Juridik

läran om rättsreglernas tolkning och tillämpning

Juridikär läran om rättsreglernas tolkning och tillämpning. Det vetenskapliga studiet av juridik kallasrättsvetenskap.[1]

Justitia,den romerska rättvisegudinnan, avbildad påStockholms rådhus.

Rätten består av ett flertalrättskällor,såsomstatuter(skriven rätt),rättspraxis,förarbeten,doktrinoch i vissa fall ävensedvänja.Med ett gemensamt namn brukar de olika reglerna kallasnormer.

Rättsområden

redigera

Juridiken delas in i olika rättsområden, beroende på vad som regleras. Denoffentliga rättenreglerar förhållandet mellan enskilda personer och det allmänna, medan förhållandet mellan privata rättssubjekt regleras genomcivilrätten.Gränserna är inte skarpa utan civilrättsliga områden kan ha offentligrättsliga inslag, exempelvis att fastigheter regleras genom offentliga förfaranden, liksom vissa offentligrättsliga områden kan ha civilrättsliga inslag, exempelvis att konkurrensrätten har betydelse för utformningen av civilrättsliga avtal.[2]

Offentlig rätt

redigera

Offentlig rättär en relativt bred benämning på en rad vitt skilda rättsområden. Kortfattat är offentlig rätt den reglering som berör hur det allmänna ska agera i förhållande till en enskild, eller reglering som styr hur det allmänna ska fungera.

Civilrätt

redigera

Förenklat kan civilrätten sägas bestå av de rättsområden som rör förhållandet mellanprivata rättssubjekt,oaktat att offentligrättsliga subjekt kan agera på det civilrättsliga planet (t.ex. då kommunen ingår köpeavtal med privata rättssubjekt). Inom civilrätten skiljer man på rätten utifrån två olika perspektiv som kallasobligationsrättochsakrätt.Civilrättens områden utgörs framför allt av:

Respektive rättsområde är i sin tur indelat i en rad olika undergrupperingar.Sociologinhar även ett tvärvetenskapligt område kallaträttssociologi.[3]

Juridikens institutioner

redigera

Lagstiftaren

redigera

Lagar stiftas avriksdagen[4],normalt efter förslag från regeringen sedan ett utkast till den nya lagen har varit på remiss hos olika myndigheter och organisationer. Med ett något metafysiskt begrepp brukar hela lagstiftningsprocessen sägas vara genomförd av "lagstiftaren",med vilket visserligen i första hand avses riksdagen men också regeringen och i någon mån även övriga remissinstanser.

Stiftandet av enlagsker alltså genom att riksdagen antar enproposition,från sittanderegeringellermotion,från en eller flerriksdagsledamöter[5].Detta enligtriksdagsordningen.[5]Lagen trycks sedan i Svensk Författningssamling (SFS) och efter ikraftträdande utgör lagen en rättskälla i form av en statut. Det av propositionen som inte utgör lagtext blir ettlagförarbete.Denna text kan tjäna som tolkningsinstrument och förklaringar till lagtexten.

Förutomlagarbestår lagstiftningen (den skrivna rätten) avförordningar,vilka meddelas av regeringen, ochföreskrifter,vilka meddelas avmyndigheterefter bemyndigande från regeringen.

Domstolarna löser tvister genom att tillämpa lag och andra rättskällor, så somprejudikat.En tumregel är att den skrivna rätten gäller men i undantagsfall kanhögsta domstolenbesluta att delvis eller till och med helt till intet göra den praktiska verkan i en lag skulle domstolen finna att en lag strider mot en stiftadgrundlag(inte att förväxla med att riva upp en lag, i Sverige kan ingen domstol ta bort en lag, utan endast göra lagen verkningslös). Det står uttryckligen i regeringsformen 11 kapitlet 14§, under Lagprövning[6].

Myndigheter

redigera

Lagar styr hur offentligamyndigheterskall sköta sitt arbete, och därigenom hur staten skall förhålla sig till människorna och hur människorna får agera gentemot staten.

Myndigheter kan också utfärda myndighetsföreskrifter efter bemyndigande ilagellerförordning.Myndighetsföreskrifter innehåller oftast råd om hur man ska göra i olika verksamheter för att inte bryta mot lagen.

Doktrinen

redigera

Doktrinen är en rättskälla som innehåller rättsvetenskaplig litteratur. Denna är oftast skriven av rättsvetenskapsmän, men kan även författas av praktiskt verksamma jurister.

Sverige

redigera

Domstolar

redigera

Det svenska domstolssystemet är indelat i tre huvudgrupper:allmänna domstolar,förvaltningsdomstolarochspecialdomstolar.Allmän domstolhanterar som regelbrottmål,tvistemål,domstolsärendenochkonkursmål.Vissa tingsrätter kan även ha i uppgift att avgöra mer specialiserade mål, t.ex.utsökningsmål.Vissa tvistemål, de så kalladedispositiva tvistemålen,kan även, om man är överens om det, avgöras genomskiljedomsförfarande.Förvaltningsdomstolarnahanterarmålavoffentligrättsligkaraktär där partställningen alltid motsvaras av enskilda mot det allmänna, t.ex. i skattemål och socialförsäkringsmål.[7]

Allmänna domstolar

redigera

Förvaltningsdomstolar

redigera

Processordningen är att målen skall mängdhanteras i första instans och att de högre instanserna skall utnyttjas som rättssäkerhetsgarantier. I andra instans krävsprövningstillståndför vissa måltyper. I tredje och högsta instans krävs som regel alltid prövningstillstånd.Högsta domstolens(HD) ochHögsta förvaltningsdomstolensutslag är i regel prejudikatbildande. Dessa instanser ägnar sig i huvudsak åträttsfrågor,i motsats tillbevisfrågor,och prövningstillstånd beviljas som regel endast om avgörandet kan leda rättstillämpningen framåt.

Se även

redigera

Källor

redigera

Externa länkar

redigera