Hoppa till innehållet

Fyr

Från Wikipedia
(Omdirigerad frånFyrtorn)
För olika betydelser av fyrtornet, seFyrtornet.
Långe JanÖlandssödra udde är Sveriges högsta fyr med sina 41,6 m och har en lysvidd på 22,5 nautiska mil.
Fyr i slutet av världen i Ushuaia, Argentina
Kullens fyrKullabergär Sveriges högst belägna och ljusstarkaste fyr med 4,2 miljonercandelaoch en lysvidd på 27,5 nautiska mil.

Enfyrellerfyrbåkär ettsjömärkekonstruerat för att nattetid spridaljuseller andra signaler försjöfarten,som varning vidgrundeller som hjälp att kontrollera geografisk position. Olika typer av fyrar har olika syften.

Under flygets tidiga historia användesflygfyrarför optisk markering av luftleder.Radiofyraranvänds fortfarande också avflygplan.

Den kanske mest berömda fyren genom historien ärfyren i Alexandria,som var byggd på önFarosi gamlaEgypten.Namnet på ön används fortfarande som beteckning för fyr i några språk, till exempel franskaphare,italienskafaro(vilket också har betydelsen "strålkastare" i en bil), spanskafaro,portugisiskafaroloch grekiskaφάρος(faros).

Farologi är namnet på läran om fyrar.[1]

En fyr är byggd för att genom sitt utseende dagtid och sitt ljussken nattetid ge vägledning för fartyg som går närakusternaoch ifarledersamt varna för farliga ställen i farvattnet. Det finns fem huvudtyper av fyrar:[2]

  1. Angöringsfyrarellerkustfyrar,har som uppgift att vägleda fartyg som närmar sig kusten eller seglar i större farleder utanför kusterna. Man vill att fyrens ljus skall ha en stor räckvidd och därför är de ljusstarka. Fyren placeras normalt högt över vattenytan och fyrbyggnaden får oftast formen av ett torn.
  2. Ledfyrarvägleder den landnära sjöfarten i skärgårdar, hamnar och kanaler. De är ljussvagare än de förra. En ledfyr kan varasektorfyr,ensfyreller en kombination av dessa.
  3. Hamnfyrarunderlättar vid insegling i hamnar.
  4. Varningsfyrarvarnar för till exempel undervattenskablar och ledningar.
  5. Fiskefyraråterfinns vid fiskelägen för att vägleda hemvändande båtar.

Fyrens konstruktion och funktion och egenskaper är beroende av fyrens syfte. Under normala siktförhållande dagtid är fyren synlig som ettsjömärkeoch har målats i ett för dessa igenkännande färg.

Vippfyrvid hamnen iKovikGotland.

Fyrar omtalas redan i forntiden. På den tiden använde man brinnande eldar på höjder och klippor vid havet eller möjligen, vid en eller annan stor sjöstads hamn, öppna eldar på taket av ett platt torn. Det äldsta kända sjömärket inom svenskt område är annarsFalsterbosjömärke som kanske byggdes redan 1230-talet, men vilket inrättades tillvippfyr1635.[3]Under lång tid gjordes endast ringa framsteg inom fyrväsendet. Så sent som i slutet av 1700-talet nöjde man sig med en öppenstenkolseldi en gryta eller en så kalladfyrpannapå taket av ett torn. Vippfyrar där man eldade i enkorgav järn som var monterad i ändan av en stång som i sin tur var fäst i en klyka började användas i Danmark 1627[4],och 1645 infördes systemet i Sverige genom fyrenNidingen,som vidfreden i Brömsebrotillföll Sverige.[3]Under 1600-talet tillkom ävenKullenvid Öresund 1635 (svensk 1658). De första svenskbyggda fyrarna blevLandsort1669,KorsöochÖrskär1687. Vid Örskär anordnades eldning med oljelampor, vilkas ljus förstärktes med polerade stålspeglar.[3]

Teknisk utveckling

[redigera|redigera wikitext]

År 1781 konstruerade svenskenJohan NorborgförMarstrands fyrett urverk, som drev fyrapparaten runt, den första anordning av detta slag i världen. År 1795 konstrueradeAnders Polheimerförslag till en täckt stenkolsfyr med kraftig lufttillförsel underifrån, och efterPoul Løvenørnsförbättring av denna konstruktion infördes senare i Sverige täckta stenkolsfyrar.

År 1822 uppsattes på den franska fyrenCordounanden första linsapparaten, konstruerad avAugustin-Jean Fresnel.De första svenska fyrarna som försågs med linsade apparater var Vinga 1841 och Falsterbo 1843.[5]

Med tiden började man inse möjligheten att användarovoljelampori fyrar (påEddystonesryktbara fyr föredrog mantalgljus.För ljusets reflektion använde man kupade metallspeglar av så kalladStevensonsmodell.

En epokgörande utveckling var uppfinningen av denargandiska lampan.Den användes ännu vid 1900-talets början vid många fyrar. Den förbättrades genom att flerakoncentriskavekaranvändes, enligtAragossystem, och genomaf Carcelspumpverk, som gjorde så att oljan hölls på konstant nivå i brännaren.

Under senare hälften av 1800-talet fick rovoljan lämna rum förfotogenen.En ljusstarkare konstruktion var den så kallade fotogenglödljuslampan (luxljus), med eller utan tryck. Sedan kom det elektriska ljuset, och i början av 1900-talet] började man med framgång användaacetylengas,helst komprimerad och löst iaceton,acetongas.

Fresnellinsen påÖlands södra udde.
Fresnel-lins iYstadsgamla fyr.

Fresnel-linsen

[redigera|redigera wikitext]
Huvudartikel:Fresnel-lins

Ett stort framsteg inom fyrväsendet varlinsapparaten,uppfunnen av fysikernA.J. Fresnel.Denna bestod av en trumma, som omgav fyrlågan. Trumman, som var rund eller mångkantig, var sammansatt av flera fack, som vart och ett innehöll en sektor av en ringformig eller en hel plan lins eller av sammansättningar av bägge.

Över- och undertill fogades så kalladekatadioptriska glas,som gjorde så att det ljus som lämnade fyrlågan över eller under huvudapparaten, bröts och reflekterades. Strålarna utgick därför horisontellt och förstärkte skenet från huvudapparaten (fig. 1).

Den första linsapparaten uppsattes 1823 på den franska fyrenCordouan;först 1835 användes en dylik på en engelsk fyr, och från och med 1841 började de svenska fyrarna förses med sådana apparater. Den första fyren i Sverige som fick Fresnel-linser, varVinga fyr.[6]

Fig. 2 visar en större, roterande linsfyrapparat, sammansatt av omväxlande ringformiga linssektorer och plana linser. Under apparatens rotation omkring fyrlågan visas omväxlande fast sken (genom de ringformiga sektorerna) och starka blinkningar (genom de plana linserna).

Kullens fyrär Sveriges och Skandinaviens ljusstarkaste fyr. Den är försedd med tre roterande Fresnel-linser av första ordningen, vardera med diameter på 2,55 meter. Linsapparaten visas i fig. 3. Fyren ger en blinksignal på omkring 500 000hefnerljus.

Klippapparaten

[redigera|redigera wikitext]
Carl Gustaf von Otters klippapparat iTravemündes gamla fyr.

På enklippapparatsker växlingen av ljus och mörker med hjälp av vertikalapersiennereller lameller, som antingen roterar kring sin medellinje (von Otters system) eller kring ljuskällan (ingenjörL. FF. Lindbergsrotator).Carl Gustaf von Ottersklippapparat användes första gången i Sverige 1877 och har senare kommit till användning på flera ställen, både vid de svenska kusterna och i Norge ochTyskland.

Genom denna uppfinning kan man från en fyr ge en till tiden ytterst noga begränsad ljussignal av olika beskaffenhet i olika riktningar. Därigenom kan för en seglare, i ett farvatten med mycketgrund,noggrant markeras i vilken riktning hon befinner sig från fyren, vilken kurs hon bör styra för att hålla sig i grundfritt farvatten, och så vidare.

Huvudartikel:AGA-fyr

En helt ny apparat för blixtljusets framställande uppfanns i början av 1900-talet av den svenske ingenjörenGustaf Dalén.Uppfinningen, den så kalladeAGA-fyren,kom till stor användning i utlandet och inom det svenska fyrväsendet och hade särskild betydelse för ledfyrarna. Tekniken möjliggör nämligen, att de medacetylengasbrinnande fyrarna kan lysa i månader och år utan tillsyn. För att spara brännmaterial konstruerade Dalén en sinnrik så kalladsolventil,med vilken fyrarna automatiskt kunde tändas och släckas vid mörkrets, resp. ljusets inbrott.

Fyrarnas signaler

[redigera|redigera wikitext]
Huvudartikel:Fyrkaraktär

Det skulle i hög grad minska fyrarnas betydelse om alla fyrar längs en kust lyste på samma sätt, så att seglaren inte visste vilken fyr som lyste honom till mötes. Av detta skäl har man gett fyrarna olikafyrkaraktärerså att de lätt kan identifieras.

  • Enfast fyrvisar ett oavbrutet sken över hela den del av horisonten som dess lysfält omfattar. Fyrskenet kan vara olika färgat i olika sektorer.
  • Enblänkfyrvisar regelbundet återkommande blinksignaler, vilka skiljs åt genom släckta perioder som är längre än blinkningarna.
  • Enfast fyr med blänkvisar fast sken som efter längre mellanperioder bryts av starkare blinkningar, vilka vanligen föregås och efterföljs av kortare tids släckning.
  • Enintermittent fyrvisar fast sken som plötsligt släcks under kortare tid än skenet varar.
  • Enväxelfyrvisar omväxlande vitt och färgat sken.
  • Enblixtfyr(ellerklippfyr) är en blänkfyr vars blink varar kortare tid än 2 sekunder.

Lysvidden hos en fyr avgör på vilket avstånd den kan ses i mörker. Ljusvidden motsvarar det största avstånd från fyren på vilket fyrljuset kan iakttas vid en siktbarhet som är likvärdig med en dagsljussikt av 10 nautiska mil.[7]Det finns flera faktorer som påverkar lysvidden, till exempel ljuskällans styrka, höjden på fyren och betraktarens höjd över havet, samt havets och atmosfärens tillstånd. Tre faktorer brukar nämnas som de viktigaste.[8]

Meteorologiska förhållanden.Vädret kan påverka synbarheten i både positiv och negativ riktning. Regn, snö, dimma och låga moln kan försämra synbarheten. Termala skillnader i atmosfären kan å andra sidan fungera som linser, som kan förstärka ljuset, och även göra fyrens ljus synbart när det är nedanför horisonten.Siktenuttrycks inautiska mil.[8]

Ljuskällans styrka.Ljusstyrkanmäts icandela.Det maximala avståndet på vilket ljuset kan ses vid en sikt dagtid på tio nautiska mil, bestämd utan att ta hänsyn till begränsande faktorer, kallasljusräckvidd(eng. "luminous range" ).[8]Genom att justera den nominella ljusräckvidden enligt sikten kan man beräkna den förväntade ljusräckvidden vid en viss tidpunkt.

Geografisk räckvidd.Den geografiska räckvidden är ofta den mest begränsande för en fyr. Den uppstår på grund av jordytans krökning. Två faktorer begränsar den geografiska räckvidden, nämligen fyrens lyshöjd (fyrtornets höjd + markhöjden) och betraktarens höjd över havet. Om betraktaren befinner sig vid havsytan, får en fyr med 100 meters lyshöjd en geografisk räckvidd på 35,7 km. En fyr med lyshöjd på 200 meter ger en geografisk räckvidd på 50,5 km. Den geografiska räckvidden beräknas av formeln,därdär den geografiska räckvidden,Rär jordens radie, ochhär lyshöjden (observatören).[8]Formeln kan förenklas tillmedhlyshöjden i meter ochdräckvidden i kilometer.[9]Ofta antas betraktarens ögon befinna sig på en höjd av 5 meter[10]eller 15 fot (4,5 meter) när man räknar ut ljusvidd.[11]Det blir då summan av hur långt det är till horisonten från fyren och hur långt betraktaren ser.

Fyrar i världen

[redigera|redigera wikitext]
Heidenstam-fyr, modell för den svenska järnfyren.
Lanterna di Genova.

Kända fyrar i Europa ärHerkulestornetiSpanien,världens äldsta i bruk, från ca år 100[12]ochLa LanternaiGenua,Italien,som är den näst högsta fyren i världen.[13]Andra kända fyrbyggnader finns iFrankrike,där fyrväsendet tidigare ansågs stå högst,Roches Douvres,La Coubre,Cordouan,Canche,Barfleur,Cap de la Hève,Cap de la Hague,Héaux de Bréhat,Belle-Îlei Morbihan, Eckmühls och Île Vierge iBretagne.ITysklandkan nämnasBremerhaven,HelgolandochKap Arkona,i PolenŚwinoujście,samt iFinlandBengtskärochLågskär.I Storbritannien har många fyrar uppförts på undervattensgrund och låga klippor som till exempelEddystone,Bell RockochSkerryvore.Vid dylika platser brukade man dock vanligen lägga utfyrskepp,tills man började byggakassunfyrar.

Fyrar i Sverige

[redigera|redigera wikitext]

De flesta av de svenska fyrarna byggdes i sten, men iSverigeuppfördes under1860- och1870-talenett flertal järntorn. Dessa torn kallas ävenheidenstamfyrareller heidenstammare efter konstruktörenGustav von Heidenstam.

Sverige har även varit framstående inom tillverkningen avkassunfyrar.Fyrtypen är byggd för placering i öppet vatten, direkt på eller intillgrund.

Idag är alla Sveriges fyrar automatiserade men tidigare fanns ett 90-tal bemannade fyrar.[när?]Länge hölls många fyrar bemannade, delvis för att fyrpersonal om nödvändigt kunde tjänstgöra som räddningspersonal. Förbättringar inavigeringskonstoch säkerhet till sjöss, till exempel medradarochGPShar gjort att de bemannade fyrarna kraftigt har minskat i antal.

Fyrplatserna har idag tagits över av bland annat kommunerna och fyrarna har blivit populära utflyktsplatser för turister. Flera fyrar har utsetts tillkulturminnen.

Det högsta konventionella fyrtornet i Europa och i världen ärÎle Vierge,utanförBretagneskust, med 82,5 meter.[14]Nordens högsta fyrbyggnader är Dueodde på Bornholm med 47 meters tornhöjd samt Skagens fyr på Jyllands nordspets ochBengtskärmed 46 meters tornhöjd.[15]De högsta fyrtornen i Sverige ärÖlands södra uddemed 41,6 meter, ochÖlands Norra Uddemed 32 meter, båda påÖland,samt järntornet vidPite-Rönnskär,37 meter och betongtornet påUndersten,39 meter.

Den fyr som har högst lyshöjd över havsytan (fyrtornet + markhöjd) i världen ärLover's LeapJamaicamed 530 meters lyshöjd. Europas högsta lyshöjd harBarra Head LighthouseYttre HebridernaiSkottland,med 190 meters lyshöjd.[16]Nordens högsta lyshöjd harStórhöfðifyr påVästmannaöarnautanförIslandmed 125 meter.[17]I Sverige harKullens fyrhögst lyshöjd med 78,5 meter.

Längst ljusvidd av världens fyrar har möjligen fyren påTasman Islandi delstatenTasmanien,utanförAustralienskust, med 39 nautiska mil.[18]Europas och möjligen världens ljusstarkaste fyr ärPhare du Créac’hbelägen på önOuessantutanförBretagneskust iFrankrike.[19]Den har en lysvidd på 32 nautiska mil. Sveriges ljusstarkaste fyr ärKullens fyrmed 4,2 miljonercandelaoch en lysvidd på 27,5 nautiska mil.

Världens äldsta fyr ärHerkulestornetbeläget på en halvö cirka 2,4 km från stadenLa CoruñaiGalicien,nordvästraSpanien.Det härstammar från caår 100 e.Kr.Sveriges äldsta fyrplatser ärKullens fyrfrån 1561 ochNidingenfrån 1624. Dessa tillkom emellertid när dessa platser var danska. När Svenskt fyrväsende firade350-årsjubileumår 1995 tog man Nidingen som utgångspunkt, eftersom den platsen blev svensk i samband medFreden i Brömsebroår 1645. Den första svenskbyggda fyren var emellertidLandsortfrån 1669.[20]Landsorts fyrtorn från 1687 är också det äldsta fyrtornet som fortfarande är i bruk i Sverige. Därefter följerÖrskärfrån 1739 ochKorsöfrån 1757. Den sistnämnda är dock tagen ur drift.

De största fyrlinserna är de så kalladehyperradialaFresnel-linserna.De har enfokallängdpå 1330 mm och en diameter på 3,7 meter. Den första lins av denna storlek byggdes förSouth Foreland Lighthousei England. Andra hyperradiala linser finns i Makapuu-fyren på önOahuiHawaii,Cabo de São VicenteiPortugal,Manora PointiKarachi,Pakistan,den kändaBishop RocknäraCornwall,England,Cabo de Santa MartaiBrasilienochCape Race,Newfoundland.[21]De största linserna i svenska fyrar är av typen 1:a ordningens Fresnel-linser, med fokallängden 960 mm och en diameter på 2,58 meter. De återfinns iKullens fyroch iHoburg fyr.

Huvudartikel:Fyrskepp

En variant av fyrar ärfyrskepp.Principen är den att ett skepp utrustas med en fyrapparat och ankras sedan vid grund där det är för svårt att bygga en fast fyr. Fyrskeppet kan även med fördel användas vid hastigt uppkomna grund, till exempelvrak.I Sverige har det totalt funnits 37 fyrskepp men dessa har ersatts avkassunfyrar.

Fyrtornet är en vanlig logotyp, här för företagetAktiebolaget Sveriges förenade konservfabriker.

Fyrar ansågs förr som urbilden förallmännyttaeftersom skepp kunde navigera efter dem utan att betala. På grund av deras funktion som säkerhetsanläggning och ljusspridare har fyren blivit ensymbolför säkerhet, vägledning, kunskapsspridning (upplysning) och hopp, och som ljusbringare kan den även ha religiösa övertoner.[22]Eftersom fyren ofta är placerad ensam på en utsatt plats har den också fått symbolisera ensamhet, styrka, ledarskap och beslutsfattande, men även människans kamp mot naturen.[23]För sjömän var självklart fyren extra laddad som symbol och exempelvis skulle entatueringav en fyr med hemstadens namn ge sjömannen tur på resan.[24]

Fyrtornet somlogotypär vanligt inom marina företag och bland hjälporganisationer. Några organisationer och företag som använder, eller använt fyren som logotyp är filmbolagetCastlerock,Aktiebolaget Sveriges förenade konservfabriker,Miljøfyrtårn(norsk miljö- och rättvisesertifiering), Lighthouse (svensk tvärvetenskaplig plattform för sjöfartsforskning) och en mängd hjälporganisationer som Lighthouse International (amerikansk organisation för blinda)[25],Lighthouse Guild (amerikansk hjälporganisation), Lighthouse Relief (svensk hjälporganisation)[26].

I och med att tidningenGöteborgs-Postenbörjade tryckas ifyrfärgbörjade de 1988 att presentera Månadens fyr, detta som en utspel avGöteborgshumor.Detta ledde i sin tur till att fyren blev en symbol för tidningen och bland annat delas det i recensioner av film, musik etc ut fyrar - från en överstruken fyr, till fem fyrar.[27]

Fyrtorn används somsköldemärkeinomheraldik,speciellt för kuststäder.

Litteratur, konst och film

[redigera|redigera wikitext]

Fyrar och fyrplatser är viktiga i flera skönlitterära verk, bland annat för sina symboliska kvaliteter och sin ofta ensliga placering. Exempel ärJohn Ajvide LindqvistsMänniskohamn,Virginia WoolfsMot fyren,Jeanette WintersonsFyrväktaren,Tove JanssonsPappan och havet,Colin ThielesHammerheads fyr,Albert Sanches PiñolsKall hud,P D JamesFyren,Sigfried LenzsFyrskeppet.Britt Dahlström och Per Rydén har beskrivit fyrens betydelse i litteraturen i bokenFyrar i litteraturen.Inompoesikan nämnasHarry MartinsonsdiktFyrmästareni diktsamlingenSpökskepp,The LighthouseavHenry Wadsworth Longfellowoch en rad texter avEvert Taubesom var son till fyrvaktmästern påVinga fyr.[22]

Carl BlechensStürmische See mit Leuchtturm,cirka 1826 är ett typiskt exempel på en romantisk målning med fyrtorn i storm.

Av samma orsaker som att fyren förekommer i litteraturen så förekommer den även i bildkonsten. Underromantikenvar det kanske främst dess symboliska kvaliteter som uppskattades,[23]som iStürmische See mit Leuchtturm(ca 1826) avCarl Blechen,och iAugust Strindbergsserie med målningar av fyrtorn i storm. Ett annat exempel där fyrens symboliska men ävenfreudiansktdrömska kvaliteter spelar roll är hos den tidiga surrealistenGiorgio De Chiricooch hans målningLa nostalgie de l'infinifrån 1913. Förmodernisterna,som exempelvisimpressionisternavar det snarare byggnadens form och dess förmåga att reflektera och kasta ljus som var av intresse.[23]Exempel på det ärPhare à l'hospice(1864) avClaude MonetochL'Hospice et le phare de Honfleur(1886) avGeorges Seurat.Andrew Wyethhade sitt hem och sin ateljé i ett fyrhus varför denna fyr förekommer i flera av hans målningar ochEdward Hoppergjorde ett antal målningar med fyrar, exempelvisLighthouse at Two LightsochLighthouse Hill(1927). Den senare målningen ska ha inspireratAlfred HitchcocktillBate's Moteluppe på krönet i filmenPsycho.[28]

Även i flera filmer spelar fyrar en viktiga roll som iMartin ScorsesesShutter Island(2010),DisneysPeter och draken(1977), Simon HuntersLighthouse(1999),William CastlesVoice of the Whistler(1945), Kevin BillingtonsThe Light at the Edge of the World(1971), Eduardo MignognasEl faro(1998),John CarpentersDimman(1980),Jean-Pierre JeunetsEn långvarig förlovning(2004),Keisuke KinoshitasYorokobi mo kanashimi mo ikutoshitsuki(1957),Lars von TriersBreaking the Waves(1996),Michael PowellsThe Phantom Light(1935),William DieterlesPorträtt av Jennie(1948),Thomas DolbysThe Invisible Lighthouse(2013),Phil JoanousFarligt spel(1992) medRichard Gere,Steve MinersEvigt ung(1992) medMel Gibson,Steve SekelysTriffidernas dag(1963),Guy MaddinsBrand Upon the Brain! A Remembrance in 12 Chapters(2006),Roy BoultingsDe döda skeppens fyr(1942),Kapten Januari(1936) medShirley TempleochScott HicksSnö faller på cederträden(1999).[29]

  1. ^Gustaf Stenfelt (1920).Svenskt nautiskt lexikon.Stockholm: Wahlström & Widstrand. sid. 137–138.https://runeberg.org/nautiskt/0079.html
  2. ^Ask, Victoria; Sidén, Maria (2000).Fyrguide.Stockholm: Byggförlaget. sid. 3.Libris8377631.ISBN 91-7988-185-8
  3. ^ [abc]Svensk uppslagsbok.Malmö. 1932[sidnummer behövs]
  4. ^Nationalencyklopedinmultimedia plus, 2000
  5. ^Svensk uppslagsbok,Malmö 1932.
  6. ^”Kullen”.Svenska fyrsällskapet.Arkiverad frånoriginaletden 31 augusti 2010.https://web.archive.org/web/20100831065032/http://www.fyr.org/Kullen.htm.
  7. ^”Torrlastfartyget MEG -UBFHgrundstötning den 15 oktober 2002”.Sjöfartsverket.15 januari 2003. Arkiverad frånoriginaletden 2 april 2015.https://web.archive.org/web/20150402163940/http://www.sjofartsverket.se/upload/Listade-dokument/Haverirapporter/SV/2002/Meg.pdf.Läst 11 november 2011.
  8. ^ [abcd]Shultz, Denise (8 februari 2005).”Pharology 101- Light Visibility”(på engelska).Lighthouses of Australia.Arkiverad frånoriginaletden 23 oktober 2005.https://web.archive.org/web/20051023040335/http://www.lighthouse.net.au/lights/Bulletin/0507/pharology_101.htm.
  9. ^”How far away is the horizon?”(påengelska).https://sites.math.washington.edu/~conroy/m120-general/horizon.pdf.Läst 11 september 2023.
  10. ^”Tiedonantoja merenkulkijoille”.Liikennevirasto.sid. 14.http://portal.liikennevirasto.fi/portal/page/portal/s/trafiknat/sjokort/nautiska_publikationer/tm_1_2011.pdf.[död länk]
  11. ^Sexton, Jim (19 juni 2003).”Light Lists, Lighthouses, and Visible Ranges”.SailNet.http://www.sailnet.com/forums/seamanship-articles/19242-light-lists-lighthouses-visible-ranges.html.
  12. ^Lilla Mariotti, Annamaria (2005) (på engelska).The World's Greatest Lighthouses.White Star. sid. 20.ISBN 88-544-0088-2
  13. ^en:List of tallest lighthouses in the worldEngelskspråkiga Wikipedia
  14. ^Rowlett, Russ.”The Tallest Lighthouses”(på engelska).The Lighthouse Directory.https://www.ibiblio.org/lighthouse/tallest.htm.
  15. ^Rowlett, Russ.”Lighthuses of Southern Finland”(på engelska).The Lighthouse Directory.https://www.ibiblio.org/lighthouse/fin1.htm.
  16. ^Charles, Daniel (2001).Lighthouses of Europe.New York: Watson Guptill. sid. 35
  17. ^Rowlett, Russ.”Lighthouses of East and South Iceland”(på engelska).The Lighthouse Directory.https://www.ibiblio.org/lighthouse/islse.htm.
  18. ^Lilla Mariotti 2005,s. 148.
  19. ^”Where Is the World’s Most Powerful Lighthouse?”(på engelska). Big Site of Amazing Facts.http://www.bigsiteofamazingfacts.com/where-is-the-worlds-most-powerful-lighthouse.
  20. ^Malmquist, Lars.Fyrar och fyrfolk: femtio år svensk fyrhistorik
  21. ^en:Hyperradiant Fresnel lensEngelskspråkiga Wikipedia
  22. ^ [ab]Vicky Uhlander.”Fyrar lysande enslingar i litteraturen”.Mina bibliotek. Arkiverad frånoriginaletden 5 augusti 2016.https://web.archive.org/web/20160805201158/http://www.minabibliotek.se/101123/fyrar-lysande-enslingar-i-litteraturen.
  23. ^ [abc]Victoria Chick.”Lighthouses in art”.Arkiverad frånoriginaletden 16 augusti 2016.https://web.archive.org/web/20160816061852/http://www.bigblendnetwork.com/lighthouses-in-art.html.Läst 9 juni 2016.
  24. ^”Kort historia om tatueringar”.Arbetarbladet.https://www.arbetarbladet.se/2011-11-18/kort-historia-om-tatueringar.
  25. ^”Lighthouse International”.Arkiverad frånoriginaletden 12 augusti 2015.https://web.archive.org/web/20150812024157/http://www.lighthouse.org/.Läst 21 april 2019.
  26. ^”Lighthouse Relief”.lighthouserelief.org.http://www.lighthouserelief.org/.
  27. ^”Alla GP-fyrar sedan 1988”.Göteborgs-Posten.http://blogg.gp.se/wedel/2015/10/18/alla-gp-fyrar-sedan-1988-har-ar-hela-listan/.
  28. ^”ighthouseratings.com/Artists”.Arkiverad frånoriginaletden 6 februari 2016.https://web.archive.org/web/20160206094856/http://www.lighthouseratings.com/Artists/.Läst 9 juni 2016.
  29. ^”Movies set in a Lighthouse”.IMDB.http://www.imdb.com/list/ls073305892/.

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]