Hoppa till innehållet

Bok

Från Wikipedia
För trädet, seBok (träd).För övriga betydelser, seBok (olika betydelser).
Första sidan iGutenbergs Bibel,tryckt1454.Gutenbergkallas oftaboktryckarkonstensfader.
Gamla böcker påMerton CollegeiOxford.

Enbokär ett medium förkommunikation– innehållet kan, men måste inte vara, någon form avlitteratur.En bok är en produkt som består av flera sammanhäftade eller ihoplimmade blad (ark), vars innehåll ofta ärtextoch/eller bilder, och som ofta täcks av ett omslag med upplysning om bokens titel ochförfattare.Unescohar definierat en bok som” en icke-periodisk tryckt publikation bestående av minst 49 sidor”. Det finns många typer av böcker, frånpocketböckertill inbundna böcker i flera varianter,pekböckersamttalböcker.

Bokhar dock också en mindre specifik betydelse, där det kan syfta på såväl enbokrullesom ene-bok.En bok kan också vara detsamma som ettlitterärt verk,som i frasen”Charles DarwinsbokOm arternas uppkomst.En bok kan också vara en del i ett längre verk, såsomFörsta Mosebokenär den första delen avGamla Testamentet.Liknande produkter ärtidningarochtidskrifter.Böcker är även en sorts informationskälla.

Ordet bok hänger samman medträdet bok.[1]Ordet är belagt isvenskansom 'bök' sedan åtminstone 1600-talet och böjdes från början i plural som 'bökar'.[2]Även andraindoeuropeiska språkhar liknande kopplingar mellan sina ord för bok och trädet bok.[källa behövs]Troligen har ordet 'bok' sitt ursprung i att tidiga indoeuropeiska böcker ristades på tunna skivor av bokträ som häftades ihop till böcker.[källa behövs]

På samma sätt fick detlatinskaordetliber(som egentligen betyder "bast" ) också betyda bok, därför att man förr i tiden tillverkade skrivmaterial av en sorts bast. Det latinska ordetcodex,som syftar på en bok i modern mening (inbunden med separata blad), betydde ursprungligen "kloss av trä". Se ävendiptyk.

Blok,en sentidaneologism,syftar antingen på något som har samma utseende som en bok, såsom en text påinternetsom publiceras via enblogg,eller en tryckt bok vars innehåll är hämtat från eller baserat på en blogg.

Bokens historia

[redigera|redigera wikitext]

De äldsta böckerna var oftast rullar, det vill säga flera efter varandra hoplimmadepapyrus-ark som rullades ihop. En rulle omfattade i allmänhet endast en enda avdelning av ett verk. Vanligen skrev man endast på papyrusets ena sida. Om man använde båda sidorna kallades skriften enopistograf.[3]

I Romarriket övergick man från 300-talet e. Kr. allt mer till att skriva påpergament.Men eftersom det var dyrt, tog man ibland bort gammal skrift medpimpstenför att kunna använda samma pergament en gång till, sepalimpsest.Rullarna förvarades ibibliotek,och vid deras stavar hängdes en liten rödfärgad tavla som innehöll titel och begynnelseord. Ofta skyddades volymen av ett överdrag eller en kapsel.

Förutom pergamentrullarna fanns iantikenockså fyrkantiga böcker av metall, trä, elfenben (som hölls samman med metallringar som man trädde en stav genom) eller pergament (som sammanhäftades med lim och pergamentremsor, antingen på samma sätt som nutidens böcker eller så att de kunde slås ut som en solfjäder).

Närlumppapperetnådde Europa på 1100-talet och ännu mer efter boktryckarkonstens införande skedde avsevärda förändringar i böckernas både yttre och inre. Underboktryckarkonstensförsta tider samarbetade boktryckare och formskärare (träsnidare) för att åstadkomma ett för den tidens smak tilltalande arbete. Under de följande århundradena med sina olika stilriktningar har böckernas utformning påverkats av olika konstsmak, varvidtecknare,gravörer,kopparstickaremed flera tagit betydande del i utvecklingen. Sålunda varHans Holbein,Albrecht Dürer,Lucas Cranachmed flera betydelsefulla medhjälpare till sin tids boktryckare.

Undermedeltidenutbildade sig successivt (från 1000-talet) bruket att skydda böcker med tjocka träskivor. Senare började man klä sådana skivor med pergament eller läder och sammanhålla dem med remmar. Först i och med uppfinnandet av boktryckarkonsten blev det vanligt med häftning ochbindningav böcker. De första tryckta böckerna hade varken titlar eller sidonumrering, och formatet var oftastfolio.Mot slutet av 1400-talet blev det vanligt att sätta ett särskilt titelblad framför större vetenskapliga verk. I stället för de gamlafolianternaochkvartovolymernablev det under 1500-talet vanligt med det mindre formatetoktav,särskilt genom inflytande frånAldus ManutiusiVenedig.Ännu mindre format (duodesochsedes) infördes av holländare under 1600-talet, till exempel avElzeviroch Blaeu.

En boks delar: 1 - Gördel
2 - Flik
3 - Försättsblad
4 - Pärm med omslag
5 - Huvud
6 - Framsnitt
7 - Fot
8 - Högersida, (recto)
9 - Vänstersida, (verso)
10 - Falsning

Bokens uppbyggnad

[redigera|redigera wikitext]

Vanliga delar av en bok består av:

Typer av böcker

[redigera|redigera wikitext]

Böcker kan delas in på många olika sätt:

  • efter storlek, inbindning eller andra fysiska attribut
  • efter innehållets typ
  • efter sin funktion

Begreppet "band" refererar till en boks konstruktion. Man skiljer på olika typer efter materialet i överklädning av pärmar och rygg:

  • (Helt) skinnband,inbunden (trådbunden) och helt klädd i skinn.
  • Halvfranskt bandellerHalvskinnband.Inbunden (trådbunden) med rygg och pärmhörn klädda i skinn.
  • Lädersnittsband,läderklädd bok med skurna dekorationer / text på utsidan (sesnittnedan).
  • Blindstämpelsband,läderklädd bok med instämplade dekorationer eller text (sesnittnedan).
  • Pergamentband,inbunden (trådbunden) och helt klädd i pergament (get- får- eller kalvskinn).
  • Halvpergamentband,inbunden (trådbunden) med rygg och pärmhörn klädda i pergament (get- får eller kalvskinn).
  • (Hel)klotband,inbunden (trådbunden) och helt klädd i linne, bomull eller plast. (Engelskt 1800-tal)
  • Halvklotband,inbunden (trådbunden) med rygg och pärmhörn klädda i linne, bomull eller plast.
  • Linneband,klädning av linnetyg.
  • KartonnagebandellerPappband.Limbunden och pärmar av tjock kartong med tryckt papper.
  • Privatband,handbunden bok.
  • FörlagsbandellerPartiband,maskintillverkat omslag (rygg och pärmar som en enhet fästs mot bokblocket).
  • PocketellerPappersband.Limbunden och pärmar och rygg av tunn kartong med tryck.
  • Blockband,maskintillverkat, modernt band förmassproduktion.Alla fyra sidorna skärs, blockets rygg klistras med segt klister och förstärks med en remsa gasväv (till exempeltelefonkatalogen).
  • Häftad,ett tryckt ark av papp viks runt bokblocket och limmas mot ryggsidan, det vill säga arket blir både pärmar och rygg.
En faksimil avDjävulsbibeln, Codex Gigas,92 × 50 × 22 cm.

Storleken på en bok (bredd och höjd) indelas i grupper med ursprung i hur många gånger det tryckta arket vikts:

  • sedes(16:o), under 15 cm höjd, tryckarket vikt 4 gånger, så att 16 blad bildats
  • oktav(8:o), 16–25 cm höjd, tryckarket vikt 3 gånger, så att 8 blad bildats
  • kvarto(4:o], 26–35 cm höjd, tryckarket vikt 2 gånger så att 4 blad bildats
  • folio,(2:o), över 35 cm höjd, tryckarket vikt 1 gång, så att 2 blad bildats, kallasfoliant
  • elefantfolioellerimperialfolio,tryckarket ovikt
Romaneri enpolskbokhandel.

Det antal sidor som bildats efter upprepade vikningar av ett stort tryckark kallas ettlägg.Läggen numreras som hjälp för att de vid bindningen skall komma i rätt ordning. Numret anges med liten stil nära ryggen i undermarginalen på den sida i lägget, som vid bindningen skall komma först,arksignaturen.

Efter 4 vikningar (vanligast) har det bildats 16 blad med 32 sidor. I vissa fall förekommer bara 3 vikningar, vilket ger 8 blad med 16 sidor, eller (mindre vanligt) bara 2 vikningar, som ger 4 blad med 8 sidor. Dessa mindre lägg kan förekomma i slutet av en bok, när bokens totala sidantal inte är jämnt delbart med 16. Det kan hända att det ibland resulterar i ett eller flera helt blanka blad i slutet av boken, om totala bladantalet inte är jämnt delbart med vare sig 8 eller 4.

Se vidareISO 216.

Böckers innehåll

[redigera|redigera wikitext]

Böckers innehåll sorteras vanligen in i två stora undergrupper:skönlitteraturochfacklitteratur.Till de förra räknasromanerochpoesi.De senare omfattar bl.a. vetenskapliga uppsatser,atlaserochkokböcker.Detta är inte de enda typer av böcker som finns, men den indelningen återfinns i de flestamuseer,bibliotekochbokhandlar.

Skönlitteratur

[redigera|redigera wikitext]
Huvudartikel:Skönlitteratur

Många böcker som publiceras idag innehåller delvispåhittat material.Historiskt har produktionen avpappervarit för dyr för att det ska användas förunderhållning.Numera är andelenläskunnigahög och trycktekniker har utvecklas så att antalet titlar har ökat. Den största andelen skönlitteratur går att dela in eftergenre.Skönlitteraturen placeras oftaseparatfrån facklitteraturen, på biblioteket under signumHenligtSABoch under 808 iDewey.

Romanenär den vanligaste formen av skönlitteratur. De innehållerberättelsermed en eller fleraintriger,en eller flera miljöer, tema och flerarollfigurer.

Ettuppslagsverk.

Facklitteratur

[redigera|redigera wikitext]
Huvudartikel:Facklitteratur

Facklitteratur är de typer av böcker som innehåller information, snarare än att berätta en historia, kommentera eller uttrycka en åsikt. Det finns många typer av facklitteratur, från handböcker till referenslitteratur. Facklitteratur används ofta vid instudering av specifika ämnesområden, vid till exempel universitetsstudier.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material frånengelskspråkiga Wikipedia,Book,tidigare version.
  1. ^Svenska Akademiens ordbok: Bok 1SAOB
  2. ^Svenska Akademiens ordbok: Bok 2SAOB
  3. ^Houston, George W. (2014).Inside Roman Libraries: Book Collections and Their Management in Antiquity.The University of North Carolina Press. sid. 6, 142.Libris17238274.ISBN 978-1-4696-1780-0

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]