Hoppa till innehållet

Absid

Från Wikipedia
Absid som förtält, setält
För apsider inom astronomi, seapsis
Lunds domkyrkasabsid.
Planskiss över en traditionellkyrkobyggnadmed altarrumsabsiden rödmarkerad (omgiven avkorochkoromgångmedkapellkrans).

Absid(avgrekiskaapsis,"rundning" ) är en halvrund eller mångkantig avslutning på ettkor,och där vanligenaltarrummetär beläget, i mångamedeltidakyrkobyggnader.[1]

Absidernas historia går långt tillbaka i tiden. Igrekiskochromerskantikarkitekturutformades absiden oftast som en anspråkslösnisch.Undersenantikenbörjade den framhävas mer och mer som en egentligbyggnadskropp,täcktes vanligen av enhalvkupol(hjälmvalv) och placerades även vidsidoskeppensöstra sida.[1]En grupp av mindre absider, i till exempel enkapellkrans,bildar en så kalladabsidiol.

I denfornkristna kyrkanvar det framför absiden sombiskopenhade sin hedersplats. Här stod hans stol,cathedra.Altaretvar vid denna avlägsna tid placerat inne i kyrkan, framför biskopsstolen. Absiden var på den tiden inte alltid synlig från utsidan.[1]

Koret kunde i de äldstanordiskastenkyrkorna avslutas med antingen en rak östvägg eller med en halvrund utbyggnad, så kallad absid. Vid utgrävningar i flera kyrkor har man kunnat påvisa att en ursprunglig absid under högmedeltiden ersatts av en rakt avslutad korvägg. En välbevarad ursprunglig större absid avslutar korpartiet iLunds domkyrka.

Varför det i Norden samtidigt byggts kyrkor både med och utan absid har ännu inte kunnat ges någon hållbar förklaring. En teori är att man under 1100-talet hämtat byggnadsidéer från dels engelskt, delstysktkulturområde.

  1. ^ [abc]Nationalencyklopedin.Band 1.Sid 19-20. 1989.ISBN 91-7024-619-X

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]