltid følger vulkanske utbrudd), flom, skred og slamstrømmer, som oppstår på grunn av oppdemte elver, voldsomme regnskyll eller smelting av is og snø. I Pompeii skyldtes katastrofen aske- og lapilliregn, til dels også giftige gasser, mens Herculaneum først ble begravd av en tynn, glødende pyroklastisk strøm, og senere av slamstrømmer i til sammen opptil 20 meters tykkelse.
På Island er det store ødeleggelser forårsaket av askefall som ødelegger beitet, slik at dyrene dør; i tidligere tider førte dette ofte tilhungersnød.En femtedel av Islands befolkning omkom som følge avLaki-utbruddet i 1783 og hungersnøden etterpå. En spesiell islandsk type utbruddskatastrofe erjøkulhlaup,en voldsom flom som skyldes vulkanske utbrudd under isbreer.Tamboras(Indonesia) utbrudd i 1815 er det største kjente vulkanutbrudd i historisk tid. Omkring 10 000 mennesker omkom som direkte følge av utbruddet, mens om lag 80 000 døde av sult og sykdommer senere. Av andre katastrofer i vår tid kan nevnesKrakataus(Indonesia) utbrudd i 1883, da en 20 meter høy flodbølge tok livet av minst 36 000 mennesker på de omliggende øyene, og utbruddet påMontagne PeléepåMartiniquei 1902, hvor rundt 30 000 mennesker ble drept i løpet av noen få minutter av enpyroklastisk strøm.
Tykke avleiringer av vulkansk aske og pyroklastiske strømmer i relativt unge geologiske avleiringer forteller om vulkanske katastrofer av langt større omfang enn man kjenner fra menneskenes historie. Slike supervulkanske utbrudd kan inntreffe igjen. Man frykter for eksempel at det kan komme slike utbrudd iYellowstone-området iUSA,vedNapoliiItaliaog flere andre steder der man i den geologiske lagrekken har tegn på tidligere meget store vulkankatastrofer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.