Extas
Extas(avgrekiskaἔκστασις,ekstasis,egentligen "bortryckande från ett läge", avek,"ur", "från", ochstasis,"ställning" ) har inommedicinenbetydelsen av tillstånd ihjärnan,under vilka vissa föreställningar, mest avreligiöstinnehåll, så ryckersjälenmed sig, att den liksom kommer ur sitt vanliga läge och blir mer eller mindre otillgänglig för yttervärlden.
I sammanhang därmed röjer sig oftasthallucinationer,som överensstämmer med de härskande föreställningarna. Muskelrörelserna och talet är därvid antingen hämmade eller ganska livliga och kroppsfunktionerna inte sällan försvagade. Begreppet extas i medicinsk mening uppfattas dock ej lika av alla författare.
Inompsykologinmenas medextashänryckning, ett tillstånd av hänförelse, i vilket man förlorar minnet av sitt föregående, tycker sig vara försatt i en ny tillvaro och tror sig vara delaktig av högreuppenbarelser.Så trodde grekerna underantiken,attPythia,detdelfiskaorakletsprästinna,under en extas, som hos henne sades framkallas genom ur jordens inre kommande bedövande ångor, skådade framtiden. Denyplatonskafilosofernaantog, att man genom försjunkande i betraktelser av dengudomligaenheten under extas rent av kunde förlora sinindividualitetoch uppgå iGud,ehuru här påjordenendast tillfälligt.
Emanuel Swedenborgtrodde sig på likartat sätt "hänföras avanden"och därunder, i ett mellantillstånd mellansömnochvakettillstånd, mottagudomligauppenbarelser.
Om extasen ska psykologiskt förklaras, är den närmast att sammanställa med de företeelser, som kallasautohypnos(sehypnotism), och de förmenta uppenbarelserna skulle då varasuggestionerellerminnenochfantasier,som har sitt upphov i personens vakna erfarenhet, men som under det halvt eller helt hypnotiska tillståndet erhåller livlig och konkret gestalt samt fattas såsom enobjektivverklighet,liksom bilderna i den normaladrömmen.Den så kalladepredikosjukananses vara en form av extas.
Se även
redigeraKällor
redigera- Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material frånNordisk familjebok,Extas,1904–1926.