Hoppa till innehållet

Diakoni

Från Wikipedia

Diakoniär ett från börjangrekisktord som betyder "tjänst" och används främst som begrepp inom denkristna kyrkan.Nationalencyklopedinbeskriver diakoni som "kyrkans sociala ansvarstagande på olika områden". I Socialtjänstkommitténs kartläggning av det frivilliga sociala arbetet i Sverige definieras diakoni som "en verksamhet som i intention och handling har en primär välfärdsinriktning och som sker med anknytning till kyrklig huvudman" (SOU 1993:82, s. 61). Sveriges kristna rådformulerar (2014) sin diakonibeskrivning som följer:” Diakoni är medmänsklig omsorg, grundad i Kristi kärlek, uttryckt i kyrkans liv, och vill genom barmhärtighet och solidaritet möta människor i utsatta livssituationer.”

Diakonalt arbete innebär bland annat att anställda och frivilliga medarbetare möter människor i olika utsatta situationer. Diakoni kan vara att ge stöd åt personer som utsatts för fysiskt eller psykiskt våld, eller är sjuka eller ensamma. Framför allt i anslutning till olika kristnaklosterordnarhar i främst äldre tider diakonalt arbete utförts med vård av sjuka och nödlidande och upprättande avhospitaloch andra hjälpinrättningar i kyrklig närhet.

Enkyrkligdiakoni återupprättades i delutherskakyrkorna under 1800-talet som en frivillig rörelse med kvinnligadiakonissorvid särskilda moderhus (I Sverige:Ersta diakoni,Samariterhemmet,Vårsta diakoniochBräcke diakoni) samt manligadiakoner(Stora Sköndal). ISvenska kyrkanhar diakonin på senare tid knutits starkare tillstiften.

Diakoni i Svenska kyrkan[redigera|redigera wikitext]

Vid mitten av 1800-talet instiftades utbildningar för diakonissor i Sverige. Dessa utbildningar var inom vårdsektorn och har utvecklats vidare till det som i dag ärsjuksköterskeutbildningen.Genom reviderad lagstiftning skedde under 1960-talet en förändring i diakonernas arbetsbeskrivning och yrket fick en mersocialt vårdandekaraktär. I samband med detta tillkom Diakoninämnden som ett stöd för kyrkans församlingar i deras diakonala arbete.[1]En stor förändring kom år 1942 då en vigning fördiakonerochdiakonissorskrevs in ikyrkohandboken[2].Därmed erkändes diakonämbetet somvigningstjänsti den svenska kyrkan. Det innebar att kvinnor för första gången kunde vigas till kyrklig tjänst i Sverige.

Svenska kyrkan beskriver det diakonala arbetet på sin hemsida:

"Det övergripande uppdraget i Svenska kyrkans diakonala verksamheter är att utifrån kristen tro vara med och skapa ett gott samhälle."[3]

Diakonin är inte ett uppdrag enbart ämnat åt den som är vigd till diakon utan ett uppdrag till alla kristna[3].Diakonen har dock ett särskilt ansvar för det diakonala arbetet och viger sitt liv till det diakonala uppdraget i de vigningslöften som diakoner avger vid sin vigning[4].

Svenska diakoni-institutioner[redigera|redigera wikitext]

Diakonianstalter i övriga Norden (urval)[redigera|redigera wikitext]

Källor[redigera|redigera wikitext]

  1. ^Brohed, Ingemar (2005).Sveriges kyrkohistoria: Religionsfrihetens och ekumenikens tid.sid. 199
  2. ^Brohed, Ingemar.Svensk kyrkohistoria: Religionsfrihetens och ekumenikens tid.sid. 200f
  3. ^ [ab]”Diakoni – kyrkans omsorg”.www.svenskakyrkan.se.https://www.svenskakyrkan.se/diakoni.Läst 22 maj 2019.
  4. ^”Biskopsbrev - Kallad till präst och diakon i Svenska kyrkan”.https://www.svenskakyrkan.se/filer/Kallad%20till%20diakoni%20och%20präst%20i%20Svenska%20kyrkan%20(%202014).pdf.Läst 22 maj 2019.