Hoppa till innehållet

Kyrka

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om kyrkobyggnader. För andra betydelser, seKyrka (olika betydelser).
Gustaf Vasa kyrkaiStockholm.
Folkets frälsnings katedrali Bukarest i Rumänien är världens störstaöstortodoxakyrka.
Nödinge kyrkai Nödinge-Nol i Ale kommun, byggd 1727.
Huvudkatedralen för de ryska väpnade styrkorna i Kubinka i Ryssland. Sankt Savas kyrka i Belgrad i Serbien.
Sankt Savas kyrkai Belgrad i Serbien.
Själevads kyrkaiSjälevad,Ångermanlandär en av Sveriges tjugotal åttkantiga kyrkor.
Sankt Kyrillos och Methodios kyrka i Metlikai Slovenien.

Enkyrka(frångrekiskansΚυριακόν/Kyriakon,som betyder "det som hörHerrentill ", underförstått" Herrens hus ") ellerkyrkobyggnadär enbyggnadavsedd förkristnagudstjänsterochreligiösastudier. Kyrkan tillhör enförsamlinginom något eller någratrossamfund.Varianter ellersynonymertill kyrka kan varakatedral(domkyrka,dom),kapell,basilika,bönehusellertempel,beroende på bruk, utseende och kyrkligt sammanhang. Även tabernakel förekommer som namn, trots att det ursprungligen var ett tält (tabernaklet). Vissa samfund har undvikit beteckningen kyrka för sin byggnad och organisation, exempelvisJehovas Vittnenmed deras beteckningRikets sal,medan andra som anses stå utanför kristendomens gemenskap använder namnet kyrka för sin lokal, såsomScientologikyrkan.Många samfund kallar hela sin organisation och även enskilda församlingar förkyrka.

Lokalens användning[redigera|redigera wikitext]

Gudstjänst kan firas i vilken miljö som helst, men många trossamfund har särskildaritualerför invigning av nya kyrkor ochdekonsekreringav kyrkobyggnader som ska tas ur bruk. Hos vissa samfund är själva byggnaden helig, och har extra heliga delar, medan andra ser självaförsamlingensom helig och byggnaden närmast som ett skal. Under tidigare sekler när denlutherska kyrkanvarstatskyrka,blev landet indelat i geografiska församlingar med minst en egen kyrkolokal som alla hade plikt att samlas i till söndagens gudstjänst. Numera används begreppet församling inomSvenska Kyrkansom en administrativ indelning, men medlemmar kan även delta i gudstjänster i andra kyrkor. Inom frikyrkorna har den geografiska indelningen begränsad betydelse, utan medlemskap ansöksexplicitoavsett bostadsort. Det är dock typiskt att en frikyrkoförsamling har en kyrka, men "utposter" (dotterkyrkor) förekommer, liksom att man använder någon annans lokal till sina aktiviteter, inklusive sportarenor och andra rentprofanalokaler, ellermötestältför tillfälligt bruk.

I Sverige instiftades lagen omkyrkofridsom en markering att kyrkan inte ska vara en plats där konflikt levs ut. Konflikt vid gudstjänst klandras även iBibeln[1]och kyrkobyggnaden har ofta använts som en fredad plats, en tillflyktsort. Ihadithersyns attmoskénhade en annorlunda funktion, inklusive krigsfångeinternering och stabshögkvarter i krig.[2][3]

Att använda kyrkan till annat än den byggts för är inte sällan en känslig sak, och kan orsaka kränkning av människors känslor om det sker på ett ovärdigt sätt, något som har utnyttjats i konflikter.

Kyrkobyggnader som sålts har kunnat byggas om invändigt till företagskontor, bostäder och i vissa fallpubar,eller använts för någon annanreligion,exempelvis sommoské.Det senare har skett på många platser som erövrats av muslimer, exempelvisHagia SofiaiIstanbul,Turkiet.Efterkommunismensinförande iSovjetunionenkonfiskerades otaliga kyrkor ochsynagogor,och desekrerades av myndigheterna (eng. "Anti-religious campaign during the Russian Civil War (1917–1921)" ), genom att använda dem för allehanda profant bruk, såsom lagerlokal,badhuseller djurstallar, om de inte bara sprängdes bort. Ikonflikter i Mellanöstern,har ett flertal heliga platser vanhelgats på samma sätt, exempelvis med boskapshage på platsen för den sprängda Avraham Avinu-synagogan.[4]

Kyrkobyggnadens historiska bakgrund[redigera|redigera wikitext]

Ifornkyrkanfanns det inte särskilda kyrkobyggnader, istället samlades församlingarna i hem eller till gemensam bön itemplet i Jerusalem(Apg 2:46, 20:20, 1 Kor 16:19). För speciella ändamål vid större samlingar var man utomhus eller i en hyrd lokal, såsomapostelnPaulusi Tyrannus lärosal (Apg. 19:9). På 300-talet blev kristendomen tillåten religion iRomarriketoch speciella kyrkobyggnader uppfördes. Viss inspiration hade med tiden hämtats frånjudendomen,medaltare,ljus,rökelseoch speciellaprästersom förrättade gudstjänst, men även från romerskarkitektur.Dock var det judiskatabernakletoch templet riktat med detallra heligastemot väster, till skillnad från hedniska tempel, såsomIsistempletiPhilae,som var riktade mot öster, där solen går upp. För att dyrka andraegyptiskagudar och i andrasoldyrkandereligioner riktade templen efter väderstreck och solens speciella positioner, ofta för att lysa upp en gudabild i templet.Synagogorbyggdes i riktning mot väst, men även sådana som var riktade mot Jerusalem förekom. Kyrkor började byggas enligt judisk riktning från 300- till 500-talet, exempelvisPeterskyrkani Rom, men den senare modellen blev sedan vanligast.[5]Idag motiverar man riktningen med att öster symboliserar Kristi återkomst, riktningen motJerusalemeller attöversteprästenvände sig mot öster (där folket stod) på den judiskaförsoningsdagen.

Den romanska kyrkans huvudmodell[redigera|redigera wikitext]

I de flesta västerländska kyrkor återfinns, om också ofta förenklade och omdanade, den romerska basilikans huvuddrag:absid,kor(med eller utankrypta),tvärhusellertvärskeppellerkorsarmar,långhuseller långskepp, förhall, och ofta ett eller flera torn.

Absiden var ursprungligen avsedd för biskoparnas tron,biskopsstolen,men blev senare ofta istället plats föraltaret,som flyttades från korsmitten. Deromanskakyrkorna iSverigehar så gott som undantagslöst absid.

Koret(körrummet eller sångrummet) inklusive absiden var i romanska kyrkor från början tillgängligt endast för prästerskapet.

Iromanskakorskyrkorna(se nedan) räknas korsarmarna till koret. De var ibland försedda med absider, liksom mittkvadraten (skärningsytan emellan kyrkans längd- och tvärriktning) hade en absid direkt ansluten. I detta fall kallas korkvadraten med absiden dockhögkoret.

Under senare delen av medeltiden tillbyggdes en särskild byggnad, i regel invid korets norra sida, den så kalladesakristian,avsedd för prästens förberedelse till gudstjänsten, förvaring av kyrkans dyrbarheter, sammankomster med mera. Absiden begränsades mot koret avtribunbågen,under det att koret i sin tur avskildes från skeppet genomtriumfbågen,som nedtill kompletterades genom en låg mur eller ett skrank (korskranket). De romanska triumfbågarna var kraftiga och breda och dolde en del av koret för menigheten. Därför har de i regel borttagits. Ett exempel på en romansk triumfbåge finns iTorpa kyrkai Södermanland.

Vårfrukyrkan i Göteborg.

Långhusetellerskeppet(långskeppi motsats till tvärskepp) – kallades så för att den symboliserade den för menigheten räddande arken eller Petri skepp, från vilket Kristus talar. Det var alltså avsett för menigheten. Kyrkorummet – det rum i kyrkan där gudstjänsterna hålls – är oftast långhuset. Långhuset kunde vara enskeppigt (som de flesta landskyrkor i Sverige), tvåskeppigt (vanligen på Gotland), tre-, fem- eller någon gång sjuskeppigt.Sidoskeppenär vanligen lägre änmitt- eller huvudskeppet.(Jämför dockhallkyrka.) Väggarna emellan sidoskeppen, vindsutrymmen och mittskeppet var ibland prydda av ett pelargalleri, det så kalladetriforiet(ett exempel i Sverige på det finns iSkara domkyrka,det är annars vanligt igotiskaochromanskakatedraler iEuropa). Här löpte stundom en gång över sidoskeppen ut mot mittskeppet. Ovanför triforiet kan finnas en rad fönster,klerestoriet.

Längst i väster fannsförhallen,vanligen skild från skeppet genom ett galler (narthex). Förhallen var huvudsakligenkatekumenernasoch botgörarnas plats. IDalby kyrkaiSkånefinns en präktig romansk förhall ännu i behåll. Ovanför eller på sidorna om förhallen reste sigtorneteller tornen. De större småkyrkornas förhall ersattes under senare hälften av medeltiden ofta av ettvapenhus.

DennyromanskakyrkanOnslunda kyrka.Rundbågiga fönster, som på denna kyrka, är karaktäristiska för nyromansk arkitektur och är vanliga på ombyggda kyrkor från 1800-talet.

Andra typer av kyrkor (som dock också kan vara romanska)[redigera|redigera wikitext]

I avseende på grundplanen kan särskiljas mellanlångkyrkor,med given längdaxel, ochcentralkyrkor,med en reguljär grundplan i förhållande till en mittpunkt. Särskilda slag av centralkyrkor ärrundkyrkoroch de korskyrkor, som harkorsarmarnalika långa som kor och skepp. Vanligen är dock korskyrkor långkyrkor.

Hallkyrkahar mittskepp och sidoskepp lika höga.

Östtornskyrkorkallas kyrkor som har tornet placerat i öster överaltareochkor.

Klövsadelskyrkorvar en romansk kyrkotyp som fanns nästan uteslutande på Öland, som hade torn i såväl i väster som i öster.

Försvarskyrkorinnehåller särskilda anordningar för ett positivt försvar. De fanns vanligen i trakter som lätt blev utsatta för fientliga anfall. Till försvarskyrkorna kan även räknas rundkyrkorna, åtminstone de iNorden.

Bland mera bekanta svenska försvarskyrkor kan nämnasSankt Pers kyrkaiSigtunaochKälla gamla kyrkapå Öland, bägge dock nu så gott somruiner.

PeterskyrkaniVatikanstatenärRomersk-katolska kyrkanshuvudkyrka.

Kraftkyrkanär en på pelare vilande sal, vanligen sträckande sig under kyrkanskorochabsid(seKrypta).

IUpplandslagentalas omhundareskyrkaochtolftakyrka,som troligen var huvudkyrkor ihundaretrespektive en del av hundaret.

Bland träkyrkorna ärstavkyrkan(en avresvirkebyggd kyrktyp) av särskilt intresse.

Kyrkoarkitekturens äldsta historia i Sverige[redigera|redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning avSvensk kyrkoarkitektur.

Den första i Sverige omtalade kyrkobyggnad är den kyrka, som Heriger på 830-talet enligt "Vita Ansgarii" lät uppföra på sin gård. Men Ansgars och hans efterträdares missionsverksamhet skred under de största svårigheter endast långsamt fram, och de äldsta minnena av kyrkobyggnader som finns iMälardalenär kyrkoruinerna i Sigtuna, vilka av allt att döma kan hänföras till 900-talets slut, i samband med att staden bildades.

IS:t Clemens kyrkoruiniVisbyhar vid undersökningar, som verkställts av E. Ekhoff, anträffats grunder till två eller tre föregångare till den nuvarande kyrkan. Den äldsta av dessa grunder förskriver sig sannolikt från 900-talet. – Under 1000-talet verkar kyrkobyggnader påGotlandvarit allmänna.

IVästergötlandnår den kristna kyrkobyggnadskonsten med säkerhet ned i 1000-talet, men de flesta stenkyrkorna byggdes i mitten av 1100-talet eller senare. Åtskilligt tyder på, att kristendomen i vissa delar avhedendomensgamla stamlandUpplandinte slagit fullt igenom förrän under slutet av 1000-talet, i samband med att hednatemplet försvann, men å andra sidan är mångarunstenarförsedda med kristna kors redan från 1000-talets början. I stort sett visar också de äldsta bevarade kyrkobyggnaderna iGötalandskapenen byggnadstyp med avsmalnande kor och emellanåt absid, vilken är äldre och till sina huvuddrag överensstämmande med den romanskabasilikan(med absid etcetera), medan många av Svealandskapens äldre stenkyrkor och tegelkyrkor visar en yngre, enklarerektangulärtyp, men också här finns stenkyrkor av samma typ som de äldsta i Västergötland. Runt om i hela Sverige kan man dessutom räkna med att de allra flesta kyrkorna från början var av trä och att de sedan ersattes av sten eller tegel.

Efter reformationen[redigera|redigera wikitext]

Klosterkyrkornablev överflödiga när klostren stängdes i samband medreformationeni Sverige. Nybyggda kyrkor liknade i stort de katolska men något anpassade efter denlutherskagudstjänstens behov, och lära. Därmed kompredikani fokus ochhelgonbildernautelämnades. Aktuellastilepokersåsombarockpåverkade speciellt nybyggda kyrkors interiör ochexteriör.

1800-talet[redigera|redigera wikitext]

Under 1800-talet byggdes många nya kyrkor, ofta iempirestil.Även äldre stilar kom på modet (searkitekturens historia), och kyrkor byggdes i bland annatneogotiskstil.Frikyrkorörelsensom började växa starkt under 1800-talets senare hälft medförde en annan syn på gudstjänstfirande och mångabönehusoch kapell blev radikalt annorlunda än stilen iSvenska Kyrkan.

1900-talet och framåt[redigera|redigera wikitext]

Flertalet kyrkor byggda underefterkrigstidenhar tillåtit frihet i form och utsmyckning. Ett antal kyrkor har utformats med idéer fråncentralkyrkanför att församlingen ska komma närmare gudstjänstens centralhändelser, med ökad bredd och sittplatserna har ofta satts i en båge eller på annat sätt brutit bänkraderna, omkring en central punkt med altaret. Detta är speciellt vanligt i större frikyrkor.[6][7][8]Under de senaste decennierna har ökad hänsyn tagits till variationer i gudstjänstlivet, med störrelekmannadelaktighet,i likhet med frikyrkligheten. I moderna kyrkor har ofta använtsmodernistiskamaterial ochdesign,med stål, betong, glas ochformspråkfrånfunktionalismoch andra stilströmningar.Klocktornkan utformas på skiftande sätt, ofta som separat enhet, om det finns överhuvudtaget.

Bilder[redigera|redigera wikitext]

Se även[redigera|redigera wikitext]

Referenser[redigera|redigera wikitext]

Externa länkar[redigera|redigera wikitext]