Hoppa till innehållet

Kristen mystik

Från Wikipedia
Franciskus av Assisiliv avJosé Benlliure y Gil

Kristen mystikär denmystik(grekiska μυστικός,mystikos,fördold, initierad; latinmysticus) som förekommer inomkristendomen.

Mystik är en samlingsterm för erfarenheter av möten ellerenhetsupplevelsermeddet absoluta,den yttersta verkligheten ellerGud.Mystik förekommer i många kulturer, men relationen till institutionaliserade religioner har ibland varit ansträngd. I reformatorisk kristendom har exempelvis länge funnits viss skepsis mot mystik. I romersk-katolsk och grekisk-ortodox tradition har funnits större öppenhet.

Ordetmysterionnämns 27 gånger iNya testamentet,av allt att döma med betydelsen "det som är fördolt och endast öppet för de invigda.[1]

I exempelvis buddhistisk och hinduisk meditation är enhetsupplevelser,samadhi(hopsättning) ett mål. Att i kristen mystik eftersträva enhetsupplevelse,unio mystica,enhet mellan människa och Gud, inte bara ett möte "ansikte mot ansikte", har varit problematiskt, vilket har att göra med den traditionella synen påsyndi kristendom. Identitetsupplevelse mellan människa och Gud, utplånandet av distansen dem emellan, uppfattades somkätteriav kyrkan under medeltiden.

För att skilja mellan österländsk enhetsupplevelse och kristendomens personliga gudserfarenhet ställdeNathan Söderblomtermen "oändlighetsmystik" mot "personlighetsmystik" (Robert Charles Zaehner använde termerna "enhetsmystik" och "teistisk mystik" på motsvarande sätt).

Kristna formuleringar ärvisio beatifica(latin, 'det saliggörande skådandet'), där "upplysningen" förbereds av en själens "rening" ochkontemplation.

Svenska kyrkan har under senare tid officiellt öppnat sig allt mer för kristen mystik, delvis under inflytande frånDag HammarskjöldochK. G. Hammar,vilket ibland mött viss kritik.[2][3][4]

Historia[redigera|redigera wikitext]

Traditionellt var det profeterna som förmedlade uppenbarelser frånGud.[5]Inom religioner med enhelig skriftär denna vanligtvis den huvudsakliga förmedlaren av uppenbarelse, inom kristendomen finns dessa skrifter samlade iBibeln.Profeternas uppenbarelser finns beskrivet i Gamla Testamentet, som är en del av den kristnareligiösatraditionen. Dock inte bara vissa utvalda profeter som upplever Guds andes närvaro i Bibeln utan även vanliga människor. Själva uppenbarelsen, där lekmannen eller profeten är i närkontakt med Gud (bortom tid och rum), påverkade mycket starkt de som beskrev händelsen.[6]

Några exempel på kristna mystiker ärDionysios Areopagitapå 500-talet,Mäster Eckhart[7]på 1200-1300-talet,Katarina av Siena,italiensk mystiker från1300-taletförfattare till skriften "Dialog",Jacob Böhme(1575-1624), tysk religionsfilosof och mystiker,Teresa av Ávila,en av den spanskamystikensstora namn på1600-talet,Madame Guyon(1648-1717) fransk författare och mystiker, samt företrädare förkvietismenochWilliam Blake,engelsk visionär skald, målare och grafiker.[8]

Intresse för mystik har funnits bland teologer i Svenska kyrkan under lång tid, exempel ärBergmankretsen[9]och Stockholmsmystiken[10][11][12][13].Hans Hof(1922-2011), teolog och professor i religionspsykologi, grundare av stiftelsen Mäster Eckhart Sällskapet, har haft stor betydelse för den kristna mystiken i Sverige.[14]Men framför allt har enskilda lekmän framträtt som mystiker.

Många författare inom kristen mystik fåruppenbarelser,alternativkunskapsgrundvid sidan omempiriskochrationalistiskkunskap, medgudomligtellerandligtursprung. För kristna mystiker är oftast Jesus, Maria,änglar,helgonoch Gud som är källor till dessa visoner, autitioner eller uppenbarelser.

Den religiösa innerligheten och insikt går just under namnet "gnosis",som betyder insikt, av de kristnagnostikerna.Andra kristna skulle beskriva det som fullständig "frälsning".[15] Ofta är språket som huvudströmningarna inom religionerna är otillräckliga för att beskriva och förklara erfarenheter och förhållanden. Dessa uppenbarelser är mycket individuella, och ibland det etablerade religiösa begrepp ochortodoxinsspråk inte räcker till, därmed har det ofta funnits en viss spänning mellan mystikernas direkta upplevelser och den etablerade kristna ortodoxiens ledare. Mystiken tar inte sällan hjälp av paradoxer just för att språket inte räcker till.

Litteratur[redigera|redigera wikitext]

  • Mattias Dahlén, Antoon Geels, Olav Hammer, Anne-Christine Hornborg, Dan Larhammar,Mystik och andlighet. Kritiska perspektiv,Dialogos, 2013.
  • Antoon Geels,Berusad av Gud,Mediaprint, 2011.
  • Antoon Geels,Kristen mystik. Ur psykologisk synvinkel.Del 2. Från Heliga Birgitta till Thomas Merton, Norma, 2003.
  • Antoon Geels,Medvetandets stilla grund. Mystik och spiritualitet i världens religioner,Studentlitteratur, 2008.

Referenser[redigera|redigera wikitext]

Se även[redigera|redigera wikitext]