Hoppa till innehållet

Emir

Från Wikipedia
Porträttfoto från år1869Sher Ali Khan,Afghanistansemir.

Emir(arabiska:امير,amirelleremir,ipluralumara,avamara,"befalla" ), egentligen "befälhavare", är en titel på en, företrädesvismuslimskprins,fursteellerhärskare.

I arabiskan ochturkiskanöversätts de europeiska titlarna "furste" och "prins" med ordet emir, till exempel emirBismarck.Ordet förekommer i många hederstitlar, som de äldrekalifernagav sig själva, somemir el-muminin,"de troendes furste", en titelsultanenavMarockoansåg sig ensam att få inneha, även om den officiellt endast bars av denosmanskesultanen.Ett land varsstatschefbär titeln emir kallasemirat.

Anföraren för kalifenslivvaktkalladesAmír al-umará,(emirernas emir), och högste befälhavaren till sjöss,amir al-bahr,"havets behärskare", varifrån ordetamiralhärstammar. IOsmanska riketförekom "emir" även som hederstitel förMuhammedstalrika, föregivna ättlingar (vilka dock bland osmanerna vanligast, liksom i helaOrienten,benämndessharifer), men även som ämbetstitel under osmansk tid. I senare fallet förkortas emir vanligen tillmir,som i titlarnamir-i-hadj(anförare för pilgrimskaravanerna tillMekka),mir-i-achor(överhovstallmästare),mir-alaj(regementsbefälhavare) ochmir-l-alem( "fanvaktare", denämbetsmansom till nyutnämndavilajetguvernöreröverlämnade tecknen på deras myndighet: fana och hästsvansar).

Se även[redigera|redigera wikitext]

Källor[redigera|redigera wikitext]