Relik

kvarleva eller föremål som knyts till helgon
Ej att förväxla medrelikt.

Relikerkallas kvarlevor eller föremål som kan knytas tillhelgon.Ordet härstammar från det latinska ordetreliquiaesom betyderkvarlevoroch som är en form av verbetrelinqueresom betyderlämna kvar.

Det kan vara kvarlevor av helgons kroppar eller ägodelar eller sådant som kan har varit i beröring med dem och anses vara heliga. Det som anses heligt är till exempel bitar avDet sanna korset,helgons kvarlevor, helgons svepningar, kläder etcetera. Korset kan också betraktas som ett föremål som uppfyller relikegenskaper. Varjekatolsktochortodoxtaltarebör ha en relik. Vördnad för reliker förbjöds avreformatorerna.Relikkult förekommer även i exempelvisbuddhismenochhellenismen.

Det finns tre olika kategorier eller klasser avkristnareliker:

  1. Första klassens reliker ärKristipinoredskap, till exempel bitar avdet sanna korset,spikarna, törnen från törnekronan med mera. Till första klassen räknas även delar av ett helgons kropp, det vill säga olika skelettdelar.
  2. Andra klassens reliker är ett helgons klädesplagg och ägodelar samt enmartyrstortyrinstrument.
  3. Tredje klassens reliker är föremål eller tygdelar som har varit i kontakt med första eller andra klassens reliker. Dessa kallas därför "kontaktreliker".

Relikerna förvaras irelikvarium,relikskrin, som ofta är mycket konstfullt utsmyckade. Inte sällan föreställer relikskrinet något som förstärker innehållet, till exempel kan benen från ett helgons arm placeras i ett skrin som ser ut som en juvelbeströdd arm. Vissa relikvarier är utformade med hål så att besökare, eller helgedomens förvaltare, kan föra in ett föremål och på så sätt få en kontaktrelik.

Exempel på reliker

redigera

Se även

redigera

Vidare läsning

redigera