Hoppa till innehållet

Frej

Från Wikipedia
Frej
Freyr_by_Johannes_Gehrts.jpg
Nationalromantisktolkning av Frej med sin galt och sitt svärd.
Del avNordisk mytologi
Typfruktbarhetsgud
FöräldrarNjord
SyskonFreja
BarnFjölner
RelateratSkidbladner
Statyett med tydlig fallos som anses föreställa Frej ( "Rällinge-statyetten"). Daterad till1000-talet,funnen iRällingeiSverige.

Frej,Frö[1]ellerFrey[2](isländska.Freyr,fornsvenskaFrø) är en fruktbarhetsgud inordisk mytologi.Frej är son tillNjord,bror tillFrejaoch far tillFjölnermedjättinnanGerd.

IGesta Danorumkallas Frej för Frø, vilket även är det fornnordiska ordet för "frö".Därför tolkas ibland flera ortnamn som bär prefixet" Frö- "som platser som refererar till guden. I vissa fall så är det dock oklart om vissa av dessa ortnamn faktiskt refererar till Frej eller fruktbarhet och/eller frön i allmänhet. Detta bör det också påpekas behöver inte utesluta det ena eller det andra då ordet" Frej "är nära etymologiskt besläktat med ordet" frö "." Frö "som en benämning på guden betyder" herre ", liksom det nordiska" Freyr "gör, och är en epitet som enligt Snorre skulle ha kommit från gudanamnet vilket den etymologiska kopplingen gör någorlunda stöd för: Deturnordiskaursprungsordet rekonstrueras antingen som "Fraujaz"eller"Frauwaz"och finns i saxiska somfraoochfrōio,igotiskansomfraujaochfornengelskansomfrēa."Fraujaz"eller"Frauwaz"ligger nära den germanska rotenfraiwa-.[3]Under senare medeltid har den manliga formen av epiteten (liksom drott) blivit förlegad och fallit ur bruk.

Lingvistiskt kan man se en generell språkutveckling från den urnordiska diftongen "au", som återfinns på runstenar som ᛅᚢ (vilket kan utläsas som "au", "aw" eller "ey" beroende på kontext), till "ey" i isländskan och "ø" i de skandinaviska språken för att sedan utvecklas till "ö" i svenskan. Även gamla ortsnamn följer denna språkliga utvecklingsbana. Den svenska stavningsformen "Frej" är möjligen en svensk stavningsvariant avisländskans"Freyr" som kom av de ökade intresset för, och ökad tonvikt vid, denisländska sagolitteratureni samband med den tidiganationalromantiskaeran, med tongivande profiler somErik Gustav Geijeroch detGötiska förbundet.Om namnet hade utvecklats helt organiskt i svenska språket torde det, med tanke på den generella språkutvecklingen, idag ha stavats "Frö".

Frej i nordisk mytologi

[redigera|redigera wikitext]

Frej bor i riketAlfhem(Álfheimr), (Alvernas rike) Ljusalvernas rike). Hans skeppSkidbladner(Skíðblaðnir), byggt avIvaldesönerna,kan segla på land, har alltid medvind och går att vika ihop. Han äger galtenSlidrugtanne(Slíðrugtanni) ellerGyllenborste(Gullinborsti), som kan springa på land eller luft bättre än någon häst, samt hästenBlodighove(Blóðughófi). Han har två namngivna tjänare:ByggveochBejla(ByggvirochBeyla) som förknippas med skörden.

Frej tillhörde liksom sin syster och farvanerna,men bodde hosasarnasomfredsgisslanefterkrigetmellan de båda gudagrupperna. Att hans boning dessutom heter Alfhem tyder på ett samband mellan vaner ochalver;båda är dessutom förknippade med fruktbarheten. JämteOdenochTorvar han främst i kulten. Frej nedgörs avjättenSurtunderRagnarökmed hans brinnande svärd.

I nedtecknade skrifter framträder Frej mycket sparsamt - den mest framträdande berättelsen är den om honom och Gerd.Snorrebeskriver honom som skön, kraftfull och barmhärtig, och kallar honomveraldar guð- "världens gud" och Gerd som "en strålande vacker mö". PåSkirnersinitiativ sänder Frej sitt självkämpande svärd Skräpp och sin häst tillJotunheim,jättarnas land, för att fria till Gerd, men gåvorna avvisas av jättinnan. Först när Skirner hotar henne med förbannelser accepterar hon att möta Frej vidBarröefter nio nätter.

Frej omnämns också som stamfader till den svenska kungaättenYnglingaättenoch kallas då förYngve-Frejav Snorre, vilket antyder attYngveellerYngvikan ha varit ett äldre namn på Frej. Möjligen kan en sådan kung ha existerat, och utgjort någon sorts grund för myten om Frej, men om guden Frej eller kungen Yngve är den mest reella av de båda kan man idag inte reda ut historievetenskapligt.

Kristna källor

[redigera|redigera wikitext]

Adam av Bremenuppger att Oden, Tor och Frej (kalladFricco,möjligen från saxiskans "frōio" ) hade var sin bild i templet iUppsala.Adam hade fått sin information i andra hand frånkristnaresenärer, själv satte han aldrig sin fot i Uppsala. Somfruktbarhetsgudframställdes Frej ofta med framträdandefallos(cum ingenti priapoenligt Adam). Fallosfigurer i Skandinavien är ett bevisat faktum, både under vikingatiden, men även från bronsåldern. I kulten ingick sånger och handlingar som upprörde samtida kristna, de fördömde kulten som oanständig.[källa behövs]

Frej (i formen "Frö" ) har gett namn tillFrösöniJämtland(där det finns bevis för en helgedom vars fynd tyder på att den troligen var tillägnad guden) och många andra svenska orter somFrölunda,FrötunaochFrösåkers härad,samtKultplatseniFrostbrunnsdalen.

  1. ^Nationalencyklopedin på internet:Frej,hämtad 12 augusti 2008
  2. ^FröiElof Hellquist,Svensk etymologisk ordbok(första upplagan, 1922)
  3. ^https://sv.wiktionary.org/wiki/frö