Hoppa till innehållet

Redovisning

Från Wikipedia
Ej att förväxla medrevision.

Redovisningär ett område inomföretagsekonomi,som syftar till att dokumenteraorganisationersresurshantering.Detta uppnås bland annat genom att redovisaekonomiskt resultatsamt denekonomiska ställningsom föreligger vid en given tidpunkt, bokslutsdagen.

All monetär ekonomisk verksamhet i ett modernt samhälle ska redovisas, inklusive varu- och tjänsteproduktion samt finansiell verksamhet. Alla företag och föreningar måste därför ha en ordnadbokföring,som avslutas med ettårsbokslutoch fastställs påårsstämma.

Med bokföring avses insamlandet av finansiell information medan sammanställandet av detta till exempelvisårsredovisningarkallas redovisning.

Redovisningens syfte

[redigera|redigera wikitext]

En fungerande redovisning och jämförbar ekonomisk information är till gagn för samhället och alla som har ett intresse av ett företag. Exempelvis förlitar sig ett företagsintressenter,det vill sägaägare,anställda,offentlig sektor,finansiärer,leverantörerochkunderi varierande omfattning på den ekonomiska information som företaget lämnar ifrån sig. Årsbokslutet kan vara underlag för bedömningar sominvesteringsbeslut,kreditansökningaroch hur mycketskattsom ska tas ut. Tydliga redovisningsregler vars enhetliga tillämpning det finns tilltro till underlättar tolkning och jämförelser över tiden och mellan olika företag och minskar därför osäkerheten bland intressenterna och därmedtransaktionskostnader,vilket möjliggör en förbättradkapitalallokeringi samhället som helhet.

Redovisning kan ofta vara föremål förrevision:då en oberoenderevisorgår igenom redovisningen och tar ställning till om den är rättvisande. Det är dock alltid primärtföretagsledningochstyrelsensansvar att redovisningen är korrekt. Revisorn gör enbart en bedömning och uttalande utifrån revisionen. En revision syftar dock till att öka tilltron till redovisningen och minska behovet för läsaren av den ekonomiska informationen att göra egna undersökningar om redovisningen är korrekt.

Regelverk för redovisning

[redigera|redigera wikitext]

Grunden för all redovisning är att den ska ske enligtgod redovisningssed.Med det menas att med utgångspunkt från delagarsom finns tillämpa de redovisningsrekommendationer som utges av de normsättande organisationer som finns inom redovisningsområdet.

IFRSellerInternational Financial Reporting Standardsär ett internationellt regelverk som sedan2005ska tillämpas av alla svenska bolag noterade påbörs.Regelverket används även av andra bolag som antingen ärdotterbolagtill noterade bolag i Sverige eller utomlands eller av bolag som vill ha en kvalitet på sin redovisning som är jämförbar med noterade bolag.

US GAAPeller de amerikanskaGeneral Accepted Accounting Principlesär god redovisningssed för bolag iUSA.Redovisning enligt US GAAP är inte tillåten för ett legalt årsbokslut i Sverige. Många svenska bolag producerar dock utöver bokslut upprättade enligt god redovisningssed i Sverige alternativa US GAAP-bokslut för att rapportera till amerikanska ägare eller för att publicera på amerikansk börs.

Revisorernas branschorganisationFAR,och tidigare föregångaren Föreningen Auktoriserade Revisorer, har en redovisningskommitté som utkommit med redovisningsrekommendationer. SedanRedovisningsrådettillkom har FAR framförallt utgjortremissinstansför redovisningsfrågor och inte utkommit med egna rekommendationer.

Årsredovisningens delar

[redigera|redigera wikitext]

Formkraven på en upprättad årsredovisning varierar beroende på verksamhetens natur och omfattning. I allmänhet brukar årsredovisningen bestå av följande delar:

  • Förvaltningsberättelse med förslag på resultatdisposition
  • Resultaträkning
  • Balansräkning
  • Kassaflödesanalys, tidigare kallat Finansieringsanalys (ett krav för vissa större företag)
  • Notapparat

De årsredovisningar som varit föremål för en revision har även en bifogad revisionsberättelse.

Svenska organisationer vägleds av olika regelverk beroende på vilken typ av verksamhet som bedrivs, storlek,associationsformoch ägande.

Skattelagstiftning

[redigera|redigera wikitext]

Utgångspunkten för att fastställa ett beskattningsbart resultat är ofta god redovisningssed. Skattelagstiftningen har därutöver ett antal specialregler för exempelvisavskrivningar.InkomstskattelagenochSkatteverketsanvisningar har därför i vissa fall påverkat praxis för redovisningen.

Bolagsverketär tillsynsorgan och för register över exempelvisaktiebolagi Sverige. Samtliga aktiebolag och många andra associationsformer är skyldiga att skicka in årsredovisning till Bolagsverkets kontor iSundsvallefter fastställelse påårsstämmavarefter årsredovisningen arkiveras och bliroffentlig handling.

Redovisningstermer

[redigera|redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera|redigera wikitext]