Diwali
Diwali(deepavali) är en störrehinduisk,jainitisk,buddhistiskochsikhiskljusfest. Det är en avIndiensviktigaste högtider, och hinduer över hela världen firar Diwali för att högtidlighålla återkomsten av LordRama,fruSita,bror Lakshmana och herreHanumantill Ayodhya från exilen 14 år efter attRamabesegradeRavana.Högtiden motsvararnyåri vissa länder och infaller i slutet av oktober eller början av november. Diwali kallas ljusets högtid och pågår under fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månadenKarttika.
Ramas återkomst firas efter dennes exil i 14 år tillsammans med sin hustru. Lampor tänds för att välkomna Rama hem tillAyodhya.Det är en dag då man enligt den hinduiska tron ska vara snäll mot andra människor.
Den fyraarmade gudinnanLakshmi,som står för lycka och rikedom, firas också under högtiden Diwali. Gudinnan avbildas ofta sittande på en lotusblomma med guldmynt strödda omkring sig. I samband med detta, när Lakshmi kommer för att välsigna hemmet, målas tecken på dörrarna (ofta med den heliga stavningenAum), och altare byggs till gudinnans ära. På altaret finns rökelse, en oljelampa, vatten och blommor. Rökelsen bärs i ena handen med svängande rörelser och i den andra bärs en liten klocka.
I hus, gårdar och butiker tänds ljus och tända ljus placeras i floderna. Budskapet är att det goda segrar över det onda. Under högtiden passar släktingar på att hälsa på hos varandra, gåvor delas ut och olika maträtter serveras. Tillsammans sjunger och dansar man och fyrverkerier avfyras för att driva bort illvilliga krafter.
Källor
redigera- Jacobsen, Knut A.; Ericson Malin (2004).Hinduismen: historia, tradition, mångfald.Stockholm: Natur och kultur.Libris9567173.ISBN 91-27-09772-2 (inb.)
- Hellman, Eva (1998).Hinduiska gudinnor och kvinnor: en introduktion.Religionshistoriska forskningsrapporter från Uppsala, 1103-811X; 12. Nora: Nya Doxa.Libris8360517.ISBN 91-578-0045-6