- Tungomål kan vara synonymt med både språk och dialekt, sespråkrespektivedialekt(även om tungomål i de betydelserna numera är mindre vanliga i modern svenska).
Tungomålstalande,tungotalellerglossolaliinnebär att en person i ett religiöst sammanhang uppfattar sig/uppfattas tala på ett främmande tungomål, det vill säga språk, som personen inte själv sedan tidigare kan, som ett gudomligt inspirerat bönespråk eller budskap till människor som förstår det aktuella språket. För omgivningen framstår tungotalet som ett rabblande av obegripliga ord, ofta färgat av den religiösa subkulturen personen har sina rötter i. Tungomålstal är känt från många kulturer världen över.[1]
Denreligionsvetenskapligatermen glossolali härleds ur de grekiska ordenglossa( "tunga", "språk" ) ochlaleo( "prata" ).
Tungomålstal inom kristendomen
redigeraIBibelnförekommer begreppet "tala i tungor" eller "tala andra tungomål", synonymt med "tala andra språk", i bland annatApostlagärningarna2:1-21 ochFörsta Korinthierbrevet12:10.
Inom kristendomen räknas tungotalet som en av de andliganådegåvorna.Inomden karismatiska rörelsendär detta praktiseras tolkas det vanligen som att en människa genomGudsinspiration får ord på ett främmande språk, som hon sedan frivilligt kan välja att tala. Niklas Piensoho, föreståndare för Sveriges största pingstförsamling, jämförde 2019 tungtoalet med "när man böjer sig över en barnvagn och jollrar med ett litet barn. Det är inga ord man förstår, men de skapar ändå en kontakt och relation"[2].I litteratur som förhåller sig skeptisk till tungotal beskrivs tungotalet ibland som ett tillstånd avextasoch att personen upplever att en ande tagit över personens kropp, vilket är felaktigt eller mycket ovanligt inom karismatisk kristendom.
Berättelser förekommer ofta om att budskap har yttrats på kända språk som har förståtts av människor som varit närvarande, men som sägs ha varit okänt för den som tungomålstalande, men det vanliga är att talet är oidentifierbart[2].Det förekommer att tungomålstalare själva kan översätta sitt tungotal (jämför med nådegåvanprofetia) och att tungotalet översätts av en annan närvarande trots att varken den som talar eller den som översätter känner till språket, de två senare förekommer både i Bibeln och i berättelser från modern tid.
Det är vanligt bland dem som praktiserar tungomålstalande att se på det som ett hemligtbönespråkdirekt mellanDen Helige Ande,som bor i människans innersta, ochGud.Paulus beskriver det i Rom 8:26-27, där han kallar det för "rop utan ord". Han varnar i 1 Kor. 14 för att utöva tungotal offentligt utan att någon uttolkare av tungotal är närvarande, och tolkningen av tungotal anses som en separat nådegåva.
Forskning
redigeraSpråkforskare som har studerat tungomålstal har dock funnit att likheten med ett språk endast är ytlig, och att tungomålstalet inte innehåller den typ av inre struktur som ett riktigt språk, känt eller okänt, kan förväntas ha.[3]
Enligt svensk forskning på tungotalet under 1970-talet bygger det på modersmålet[2].
Annan forskning har också visat att tungotalet sänkte halter av stresshormonet kortisol[2].
När forskare vid University of Pennsylvania School of Medicine 2006 undersökte hjärnorna på människor medan de talade i tungor visade hjärnröntgen att blodtillförseln till frontloberna minskade. Tungotalet verkade vara raka motsatsen till koncentrationen man upplever under meditation, utan snarare ett transliknande tillstånd som tog över. Personerna i undersökningen kunde börja tala i tungor mer eller mindre på beställning, men hade svårare att sluta. Forskarna slog fast att de inte var vid sin normala medvetandenivå och många behövde också flera minuter för att "komma tillbaka"[2].
Förekomst i historien
redigeraDet första dokumenterade tungomålstalet imodern tidinträffade på nyårsnatten1901då elever påBethel Bible CollegeiTopekaiKansasiUSAbad för en trettioårigpredikantoch elev vid namnAgnes Ozman[2].[trovärdig källa?]Omtalad är även verksamheten påAzusa Streeti Los Angeles med start 9 april1906.
PåDagens Nyhetersförstasida rapporterades 1907 att Sveriges första offentligatungomålstalandedå hade skett i metodistkyrkanS:t PaulpåSödermalmiStockholm.[4]
I en enkät som gjordes av tidningen Dagen 2014 uppgav 78 procent av de tillfrågade prästerna och pastorerna[förtydliga]att medlemmarna i deras församling talar i tungor "vanligtvis" eller "ibland". Tungotalet var mycket vanligare i frikyrkoförsamlingarna än inom Svenska kyrkan[2].
Tungotal förekommer inom de flesta kristna traditionerna i större eller mindre utsträckning. Exempel på rörelser i Sverige där det så kalladekarismatiskauttrycken är särskilt framträdande ärPingströrelsen,Vineyard,læstadianerna[källa behövs],TrosrörelsenochEvangeliska Frikyrkan.Tungomålstalande uppmuntras i undervisningen, men talas sällan högt under gudstjänster inom exempelvisSvenska BaptistsamfundetochSvenska Missionskyrkan(numera delar avEqumeniakyrkan).
Se även
redigeraKällor
redigera- ^Depository, Book.”Speaking in Tongues: Ella Frances Sanders: 9781910931264”.www.bookdepository.com.https://www.bookdepository.com/Speaking-Tongues-Ella-Frances-Sanders/9781910931264.Läst 18 maj 2017.
- ^ [abcdefg]”Tungotal – lugnande nonsensprat med Gud”.TT.Arkiverad frånoriginalet.https://web.archive.org/web/20190609011907/https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Xgz7Kg/tungotal--lugnande-nonsensprat-med-gud.Läst 15 juni 2019.
- ^Samarin, William J. (1972).Tongues of Men and Angels: The Religious Language of Pentecostalism.New York: Macmillan.OCLC308527
- ^Stefan Swärd (2 mars 2015).”Väckelsearv och framtid”(på svenska).Världen idag.Arkiverad frånoriginaletden 5 mars 2015.https://web.archive.org/web/20150305002813/http://www.varldenidag.se/ledare/2015/03/02/Stefan-Sward-Vackelsearv-och-framtid/.Läst 2 mars 2015.
Externa länkar
redigera- För exempel på tungomålstalande, se[1]med bland annatLivets Ordsgrundare och mångårige pastorUlf Ekman.
- Pingstkyrko