Hoppa till innehållet

Kreosot

Från Wikipedia
Enslipersom impregneras med kreosot innan användning. Kreosoten gör att den blänker i solen den första tiden en ny träsliper används.
Vagnar med slipers, behandlade (tv) och obehandlade (th) efter en 8 timmar lång process vidSanta FeRailroad, iAlbuquerque,New Mexico,1943.

Kreosot frånträtjäraär en lätt gulaktig,transparentvätska som utvinns genomdestillationav kreosotolja, det vill sägaträtjära.Det är en svart oljelik produkt som erhålls vid kolning av i synnerhet tallstubbar men även bokved.

Kreosot frånstenkolstjärautvinns ur den stenkolstjära som uppstår som restprodukt vidkoksningav stenkol, och innehåller bland annatguajakol,fenoler,kresolerochkreosoler.

Kreosot från trätjära används inom läkemedelsindustrin, främst i östra Asien (Japan,Kina,Taiwanoch Sydkorea). Det tillverkades och såldes vidPerstorp ABiPerstorp1903–2006.

I den självbiografiska romanenAnalfabetenbeskriverIvar Lo-Johanssonhur kreosot användes för att lindra tandvärk.[1]

Kreosot frånstenkolstjärahar under lång tid använts för impregnering av framför alltslipers,stolpar för el- och teleledningar samt trästaket.

Kreosot användes tidigare som antiseptiskt medel vidtuberkulos,där det senare ersattes av guajakolpreparat.[2]

Kreosot från stenkolstjära är, i motsats till kreosot från trätjära, påvisatcancerogendå man penslar den på råttors rakade hud. Arbetsmiljöverket har utfärdat föreskrifter för arbeten där man kommer i kontakt med ämnet[3],och internationellt används uttryck som "förmodligen cancerframkallande". Ien studie av arbetare vid kreosotbehandlingsanläggningar i USAhittade O. Wong och F. Harris 2005 "ingen signifikant ökning" av cancerbaserade dödsorsaker jämfört med populationen i övrigt. Multipelt myelom ökade dock bland dem som arbetat med kreosoten mest.

Kreosotoljan är pigmentdödande, det vill säga dödar det skyddande lagret pigment i huden som skyddar mot UV-strålning. Pigmentet återhämtar sig dock och skadan begränsas till under läkningstiden.[3]

Kreosot är klassat sombekämpningsmedelmot rötsvampar och dylikt. Det finns kraftiga restriktioner för användandet. Kreosot får, i Sverige, endast användas till yrkesmässigt bruk för träskydd vid järnvägsbyggnad (slipers), linjebyggnad (el/tele-stolpar) eller vattenbyggnad, där det är nödvändigt. Trä som har behandlats med kreosotprodukter före den 18 oktober 1976 får saluföras på andrahandsmarknaden för återanvändning.[4]

I Finland får kreosot "användas endast industriellt och professionellt, såsom för järnvägar, elektricitets- och telefonstolpar, inhägnader, inom jordbruket och för konstruktion av hamnar och vattenleder." Försäljning av kreosot är också reglerat. I Finland används kreosot numera endast för att impregnerajärnvägssyllar.[5]