Hoppa till innehållet

Antropometri

Från Wikipedia

Antropometri(av grekiskaanthropos,människa, ochmetron,mått) är läran ommänniskokroppensexakta uppmätning. I detta ingår inte enbart den yttre kroppsformens och proportionernas bestämmande genom uppmätning, utan också fastställande av lämpliga skalor förhårets,regnbågshinnansochhudensfärg (pigmentering). Till detta kommer regler för bestämning av typform av pannan, näsan, bröstet etc (typologi). Slutligen ingår i antropometrin även måttbestämning avskelettetoch dess olika delar, bestämning av krökningars intensitet, av vinkelmått och av relationsmått (indextal).

Den del av antropometrin som har den levande individen som objekt kallassomatometri,den del som har skelettet som objekt kallasosteometri,varav skallmätning,kraniometrien, är en särskild del.

Tillämpad antropometri är t.ex. proportionsläran inom de bildande konsterna och bertillonaget inom kriminalantropologin.

För de antropometriska mätningarna på den levande individen har man konstruerat ett stort antal instrument. För de stora kroppsmåtten har man använtMartins antropometer,en lång, kraftig metallstav med en glidande mindre tvärstav (samt för vissa mått en fast sådan), allt graderat i mm. De flesta måtten har tagits indirekt och som proportionsmått; det vill säga ett mått subtraherat från ett annat. För den mindre måtten har använtskrumcirkelellerglidcirkeloch för bågmåtten ett måttband. För vinkelmått har använtsFürsts goniometerellerBackmans optiska goniometer.Förpigmenteringanvändes särskilda färgskalor, bestående av konstgjorda hårprover (Fischer), en samlingemaljögonför regnbågshinnan och en samling färgade råglasbitar för huden (von Luschan). För typologin har använts typologiska serier uppställda av Broca, Frasetto, Sergi, Backman, Oppenheimer m.fl.

För de ostiometriska mätningarna har delvis samma instrument kommit till användning, men utökats med bl.a.Brocias goniometer(vinkelmätare) för underkäken,Mollisons påsättningsgoniometerför skallen,Backmans optiska goniometeroch hans goniometer för de långa benens vinklar, mätbrädet för de långa benen,Martins kubuskranioferochkraniografeller Fürsts liknande för att få de ortogonala projektionsteckningarna avkraniesektioner,på vilka sedan såväl raka mått som vinkelmått kunde avläsas. Vidare användesLucas kraniografför ortogonala projektionsteckningar på optisk väg samt slutligen en enkel apparat för kubicering av hjärnskålsrymden (som material användes vanligen hirskorn). Även typologiska bestämningar och proportionsberäkningar (indextal efter A. Retzius) spelade här stor roll.

Vid bearbetning av de funna värdena spelar indextalen och den statistiska behandlingen en dominerande roll. Indextalet, först uppställt 1842 av svenskenAnders Retziusär ett procenttal. Längd-bredd-index som erhålls genom beräkning av 100 x B/L anger hur många procent bredden utgör av längden. Vid den statistiska behandlingen är det inte enbart beräkning av medeltalen utan också den individuella variationen och dessa värdens medelfel som beräknas. Differenser som visas av jämförelser analysera med hänsyn till sina medelfel och differensernas sannolikhet bedöms med hänsyn till dessa medelfel.