Hoppa till innehållet

Metafysik

Från Wikipedia
Enligtden geocentriska världsbildenbefinner sig jorden i centrum av universum. Bild från 1493 (Nürnbergkrönikan).

Metafysikär den gren inomfilosofinsom behandlar frågan om verklighetens grundläggande natur och försöker göra rationella utsagor om fundamentala drag hos allt varande. Metafysik handlar om sådant som vi inte kan uppfatta med vårasinnen,som finns bortom det fysiska, men detta är inte en tillräcklig definition. Från att ursprungligen ha varit ett mer väldefinierat ämne – som kan sägas ha haft "varande i sig" eller "första orsaker" som sitt studieämne – har det idag kommit att inkludera frågor som exempelvisviljans frihet,som förr inte skulle ha betraktats som en metafysisk fråga.

Andra frågor som har behandlats inom metafysiken ärHur är naturen beskaffad?,FinnsGud?,Vilken är människans plats iuniversum?samt begrepp somexistens,rum,tidochkausalitet.Denna utveckling av ämnet har gjort att det numera är mycket svårdefinierat, samtidigt som det finns ett förnyat intresse för dessa frågeställningar. Metafysik kritiseras ibland för att ta vid där vetenskapen slutar, den ses som utomvetenskaplig. Mot denna kritik framhålls att metafysik såsom filosofisk verksamhet kan bedrivas med försvarbara, rationella argument som inte motsäger utan tvärtom integrerar vetenskapliga fakta.

Historia[redigera|redigera wikitext]

Det första genomarbetade metafysiska systemet anses varaAristoteles"första filosofi". Termen "metafysik" härstammar från samlingsnamnet på fjorton av Aristoteles böcker. Aristoteles själv kände däremot aldrig till termen; böckerna fick sitt namn ungefär hundra år efter hans död då en sammanställare av Aristoteles skrifter benämnde dessa fjorton böcker "Ta meta ta physika",ungefär" det som kommer efter det fysiska ". Tanken var troligen att man först skulle ha tagit sig igenom Aristoteles" fysik ", det vill säga hans naturvetenskapliga böcker, innan man gav sig på" metafysiken ".

Med tiden blev det grekiska "ta meta ta physika"substantiverattill latinets "metaphysica".I detmedeltidatänkandet hade metafysiken till uppgift att klargöra enheten mellan detimmanentaoch dettranscendentaoch sammanföll då i stor utsträckning med dennaturliga teologin.Termen "metafysik" kom att beteckna både Aristoteles verk och ämnet för detta verk.

I och medrenässansensintåg började metafysiken som ämne förändras, framförallt av den gruppen filosofer som idag benämnsrationalisterna.Christian Wolffdelade upp ämnet i generell och speciell metafysik. Aristoteles metafysiska lära insorterades och likställdes med den generella versionen vari man studeradevarandetur varandets perspektiv. Inom den speciella versionen rymdes tre områden som dittills inte hade haft egna namn;kosmologi,rationell psykologisamtnaturlig teologi.Det var vid den här tiden som termen "ontologi"dök upp, som ersättare för" metafysikens "gamla roll som studiet av" varande i sig ", nu när metafysikens studieområde blivit så brett. Den generella metafysiken kan här ses som synonym med ontologin.

I samband medImmanuel Kantsfilosofi utvecklades endeskriptivsyn på metafysiken. Kant ansåg att vi inte kan nå åttinget i sig.Med andra ord, den objektiva verkligheten är för oss oåtkomlig. Han menade att vi ständigt bär på ett par begreppsliga glasögon som tolkar världen på ett speciellt sätt. En konsekvens av detta var att Kant skilde mellantranscendent metafysikoch sin egenkritiska metafysik.Där den transcendenta metafysiken ämnade beskriva världen såsom den faktiskt är oberoende av oss, ville Kant inrikta studiet på våra egna begreppsliga ramar som tolkade världen åt oss.

Metafysiska ämnen[redigera|redigera wikitext]

Varandets kategorier[redigera|redigera wikitext]

Huvudartikel:Kategori (filosofi)

Vilka kategorier av entiteter som existerar har alltid varit en central fråga inom metafysiken. Aristoteles presenterade i sin textKategorierde tio kategorier som han ansåg att allt varande sorterade under. Dessa tio var substans, kvantitet, kvalitet, relation, ställe/plats, tid, ställning, det att ha, handling och passivitet.

Immanuel Kantpresenterade även han ett system av tolv kategorier, indelade i fyra grupper. Senare kategorier har presenterats avCharles Sanders Peirce,Edmund Husserl,Wilfrid Sellars,Roderic Chisholmmed flera.

Egenskaper[redigera|redigera wikitext]

I diskussionen kring vad egenskaper är för något återfinns två huvudsakliga ståndpunkter;universalierealismsamtnominalism.Universalierealister hävdar att egenskaper är abstrakta entiteter som de kallar för universalier. Denna syn hade bland andraPlaton.Nominalisten däremot, hävdar att det enda som existerar är konkreta ting, även kallade partikulärer. Nominalismen har dock en rad olika svar på hur man till exempel ska förstå satser med så kalladabstrakt referenssåsom "Mod är en dygd" där man tycks tala om något abstrakt. Exempel på inriktningar är metalingvistisk nominalism, spartansk nominalism samttropteori.

Modalitet[redigera|redigera wikitext]

Huvudartiklar:Möjlig världochModalitet

Modalitet är en egenskap hos språkliga satser med avseende på deras förhållande tillsanning.Det finns en viktig distinktion mellan alla sanna satser, den mellan dem som kan vara (eller kunde ha varit) falska och de som inte kan vara falska. Samma distinktion finns hos falska satser. Det som skiljer satserna åt är deras modalitet. Man talar inom metafysiken om nödvändigt- respektive kontingent sanna eller falska satser. Ett annat sätt att uttrycka detta på är att tala om möjliga världar. En sats är nödvändigt sann om den är sann i alla tänkbara möjliga världar och kontingent sann om det finns någon värld där den är falsk.

Fri vilja[redigera|redigera wikitext]

Huvudartikel:Fri vilja

Ofta kontrasterar man tanken om en fri vilja motdeterminismen,två begrepp som inte nödvändigtvis står i konflikt med varandra. Förenlighet mellan dessa kallaskompatibilism.Den riktning av deterministiska tänkare som anser att en deterministisk värld inte är kompatibel med en fri vilja värd namnet kallas ofta förinkompatibilism,ellerhård determinism;motsatsen kallas då naturligtmjuk determinism.Enligt dessa är vår vilja, precis som allt annat, orsaksbestämd.

Kausalitet[redigera|redigera wikitext]

Huvudartikel:Kausalitet

Kausalitet, det vill säga orsak och verkan, är något som vi vardagligen betraktar som självklart. Idén om ett orsakssamband har dock ifrågasatts på empiristiska grunder främst av den skotska 1700-talsfilosofenDavid Hume.

Kritik[redigera|redigera wikitext]

Ämnet metafysik har fått utstå mycket stark kritik, särskilt under 1900-talet. Kritiken har kommit i olika skepnader varav den allra starkaste troligtvis är den som formulerades av denlogiska positivismensanhängare. Enligt vissa av dessa, exempelvisAlfred Jules Ayer,är metafysiska utsagor inte bara svåra att bevisa eller ens falska, de ärmeningslösa.

Mindre kraftig kritik har inriktat sig på metafysikenskunskapsteoretiskaproblem; hur kan man bevisa påståenden om de inte kan hanteras avvetenskapen?

Referenser[redigera|redigera wikitext]