Hoppa till innehållet

De fria konsterna

Från Wikipedia
(Omdirigerad frånDe sju fria konsterna)
Ej att förväxla medde sköna konsterna.
Septem artes liberalesurHortus deliciariumavHerrad av Landsberg(omkring1180)

De fria konsterna,iantikens Greklandἐγκύκλιος παιδεία, pålatinartes liberales,[1]är ettvästerländsktutbildningskoncept vars rötter går tillbaka till antikens Grekland. Under antiken sågsHippias från Elissom dess grundare. UnderRomerska riketplockades tanken upp av bland annatSeneca den yngre.Namnet hänsyftar till att de fria konsterna anstår en 'fri man'. Underantikentalades det om de fria konsterna i motsats till yrkesinriktade ämnen,artes illiberales– praktiskayrkesutbildningarsom slavarna och de fattiga behövde för att klara uppehället. Själva namnet kan således härledas till latinetsartes liberales(under medeltiden ibland preciserat tillseptem artes liberales,de sju fria konsterna[2]), som var viktiga ämnen och färdigheter som lärdes ut vidantikens,medeltidensochrenässanseneuropeiska skolor, akademier och universitet.

Idag är de fria konsterna en typ av universitets- eller högskoleutbildning framförallt vanlig iUSA,och som i motsats till renayrkesutbildningarsyftar till att bilda en fri och aktiv samhällsmedborgare.[2]De moderna utbildningarna innehåller ofta studier inom en mängd skilda områden och ämnen, från naturvetenskap till samhällsvetenskap och humaniora.[2]Vid svenska lärosäten går det att läsa kandidatprogram i liberal arts vidUppsala universitetoch vidGöteborgs universitet.[3][4]

Medeltiden[redigera|redigera wikitext]

I medeltidensskolorförstod man med fria konster de grundläggande ämnenagrammatik,dialektikochretorik (trivium,varav 'trivial'), samt de mer avanceradearitmetik,geometri,musikochastronomi(quadrivium). Ett par gamla minnesverser lyder: Mus. canit, Ar. numerat, Geo. ponderat, Ast. colit astra; Gram. loquitur, Dia. vera docet, Rhe. verba colorat. En kvarleva av den gamla betydelsen finns kvar i uttrycketartium liberalium magister,engelskaMaster of Arts in Liberal Studies. Fria konster fick under senare tid samma betydelse somsköna konster,särskiltbyggnads-,bildhuggar-ochmålarkonst.[5]

Grammatik, dialektik och retorik ingick i skolans första avdelning,trivium,som sattes högst i betydelsen att den var en förutsättning för de andra studierna. Dessa kretsade alla kring talkonsten – där kunskap uppstod i nuet i och med att de framfördes. Först av allt sattes studiet av grammatiken. Den högre avdelningen,quadrivium,bestod av de övriga ämnena. Quadrivium härleddes urlogikenoch innebar kunskap som existerar utan sinnesupplevelser. Indelningen är känd sedanpythagoréerna,men beskrevs mest utförligt först avSeneca.

Dessadisciplinerutgjorde den teoretiska grunden för många aktiviteter i samhället, och det var den egenskapen som gjorde dem” fria” – kunskapen om dem hade ett egenvärde, med deras hjälp kunde annat sättas i ett sammanhang och de aktiviteter som kunde göra anspråk på att använda deras kunskap vann också lite av samma egennyttiga status.Grekernaansåg emellertid fortfarande konstnärskapet som blott ett hantverk – någon fri konst var det inte tal om.

Renässansen[redigera|redigera wikitext]

De fria konsterna underrenässansenär starkt förknippade med enskilda poeter och konstnärer. I en miljö därantikenstod i fokus vann konstnärer och deras verk en oberoende position som åberopade matematik,anatomioch egna iakttagelser som sin grund. I och med att bildkonstnärernas aktiviteter och poeternas litterära verk lästes alltmer självständig från sinsociala kontext,uppnådde det konstnärliga hantverket en högre social status. Både konstverken och konstnärskapen blev i sig, för första gången i historien, det som hamnade i fokus. Det var från och med renässansen som konstnärsbiografier började skrivas och konstverk blev samlarobjekt.

Friast och renast[redigera|redigera wikitext]

Ibland omnämnspoesinsom den friaste av alla konsterna ochmusikensom dess renaste uppenbarelseform.[enligt vem?]

Se även[redigera|redigera wikitext]

Källor[redigera|redigera wikitext]

  1. ^Curtius, Ernst Robert; Trask Willard R., Burrow Colin (2013) (på engelska).European literature and the Latin Middle Ages.Princeton, New Jersey: Princeton University Press. sid. 37.Libris20095077.ISBN 978-0-691-15700-9
  2. ^ [abc]Encyclopædia Britannica,"Liberal arts", Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica Inc., 2013. Web. 15 Feb. 2013.http://www.britannica.com/EBchecked/topic/339020/liberal-arts.
  3. ^http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/program/?pKod=HLA1K&lasar=14/15Arkiverad6 augusti 2016 hämtat från theWayback Machine.
  4. ^”Arkiverade kopian”.Arkiverad frånoriginaletden 2 november 2013.https://web.archive.org/web/20131102031149/http://www.flov.gu.se/utbildning/grundniva/liberal-arts/.Läst 7 februari 2013.
  5. ^Fria konsteriNordisk familjebok(andra upplagan, 1908)