Partien
Partien(persiska:اشکانیان,Ashkâniân;grekiska:Παρθία;latin:Parthia) var iforntidennamnet på ett land, som ungefär motsvaradepersiskaprovinsenKhorasan,sålunda öster omMedienoch sydöst omKaspiska havet,skilt därifrån avHyrkaniensfruktbaraslätt.
Förhistoria
redigeraPartien var bebott av en iranskstam,som kallade sigParthava,varavpehlevispråketsnamn är en senare avledning. Under persiska rikets storhetstid var parterna dess undersåtar och deltog iXerxes Ihämndetåg motantikens Grekland(Hellas). De lydde sedan underAlexander den store;efter hans död tillföll Partien snart detsyriska riket.LandetssatrapAndragorasgjorde sig underSeleukos II:s regering i Syrien omkring255 f.Kr.oavhängig, men föll snart (248; årtalet 256 har numera uppvisats vara felaktigt) för hövdingen över en iransk nomadstam (dakiskaskyter),Arsakes I.Han gav riket denförfattning,som sedan uppehölls till rikets senaste tid.
Samhälle
redigeraDe skytiskanomader,som följt Arsakes (Ashk), blev den härskandefeodaladelnoch bildade kungens råd. De stora länsfurstendömena styrdes av satraper, som i sin ordning hade ringarevasallerunder sig. Länsadeln uppsattekavalleriet,som var skickligt både i rid- och skjutkonsten; de partiska ridandebågskyttarnakunde bl.a. träffa motståndarna med pilar, som de avsköt bakom sig, medan de låtsades fly.Infanterietutgjordes till största delen av militäriskt utbildadeslavar.Skyterna blandade sig snart med de ursprungliga invånarna. De upptogZoroasterslära och flera persiska institutioner. Senare vann grekiskt språk och grekiskaföreställningarinsteg, till och med grekiska städer anlades. Mothellenismensintrång kämpade i synnerhet prästerna. Till en fullt enhetligstatsammansmälte Partien aldrig. I den mån riket växte på det persiska rikets bekostnad, flyttades dess tyngdpunkt åt väster, och kungarna bodde, som de forna storkonungarna, om somrarna iEkbatanaoch om vintern iKtesifon.
Officiellt kallades alla kungarnaArsakes,såsom nästan alltid påmynten(searsakiderna), men de hade också individuella namn, under vilka de är kända i historien. Den störste och mest berömde av de äldre arsakidiskamonarkernavarArtabanos II:s sonMithridates II(död88 f.Kr.), som utvidgade riket, så att det sträckte sig frånIndustillEufrat.
Rikets nedgång
redigeraOmkring mitten av100-talet f.Kr.sammanstötte den väldiga östmakten med västerns behärskare,romarna.Dessa försökte övergå Eufrat, ochFraates III(68–60 f.Kr.) kunde inte hindra det. Hans sonOrodes Ifördrev sin broderMithradates III,som flydde till romarna men blev infångad ochavrättad.Orodes IIvann, med hjälp av den partiske generalenSurena,en stor seger över den romerske fältherrenCrassusi det stora slaget vidCarrhae(53 f.Kr.). Snart trängde parterna ända in i Syrien ochMindre Asien,till dess de tillbakaslogs avPublius Ventidius38 f.Kr.Två år därefter ledGaius Antonius[förtydliga]nederlag motFraates IV(37–32 f.Kr.). Sedan utbröt tronstridigheter, ochAugustuskunde genom hotelser till och med förmå Fraates att utlämna de legionsörnar och krigsfångar, som tagits vid Carrhae. Men förhållandet mellan de båda stormakterna var fortfarande spänt; i synnerhet var det om herraväldet över Armenien man tvistade.
Genom kejsarTiberiusmästerligadiplomatiförsvagades parternas makt, och förstVologeses I(51–91e.Kr.) kunde åter uppta aktionen mot romarna. Han lyckades sätta sin broderTiridatespåArmenienstron; det krig, som med anledning härav utbröt, slutade därmed, att Tiridates fick ta Armenien somlänav romarna. En senare parterkung (död191) råkade i krig med kejsarTrajanus,som gjorde Armenien,MesopotamienochAssyrientill provinser och förde arsakidernas gyllne tron i Ktesifon tillRom.Hadrianus,som ansåg att romarriket blivit för stort att kunna framgångsrikt försvaras, utrymde emellertid Trajanus erövringar,Vologeses III(död192e.Kr.) gick åter anfallsvis till väga, men Mesopotamien stannade i armeniernas ägo. Den siste partiska kungen,Artabanes IV,slog kejsarMacrinusvidNisibis(218e.Kr.), men stupade226motsasanidenArtakshatra (Artaxerxes), och därmed var det partiska rikets saga all. Det nypersiska väldet trädde i stället.
Referenser
redigera- Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material frånNordisk familjebok,Partien,1904–1926.