Högmodinnebär en alltför stor självuppskattning och självhävdelse, motsatsen tillödmjukhet.Högmod betraktas i många kulturer som någonting klandervärt. I antikens Grekland straffade gudinnanNemesissådana självhävdande handlingar som gick över gränsen för det rätta måttet, det passande. Alla de stora abrahamitiska religionerna, det vill sägajudendom,kristendomochislam,ser högmodet som ett moraliskt tillkortakommande, en synd mot gudomliga förväntningar på människan. Inomromersk-katolska kyrkanräknas högmod som en avde sju dödssynderna.[1]

Igrekisk mytologiillustrerades högmod i berättelsen omIkaros,här i en detalj avWalter BengtssonsskulpturIkaros flyger mot solen – högmod går före fall.

Det kontrasterande idealet, ödmjukheten, är emellertid inte detsamma som självförnekelse. Den vitt spridda moraliska maxim som brukar kallas "den gyllene regeln" ( "älska din nästa som dig själv", eller "handla mot andra som du vill bli behandlad av dem" och liknande formuleringar) förutsätter en tillbörlig form av självuppskattning.

Se även

redigera

Referenser

redigera