Hoppa till innehållet

Freemartin

Från Wikipedia

Freemartin,ävenfree-martin,(engelskt uttryck av omtvistat ursprung) betecknar ettnötkreatursavkomma av honkön, som är född tillsammans med en tvilling av hankön, vilket resulterar i att hon fått underutvecklade könsorgan. Under fosterstadiet står tvillingkalvarnasblodkärli förbindelse med varandra, så kalladkärlanastomos,varvid det tidigare utvecklade tjurfostretshormonerpåverkar kvigfostret. Av kvigor som är födda tvilling med tjur blir ca 90 procentsterila,medan tjurkalvarna påverkas endast i undantagsfall.

Det var 1800-talsläkarenJohn Huntersom upptäckte att en freemartin alltid har en tvillingbror. Det antogs i början av 1920-talet vara förflyttning av en maskuliniserande faktor från den hanliga tvillingen till den honliga tvillingen genom vaskulära anslutningar imoderkakanpå grund av den vaskulära föreningen, som påverkade den inre anatomin hos den honliga.

Flera forskare upptäckte att en freemartin blev resultatet när ett honligt foster har sitt chorionfäste ilivmodernmed det av en hanlig tvilling. Resultatet publicerades 1916 avTandler och Keller.Upptäckten gjordes oberoende av den amerikanske biologenFrank R. Lillie,som publicerade den i Science 1916. Båda lagen har numera tillskrivits upptäckten.

På landsbygden ansågs traditionellt att detta villkor ofta inte var utmärkande enbart för boskap, utan kunde även omfatta människors tvillingar, en tro som förekommit i generationer, och som nämnts i skrifter avBede.

Hos de flesta nötkreaturstvillingar, blir blodkärlen sammankopplade i chorion, så att blod från varje tvilling att flyta runt i den andra. Om båda fostren är av samma kön har detta ingen betydelse, men om de är olika, passerar hanliga hormoner från den hanliga tvilling till den honliga tvilling. De hanliga hormonerna maskuliniserar sedan den honliga tvillingen, och resultatet blir en freemartin. Graden av maskulinisering är större om sammankopplingen sker tidigare under dräktigheten - i ca tio procent av fallen sker ingen fusion och honkalven blir fertil.

Den hanliga tvillingen är i stort sett opåverkad av föreningen, även om storleken avtestiklarnakan vara något reducerad. Testikelstorleken förknippas medfertilitet,så det kan finnas viss reduktion även i tjurfertiliteten.

Freemartins uppträder och växer på ett liknande sätt som kastrerade handjur (stutar).

Om misstanke finns om maskulinisering, kan ett test göras för att påvisa förekomsten av hanligaY-kromosomeri cirkulerandevita blodkropparhos kvigkalven. Genetisk testning för Y-kromosomen kan utföras inom några dagar efter födseln och hjälpa till att tidigt identifiera ett steril honligt nötkreatur.

Fysisk undersökning av kalven kan också avslöja skillnader: många (men inte alla) freemartins har kortareslidajämfört med en fertil kviga.

En freemartin är det normala resultatet av blandade tvillingar hos alla nötkreatursarter som studerats. Det förekommer normalt inte hos flesta andra däggdjur, men det har observerats hos får, getter, och grisar.

Freemartins används ibland inomstamcells- ochimmunologiforskningen.Under fosterutvecklingen utbyts celler mellan de fusionerade cirkulationerna hos nötkreaturstvillingarna. Upp till 95 % av freemartins blodkroppar kan härledas från egenskaperna hos den hanliga tvillingen. Hanhärledda celler och deras avkomma kan lätt visualiseras i freemartins vävnader, eftersom endast de innehåller den manliga Y-kromosomen.

Således, genom att analysera dessa vävnader, kan man undersöka förmågan hos hematopoetiska stamceller eller andra cirkulerande celler att producera andra vävnader förutom blod. Freemartinmodellen tillåter att man kan analysera helt friska och obehandlade djur utan att tillgripa transplantation som ofta annars måste ske i stamcellsforskningen.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material frånen annan språkversion av Wikipedia.

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]