Hoppa till innehållet

Iaido

Från Wikipedia
Iaido

Iaidō( cư hợp đạo ) är enjapanskmodernbudōart.Iaidō kan beskrivas somkonsten att dra det japanskasvärdet,katana.Iaidōns ursprungliga tekniker kom till för att användas i strid, men har numera ersatts av andra intentioner. Man tränar Iaidō ensam mot tänkta motståndare enligt noga bestämda rörelsemönster. För de som tränar på avancerad nivå kan det snarare beskrivas som en slags meditation i rörelse för att öva upp sitt intuitiva handlande, för att bevara lugnet i stressade situationer, balans, harmoni med mycket fokus på koncentration. Iaidō kan översättas till "vägen till harmoni med nuet" eller "vägen till harmonisk närvaro". Karaktäristiskt för iaidō är att utövaren drar svärdet och hugger i samma rörelse. Detta kallasnuki-tsukepå japanska. Iaidōn utvecklades under den japanska senmedeltiden för att användas och fungera i strid och övningarna hade striden som huvudsyfte. Idag övar man i princip samma tekniker som då, dock utan en reell strid som mål. Man utövar Iaidō t.ex. av intresse för japanska traditioner, motion, eller själslig utveckling.

Niina Gyokudo, en Mugai-ryūsōke,demonstrerar Inchuyotekniken.
Respekt för svärdet (tōrei) som visas före och efter övning.

Ända sedan de första japanska svärden började smidas under 700-talet har man också tränat sig i konsten att använda dem i strid. Det skulle ta flera hundra år att forma de tekniker som än i dag är kända och fortfarande tränas. Svärdets lätt krökta form, och sättet man bar det på, vid sidan av kroppen, gjorde att det gick snabbt att dra vid ett plötsligt anfall.

Under 1400-talet började Izasa Ieano ( phạn tiêu trường uy trai gia trực Iizasa Chōi-sai Ienao, c.1387–c.1488), grundare av svärdsskolanTenshin Shōden Katori Shintō-ryū,utveckla ett system, där man direkt i draget av svärdet utdelade en attack eller utförde en parering. Dessa tekniker har sedan dess varit en del av många kända svärdsskolor. Några exempel på sådana som fortfarande finns bevarade ärKage-ryū,Shinkage-ryū,Hōki-ryūochTatsumi-ryu Heihō.En annan känd skola från den tiden, som i huvudsak fokuserade påiaijutsu,varShinmei Muso-ryūgrundad av Hayasuizake Jinsuke Shigenobu (1546-1621). Flera av de yngre skolorna som är stora idag härstammar ifrån denna. Till exempelMusō Jikiden Eishin-ryū,Musō Shinden-ryū,Tamiya-ryuochMugai-ryū.Många betraktar därför Hayasuizake Jinsuke Shigenobu som den som verkligen banade väg för den moderna iaidon.

Utvecklingen under det senaste århundradet, och främst i och med utvecklingen av iaidō som en sport och idrott inom det japanska kendoförbundet, har inneburit att flera skolor förändrats och blivit mer eller mindre renodlade iaidōskolor[1].De tydligaste exemplen på sådana skolor ärMusō Jikiden Eishin-ryūoch Musō Shinden-ryū. Båda dessa är grenar avHasegawa Eishin-ryū,vilken innehöll ett stort antal partekniker (kumitachi,Tổ thái đao ) både med kortsvärd (kodachi) och långsvärd (ōdachi). Tosa-linjen av skolan hade även assimilerat de två skolorna Itabashi-ryū bojutsu och Natsubara-ryū Yawara (jūjutsu) vilka tränades sida vid sida med övriga tekniker[2].Idag finns fortfarande ett fåtal grenar av skolorna som fortfarande håller liv i alla dessa tekniker, men det är mycket ovanligt.

Nio moment i katanMaeutförd av Marc Domon, Ken Shin Kai

Seitei Iaidō( chế định cư hợp đạo ) ( "Iaidō" ns grund) eller japanska kendoförbundetsZen Nippon Kendō RenmeiZNKR Iaidō är standardsetet av iaidōkatafastställda 1968 av en kommitté sammanställd av japanska kendoförbundet (ZNKR).[3] De tolvSeitei iaidō-kata (seitei-gata) är standardiserade för utbildning, främjande och propagerande för iaidō inomkendōförbunden. Fastän inte alladōjōlär utseitei iaidō,så använder AJKF dem som en standard för sina iaidōexamina ochshiai.Som ett resultat harseitei iaidōblivit den mest erkända iaidōformen i Japan och resten av världen. Eftersom det är en extremt standardiserad form, så övasSeitei Iaidōinte bara i Japan utan på tämligen likartat sätt världen över.

Japanska Iaidōfederationen (ZNIR)Zen Nihon Iaido Renmei,grundad 1948, har ett set om fem iaidōformer,Tōhō Iaidō.Dessa är i huvudsak ZNIR-ekvivalenten för Seitei Iaidō-setet. Följande fem former är från de fem skilda främsta iaidōskolorna.

Träningsmetoder

[redigera|redigera wikitext]

Iaidō tränas medbokken( mộc kiếm, träsvärd, kallas även 'bokuto', mộc đao ),iaitō( cư hợp đao, oslipade träningssvärd avmetall) ellershinken( chân kiếm, skarpslipade svärd av metall). Ett iaitō är oftast tillverkat av en särskild legering av zink ochaluminium,som gör svärdet lättare och bättre lämpat för nybörjarträning.

All iaidō utförs somkata(förutbestämda "mönster" ). Utövarna bärkeikogi(träningsjacka) ochhakama(en vid, veckad byxa som traditionellt bars avsamurajerna). Under hakama bärs ocksåobi,bältet, i vilket svärden är nedstuckna med eggen uppåt. Det förekommer både kata som utförs individuellt mot en tänkt motståndare och kata i par med en angripare och en försvarare. Parövningar utövas oftast av säkerhetsskäl med bokken.

Tävlingssport

[redigera|redigera wikitext]

En tävling i Iaidō går till på så sätt att två iaidōkas gör var sin serie kator samtidigt på varsin bana, placerade parallellt med varandra. De tävlande bedöms av ett antal domare, oftast tre, som väljer en vinnare genom inbördes röstning med flaggor, antingen röd eller vit, med hänsyn till bäst utövad teknik och inlevelse. En tävlande kan alltså vinna med 2-1 eller 3-0 med sin respektive flaggfärg.

Iaidō organiseras idag som idrott inom ett flertal olika förbund och organisationer. Den internationellt största ärZen-Nippon Kendō Renmei(all-japanska kendōförbundet). I likhet med de flesta andra budōorganisationer använder de ett graderingssystem medkyu- respektivedangrader.I Sverige är 4 kyu den första graden och man avancerar sedan neråt till 1 kyu för att sedan gå över till 1 dan och fortsätta uppåt. Olika bältesfärger eller markeringar för de olika graderna används inte.

Kendōförbundet har även tagit fram ett förenklat standardsystem innehållandes 12 kata. Detta set kallas oftaZenKenRen seitei iaioch är framför allt ett försök att skapa ett tvärsnitt av traditionell iaidō, för att göra iaidon mer lättillgänglig, framför allt förkendō-utövare. Dessa kata tränas av nybörjare och ligger till grund för graderings- och tävlingssystemet. Längre upp i graderna förväntas studierna övergå till en traditionellkoryu.Eftersom iaidō är en relativt liten budōart i Sverige är det ofta svårt för mindre klubbar att erbjuda regelbunden koryuträning. Det anordnas dock träningsläger regelbundet runt om i Sverige, vilket ger även utövare från mindre klubbar möjligheten att träna koryu.

Inom kendoförbundet framhäver man ofta att Iaidō har mycket starka band tillkendo,och det är vanligt att man utövar både kendō och iaidō för att få olika perspektiv på den japanska svärdskonsten. Utanför förbundet finns naturligtvis en helt annan syn, då kendō aldrig varit en del av deras träning, istället har där bevarats en större del av de traditionella skolornas innehåll, till exempel:kumitachi(Tổ thái đao:くみたち?)(parövningar). Inom kendoförbundet är det mycket ovanligt att träna något annat än individuella kata.

Noter och referenser

[redigera|redigera wikitext]
  1. ^”Arkiverade kopian”.Arkiverad frånoriginaletden 13 januari 2010.https://web.archive.org/web/20100113212132/http://acmebugei.wordpress.com/2009/08/22/change-in-the-anatomy-of-an-iai-ryuha-katayama-hoki-ryu-iai/.Läst 9 juli 2011.
  2. ^Katsutane Masaoka, "Musō Jikiden Eishin-ryū Iai Heihō Chi no Maki"
  3. ^All Japan Kendo Federation (2009).Zen Nippon Kendo Renmei Iai.Tokyo, Japan: All Japan Kendo Federation. sid. 50

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]