Hoppa till innehållet

Geniza

Från Wikipedia

Geniza(hebr.גניזה;pluralgenizot) är en speciell plats isynagogan,en box, där man lagrar föremål och dokument som tagits ur bruk och som innehåller gudsnamnetJHVH.Det kan röra sig om bristfälligatefillin,[1]trasiga torarullar eller andra skadade heliga böcker.

Enligt judisk tradition är Guds namn så heligt att när det väl har blivit nedtecknat inte får förstöras. Denna tradition kopplas till bibelordet i 5 Mos 12:3-4[2]där det står att israeliterna ska utplåna avgudarnas namn. ITalmudTraktat Shabbat 115a föreskrivs användandet av genizot även för heliga skrifter på andra språk än hebreiska.[3] Istället för gudsnamnet brukar fromma judar i sina brev och andra texter endast skriva ut en av bokstäverna itetragrammatonhe följt av en apostrof[2],för att dokumenten ska kunna förstöras när de inte längre behövs. På svenska och engelska används ibland G-d, istället för gudsnamnet.[4]

Genizot kan vara placerade på olika platser i synagogan, alltifrån uppe på taket, som i till exempel Prag, till underjordiska källare, bland annat i Teheran. När en geniza är full begravs innehållet,[5]ofta på en judisk kyrkogård under en ceremoni.[3]Synagogor i Jerusalem begraver innehållet i sina genizot var sjunde år och ibland även i samband med torka i hopp om att det ska bli regn.

Tack vare bruket av genizot har mycket material bevarats genom historien. Man har hittat getizot med mycket gamla dokument, bland annat i Kairo. Genizan i Kairo upptäcktes 1864 av Jacob Saphir och undersöktes framför allt avSolomon Schechter.[3]Innehållet bestod av handskrifter från tiden mellan 700-talet och 1200-talet. Många av dokumenten är handelsdokument,[6]men det fanns också skrifter av mer religiös form, till exempel ett fragment av predikaren på hebreiska.[3]Schechter publicerade ett dokument från genizan som han kallade A Zadokite Work. Detta dokument kom senare att kallas Damaskusdokumentet[7]och kan kopplas tillQumranrullarna.

Källor[redigera|redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material frånengelskspråkiga Wikipedia,Genizah,25 oktober 2008.

Noter[redigera|redigera wikitext]

  1. ^”Arkiverade kopian”.Arkiverad frånoriginaletden 26 september 2015.https://web.archive.org/web/20150926102731/http://judaism.about.com/.Läst 29 september 2015.
  2. ^ [ab]Magonet 1998
  3. ^ [abcd]http://www.jewishencyclopedia.com
  4. ^Groth 2002
  5. ^http://www.aish.com
  6. ^Religionslexikonet 2006
  7. ^http://www.bibeln.se

Litteratur[redigera|redigera wikitext]

  • Ewald, Stefan (red) (2006)Religionslexikonet.Stockholm: Forum
  • Groth, Bente (2002)Judendomen – kultur, historia, tradition.Stockholm: Natur och Kultur
  • Magonet, Jonathan (1998)The explorers guide to Judaism.London: Hodder & Stoughton

Webbkällor[redigera|redigera wikitext]