Hoppa till innehållet

Brosk

Från Wikipedia

Broskär, vid sidan avben,fettvävnadoch olika typer avfibrös bindväv,en form avstödjevävnadellerbindväv.Brosk får ingen syretillförsel viablodkärlvilket gör att brosk har mycket dålig regenerativ förmåga. Liksombenvävnadär den viktigaste uppgiften för brosk att ge stadga åtorganismen.

Brosk består främst avmakromolekylersomkollagenoch fåceller.De celler som finns kallas förkondrocyter.De är klotformiga och innehåller hög koncentration avfettochglykogen.

Det finns tre typer av brosk:

  1. Hyalint brosk- (hyalos,glasaktig, genomskinlig) har fåcelleroch litefibreroch är den vanligaste typen av brosk i kroppen. Hyalint brosk förekommer iledernasomledbroskpå ledytorna.
  2. Elastisktbrosk- hittas i till exempelöronsnibben,struplocketoch väggarna ihörselgångarna.Elastiskt brosk liknar hyalint brosk men är mer rikt påelastin,ett protein som gör det stelt men fortfarande elastiskt.
  3. Fibröstbrosk (även Trådbrosk)[1]- har täta buntar avkollagenvilket gör det starkt och motståndskraftigt. Det förekommer där de krävs mycket tålighet, exempelvis ärmellankotskivornairyggradenuppbyggda av fibröst brosk.

Ledbrosk[redigera|redigera wikitext]

Ledbrosk har vi i våra leder. Till exempel pårörbenfinns ledbrosk, det ena benet i en led har i regel en avrundad ledyta som heterledhuvud.Den andra benets ledyta heterledpannaoch är skålformad. Båda ledytorna har ett tunt lager brosk, ledbrosk. Ledbrosket utgör en skyddande hinna för benändarna.

Se även[redigera|redigera wikitext]

Referenser[redigera|redigera wikitext]

Noter[redigera|redigera wikitext]