Akko
Akko(hebreiskaעכו,arabiskaعكّا,ʿAkkā,på andra språk ävenAcre) är en stad belägen vidMedelhaveti norraIsraelmed 46 300 invånare (januari 2009). Akko tros vara minst 5000 år gammal. Staden är belägen på en udde vidAkkobuktensnordligaste ände. Den betraktades länge som” nyckeln tillPalestina”på grund av sitt strategiska läge på slättlandet vid kusten. Gamla staden ligger på en landtunga i norra randen av Haifabukten och består till största delen av en kasern eller ett befästningsverk som tidvis även fungerat somfängelse,främst förOsmanska riketspolitiska och religiösa fångar.Bahá'u'lláh,bahá'í-tronsgrundare, var en av dessa.[1][2]
Staden har även varit känd somPtolemais,Akers,Akka,Accho,Acco,HaccoochSt. Jean d’Acre.
Historia
[redigera|redigera wikitext]Akko tros ha uppkommit under den tidigabronsåldern(3300–1200 f.Kr.). För de fornafeniciernaochkanaanéernavar det en viktig handelsstad. Under den egyptiske härskarenPtolemaios I Soterfick staden namnetPtolemais,vilket den behöll under hela medeltiden jämtekorsriddarnasnamnSaint-Jean d'Acre.Under korstågen kämpade kristna ochsaracenerom denna viktiga punkt. Staden intogs 1104 av korsfararna, återtogs 1187 avSaladinoch erövrades 1191 för andra gången av korsfararna under anförande avRikard Lejonhjärta.Akko var sedermerakungariket Jerusalemsegentliga huvudstad och därjämteJohanniterordenssäte, en praktfull och väl befäst stödjepunkt för de kristna, tills det 1291 – som korsfararnas sista plats – stormades och brändes av sultanen avEgypten.
Akko var en starkt befäst stad med en mur byggd för att motstå de mest våldsamma medeltidakanonerna.Akko är också den stad somNapoleon Iförsökte erövra i sitt fälttåg mot Palestina och dess dåtida osmanska härskare. Napoleon misslyckades dock med sitt försök att inta staden, vilket ledde till att hans fälttåg mot Palestina avslutades innan det riktigt hade hunnit påbörjas.
Ibrahim paschaintog 1832 Akko, som i freden 1833 mellan Osmanska riket och Egypten stannade i det senares händer. En förenad turkisk, engelsk och österrikisk flotta tvingade likväl staden 1840 efter en häftig bombardering att ge sig, varefter den jämte helaSyrienåterlämnades till Osmanska riket.
Staden erövrades den 23 september 1918 av brittiska trupper underEdmund Allenbyoch fördes i konferensen i San Remo i april 1920 till det av britterna förvaltade Palestina. Den togs av israeliska trupper 1948.
Byggnader
[redigera|redigera wikitext]Muren, som nu delvis är ruiner och bara har en port, kan dateras tillbaka till detOsmanska riket,mitten av1800-talet.Byggaren,Daher el-Omaranvände resterna avkorstågsmurarnasom fundament för sin nya mur.Moskénbyggdes avJazzar Pascha(död 1804) av material frånCaesarea.
Världsarv
[redigera|redigera wikitext]Gamla staden i Akko har avUnesco(United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) utnämnts tillvärldsarv.
Pilgrimsmål
[redigera|redigera wikitext]Akko är liksom det närbelägnaHaifaheliga platser och pilgrimsmål för världensbahá'í-troende.Bahá'u'lláhsgravhelgedom iBahjíutanför Akko fördes år 2008 upp på världsarvslistan tillsammans medBábsgravhelgedom i Haifa med de 19 terrasserna och trädgårdsanläggningarna.
Födda i Akko
[redigera|redigera wikitext]- Shoghi Effendi,beskyddare avbahá'í-tronoch "Guds sak" 1921-1957.
Referenser
[redigera|redigera wikitext]- ^ [ab]Åhs, Olle (2009)Den Utlovade. Berättelser om Bahá'u'lláh,s 35. Stockholm: Bahá'í-förlaget.
- ^Bahai.se:Bahá'u'lláh (1817 - 1892)Arkiverad25 mars 2012 hämtat från theWayback Machine.. (Sidan senast kontrollerad 2011-06-17.)
Källor
[redigera|redigera wikitext]- AcreiNordisk familjebok(andra upplagan, 1904)
- Acre, supplementiNordisk familjebok(andra upplagan, 1922)
|