Hoppa till innehållet

Arkivarie

Från Wikipedia
En arkivarie som inventerar ett bestånd.

Enarkivariearbetar med att utreda, vårda, ordna och förtecknaarkivbeståndsamt att ge råd och service till arkivets användare och besökare. Enarkivassistentär en person som arbetar med olika förekommande arbetsuppgifter i ettarkiv.Det kan handla om inventering, förteckning och fysiskt vårdande av arkivmaterial, service åt arkivets besökare, diverse administrativa göromål etc.

Arkivarien, som vanligtvis harhögskoleutbildning(magister-ellermasterexamen) i bland annatarkivvetenskap,kan arbeta med allt från att ordna historiska arkiv till att delta i att planera digitalainformationssystem.Arkivarien utreder, granskar och bedömer vilka handlingar som ska bevaras i arkiv och vad som är mindre viktig information och kan gallras. Det gäller framförallt att ta vara på information som kan vara värdefull för forskningen nu och i framtiden.Offentlighetsprincipenoch handhavandet av allmänna handlingar är också en viktig del i arkivariens arbete. Handlingarna kan vara skriftliga dokument, kartor, ritningar, fotografier, film eller digitala dokument. Arkivarier som är anställda vid statliga och kommunalaarkivinstitutionerger också råd till myndigheter, företag och organisationer om regler för vad som måste bevaras och vad som kan gallras, samt hurhandlingarpå bästa sätt ska förvaras. En del arkivarier arbetar också vid enskilda arkivinstitutioner, somfolkrörelsearkiv,föreningsarkivochnäringslivsarkiv.

Arkivarien har ett tvådelat ansvar: dels att” dokumentera nuet”, vilket innefattar upprättande av planer för hur dokument ska hanteras och vårdas inom en organisation, värdering av den information som uppstår och säkerställande av att den görs sökbar och tillgänglig för brukarna och rätt anpassad till de databärare som används; dels att” rekonstruera det förflutna”, vilket betyder att göra den historiska informationen i arkiven levande (genom att materialet sätts samman enligt gällande principer, till exempelproveniensprincipen,) tillgängliga och sökbara för forskare och en intresserad allmänhet.

Utbildning till arkivarie sker vid flera svenska universitet och högskolor, bland annat vidLunds universitet,Uppsala universitet,Göteborgs universitet,MittuniversitetetochSödertörns högskola.

Arkivarie, i denlatiniseradeformen "archivarius", är dokumenterad i svenskan sedan 1651.[1]

I anglosaxisk praxis och litteratur skiljer man mellan å ena sidan dokumenthantering (records management), det vill säga hanteringen av aktuella handlingar i företag och förvaltning, och å andra sidan arkivering, dvs. hanteringen av handlingar som sparats av historiska skäl (archives). Denna uppdelning har givit upphov till två skilda yrkeskårer, records managers respektive archivists. ISverigeinkluderas emellertid såväl dagsaktuella som historiska handlingar i begreppet arkiv, och den personal som hanterar handlingarna kallas arkivarier.

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]