Östblocket
Östblocket,öststaterna,kommunistblocket,Sovjetblocketär en benämning påSovjetunionenoch dess bundsförvanter underkalla krigetfrånandra världskrigetsslut 1945, tillrevolutionerna i Östeuropasom inleddes1989,följdes avTysklandsåterföreningi oktober1990vilket i sin tur slutligen följdes av Sovjetunionenssammanbrotti december1991.[1]Till östblocket brukade man räknaWarszawapaktensmedlemmar och ett antal andra länder medkommunistisktstyre, såsomMongoliet,KubaochNordkorea,där de flesta tillhördeComeconeller hade andra handelsfördrag med Sovjetunionen.Öststaternaär en något snävare beteckning, och omfattade normalt bara de länder i östblocket som låg iÖst-ochCentraleuropa.
Kinaräknades till östblocket så länge landet var allierat med Sovjetunionen, men efter brytningen mellan de kommunistiska regimerna i de båda länderna brukade man inte längre räkna in Kina i begreppet. Somliga ville även räkna inJugoslavieni östblocket på grund av att även det hade en kommunistisk regim, men efter hand som landet intog en allt mer oberoende roll i relationen till Sovjetunionen och dess satellitstater sågs det vanligen som enalliansfristat.
FinlandhadeVSB-avtaletmed Sovjetunionen, men detta var en följd avfredsavtalet 1947och eftersom Finland i övrigt hade demokrati och marknadsekonomi, räknades det inte till Östblocket. Finlands försiktiga hantering av förhållandet till Sovjetunionen ledde dock till uppkomsten av ordetfinlandisering.
Historik
redigeraFöre andra världskriget var Sovjetunionen isolerat på världsscenen. Landet var det enda som hade en kommunistisk regim, bortsett från dess lilla grannlandTuvai Asien, som då var Sovjetunionens enda allierade. Tuva kom att uppgå i Sovjetunionen 1944.
Vid andra världskrigets slut 1945 stod Sovjetunionen som en av de ledande segrarmakterna och dess armé hade lagt under sig stora delar av östra Europa som hade varit under tysk ockupation eller styrts av med Tyskland allierade regimer. I hela detta område kom Sovjetunionen under resten av 1940-talet att se till att sätta in kommunistiska regeringar som i praktiken styrdes från Moskva. Länderna blev därmed allierade med och politiskt knutna till Sovjetunionen och eftersom länderna låg i den östra halvan av Europa kom de att tillsammans kallas Östblocket.
Östblocket upphörde att existera åren kring1990,i och medMichail Gorbatjovstid vid makten och Sovjetunionens sönderfall. Även om de flesta av länderna nu tillämparmarknadsekonomiär beteckningarna deforna öststaternaellertidigare öststaternavanliga. Ordetöststathar på vissa håll i framför alltNordamerikaochVästeuropakvar en negativ klang, som i dag kan syfta på förment lägrelevnadsstandardoch svagaresamhällsinstitutionerochcivilt samhälleän i Västeuropa.
Kommunistblocket
redigeraKommunistblocketkallas ofta den del av världen som efter andra världskriget hade och i vissa fall fortfarande har ettstatsskickgrundat påkommunistiskideologi.När man iEuropatalar om kommunistblocket menar man ofta Sovjetunionen och dess östeuropeiska så kalladesatellitstater,men det kan även inkludera stater i framför alltAsien.
Länder som inkluderades i "lilla" kommunistblocket
redigera- Sovjetunionen
- Folkrepubliken Polen
- Folkrepubliken Ungern
- Folkrepubliken Bulgarien
- Tyska demokratiska republiken
- Socialistiska republiken Rumänien
- Tjeckoslovakiska socialistiska republiken
- Folkrepubliken Mongoliet
Dessa stater var kommunistiskaenpartistaterunder starkt politiskt inflytande från Sovjetunionen, samtliga var medlemmar iComeconoch alla utom Mongoliet ingick iWarszawapakten.Det lilla kommunistblocket utgjorde det traditionella östblocket och det är vanligen dessa länder som avses med benämningen.
Länder som räknades in i det "stora" kommunistblocket
redigera- Folkrepubliken Kina
- Nordkorea
- Vietnam(Nordvietnamtill 1975)
- Laos
- Kuba
- Socialistiska federativa republiken Jugoslavien
- Socialistiska folkrepubliken Albanien(räknades till lilla kommunistblocket till 1961, då det bröt med Sovjetunionen och lämnade Warszawapakten)
Dessa stater hade alla uttalat kommunistiska ellersocialistiskastyren och räknades därför till kommunistblocket. Tillsammans med staterna i "lilla" kommunistblocket utgjorde de det "stora" kommunistblocket. Gemensamt för dessa länder var dock att de inte stod under Moskvas direkta inflytande och ofta förde en politik som i många avseenden skiljde sig väsentligt från den i Sovjetunionen. Som regel hade de dock relativt goda relationer till staterna i det "lilla" östblocket och många gånger fanns det ett utpräglat samarbete mellan dem på flera olika områden. Kuba och Vietnam gick med i Comecon på 1970-talet, Albanien var med i Comecon till 1987 trots att det hade brutit politiskt med Sovjetunionen 1961.
Övriga länder
redigera- Afghanistan(1978-1992), seDemokratiska republiken Afghanistan
- Angola(1975-1992)
- Benin(1975-1990)
- Egypten(1958-ca 1978, somFörenade arabrepublikentill 1961)
- Etiopien(1975-1991), efter 1987 somDemokratiska Folkrepubliken Etiopien
- Grenada(1979-1983)
- Irak(1963-1991)
- Kambodja(1976-1979), seDemokratiska Kampuchea
- Kongo-Brazzaville(1969-1991), seFolkrepubliken Kongo
- Libyen(1980-talet)
- Madagaskar(1975-1991 (1993))
- Moçambique(1975-1990)[2]
- Somalia(1969-ca 1977), seSomaliska demokratiska republiken
- Sydjemen(1967-1990)
- Syrien(1966-1991) (är sedan dess alltjämt allierat med Ryssland)
Dessa stater räknadesde factotill kommunistblocket under perioder av det kalla kriget då socialistiska eller kommunistiska regimer satt vid makten men hade inte nödvändigtvis några nära band till de andra kommunistiska staterna i övrigt. Gemensamt för dessa länder var dock att de i en eller annan form mottog stöd från Sovjetunionen och/eller något annat land i kommunistblocket.
Se även
redigeraKällor
redigera- Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material frånengelskspråkiga Wikipedia,Eastern Bloc,11 september 2015.
Fotnoter
redigera- ^Rolf Eriksson (20 april 2009).”I Ungern revs första delen av järnridån”(på svenska). Dagens Nyheter.http:// dn.se/nyheter/i-ungern-revs-forsta-delen-av-jarnridan/.Läst 25 maj 2017.
- ^https://globalarkivet.se/sites/default/files/documents/2009-06-09/sidor_fran_sodra_afrika_2-2009-24-29.pdf