Hoppa till innehållet

Markavvattning

Från Wikipedia

Markavvattningär verksamheter som syftar till bortledning avvatten,när syftet är att "varaktigt öka en fastighets lämplighet för ett visst ändamål."

Det finns flera åtgärder som räknas som markavvattning, till exempeldikning,täckdikning,ytvattensänkning,invallning,sjösänkningarsamtkanaliseringaroch vissarensningaravvattendrag.

Skyddsdikningoch normaldikesrensningtillbefintligt djupräknas dock inte som markavvattning (men väl tillvattenverksamhet).

Varaktig förändring

[redigera|redigera wikitext]

En viktig kriterium för att få räknas som markavvattning, är själva syftet med åtgärden. Syftet med åtgärden skall enligt den svenskamiljöbalkenvara att "varaktigt öka en fastighets lämplighet för något visst ändamål".[1]Tillfälliga åtgärder (till exempel vid tillfälligaöversvämningar) räknas alltså inte som markavvattning, utan ingår i övrigvattenverksamhet.

I många fall är denna varaktiga förbättring av fastigheten ett absolut krav för att över huvud taget kunna bedriva en viss verksamhet. Är marken förfuktig,blir det alltför stora bekymmer med bl.a.syrgasbrist,markpackning,denitrifikation,ogräs,växtföljdoch dåligmarkbärighet,varför det helt enkelt inte går att bedriva ett rationelltåkerbrukellerskogsbrukpå platsen.

Historisk bakgrund

[redigera|redigera wikitext]

Under ca 1850-1950 genomfördes många storasänkningsföretagför att kunna skapa mer åkermark (myrodling) till en växande och bitvis hungrande befolkning. Under senare tid har också många utdikningar genomförts för att kunna öka skogstillväxten isumpskogar.

Detta har resulterat i att en femtedel av världensvåtmarkerhar försvunnit, inte minst i Europa, USA och Kina.[2]De kvarvarande våtmarkerna bör därför skyddas mot fortsatt exploatering, enligtramsarkonventionen.[3]

Miljöpåverkan

[redigera|redigera wikitext]

Då markavvattning är ett begrepp som omfattar flera olika åtgärder (se ovan), kan de negativa effekterna på natur och miljö skilja sig radikalt beroende på vilken åtgärd som avses. Notera att nedanstående miljöpåverkan ibland även kan gälla för övrigvattenverksamhet.

Förändrad hydrologi

[redigera|redigera wikitext]

Markens vattenhållande förmågaminskar genomdikningaroch rensningar, vilket leder till en snabbareavrinningner tillfältkapacitet.I odikad mark hållsmarkvattnetkvar längre och flödena jämnas därför oftast ut under året. Speciellt viktiga i detta hänseende ärvåtmarker.

Grundligt dikade marker leder därför till kraftigare men kortarevårfloderoch lägre sommarflöden i de påverkade vattendragen. De kraftiga svängningar i vattendragens vattenstånd resulterar ofta i kraftigt stördaekosystem.[4]Den totalaårsavrinningenminskar genomdikning,på grund av en ökadtranspiration,vilket också kan påverkafloranochfaunani vattendragen.

Flora och fauna

[redigera|redigera wikitext]

Floran och faunan på dränerad mark skiljer sig från den i den odränerade. Många typer av våtmark, och med dem sammanhängande ekosystem och arter, har blivithotadegenom markavvattning.

Markavvattning påverkar också vattendragen dit vattnet leds. De snabba flödessvängningarna i vattendragen som dikade marker ger upphov till frigör stora mängder partiklar somgrumlarvattnet. De grumlande partiklarna utgörs ofta avleraellersilt.När partiklarnasedimenterar,sätter de igen lekbottnar för fisk somöringochlaxsamt uppväxtbottnar förflodpärlmusslan.Igenslamning leder även till att växtligheten i vattendraget minskar på grund av minskat ljusgenomsläpp. Mindre vegetation gör att det finns mindre yta för organismer att leva på vilket minskar mängden föda för till exempel fisk.[5]Flerainsektsarterkräver även de klart vatten för att överleva.[5]

Växtnäringsläckage

[redigera|redigera wikitext]

Genom att snabba på transporten avöverskottsvattenoch däri löstaväxtnäringsämnenfrån marken, kan dikning indirekt bidra tillövergödningenav hav och sjöar. Tidigare hade vattnet en längre retentionstid (uppehållstid) i landskapet vilket gjorde att merkväveövergick frånnitrattillkvävgasgenomdenitrifikationochfosfornbands i våtmarker.

Hydrologi och teknik

[redigera|redigera wikitext]